Κ. Βήτα: Η «Περίεργη Ώρα» περιγράφει έναν άνθρωπο που αδυνατεί να λειτουργήσει εκτός κατεστημένου

Ο Κωνσταντίνος Βήτα επιστρέφει με το νέο του ep «Περίεργη Ώρα» στα μουσικά δρώμενα και μας μιλάει για τα πράγματα που του λείπουν από την Αθήνα της δεκαετίας του ’90, για τους αγαπημένους του ποιητές, αλλά και για τη νοσταλγία της ανωνυμίας.

Δηλώνοντας πως το νέο του κομμάτι «Περίεργη Ώρα» είναι μία «περιγραφή ενός ανθρώπου που βγαίνει για λίγο έξω από την ρουτίνα του και παράλληλα ανακαλύπτει πως δεν μπορεί να λειτουργήσει έξω από τα κατεστημένα που έχει μάθει. Είναι μια αμήχανη στιγμή, όπου κάποιος βρίσκεται σε μια άβολη θέση και απλά το τοπίο γύρω του μεγαλώνει όπως και το κενό του», ο αγαπημένος μουσικός Κωνσταντίνος Βήτα επιστρέφει στη μουσική παραγωγή με τη κυκλοφορία του ομώνυμου EP από την Puzzlemusik.

Ο Κωνσταντίνος Βήτα ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 δημιουργώντας το ηλεκτρονικό γκρουπ «Στέρεο Νόβα» και από την διάλυση του το 1996 μέχρι σήμερα συνεχίζει να πειραματίζεται με τον ηλεκτροακουστικό ήχο και να γράφει τραγούδια. Οι δουλειές του αποτελούν μία μουσική πανδαισία από ηλεκτρονικούς ήχους, ποιητική πρόζα, υπνωτικές μελωδίες και σκοτεινά ηχοτοπία. Σήμερα θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής ηλεκτρονικής σκηνής, ενώ τα άλμπουμ του έχουν χιλιάδες φανατικούς θαυμαστές.

Με αφορμή τόσο τη νέα του κυκλοφορία, όσο και την πολυαναμενόμενη συναυλία του στις 30 Μαρτίου στο Piraeus Academy, ο Κ. Βήτα μιλάει στο CultureNow.gr για τους Στέρεο Νόβα, για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και για τα όνειρα του: «Με τα όνειρα δεν τα πάω και καλά, δεν είμαι ονειροπόλος, μόνο στον ύπνο μου βλέπω …»


-Μόλις κυκλοφόρησε το νέο σου ep με προσωπικό υλικό και τίτλο «Περίεργη Ώρα». Μίλησε μας για το νέο σου εγχείρημα, αλλά και για το επερχόμενο άλμπουμ σου που θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο.

Είναι 5 τραγούδια που έγραφα εδώ και καιρό. Μαζί με κάποια άλλα που θα συμπληρωθούν θα γίνει μια κυκλοφορία πιο ολοκληρωμένη προς το τέλος του χρόνου. Έχει αλλάξει η δισκογραφία όπως και το τοπίο της μουσικής βιομηχανίας και έχει μεγάλη επίδραση και στους μουσικούς. Όπως και πολλά επαγγέλματα έτσι και το δικό μας βρίσκεται σε κρίση, όλα έχουν περιοριστεί πια στον συναυλιακό χώρο.

-Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης για την «Περίεργη Ώρα»;

Το κομμάτι της σύνθεσης είναι συνάρτηση πολλών στοιχείων. Ξεκινάς με τον στίχο, παράλληλα έρχεται και η μουσική είναι ιδιαίτερη διαδικασία. Πρόκειται για βιωματικά στοιχεία που παρεμβαίνουν ώστε να ανοίξει ο χώρος και να συμβεί ένα γεγονός. Το ομώνυμο τραγούδι είναι η περιγραφή ενός ανθρώπου που βγαίνει για λίγο έξω από την ρουτίνα του και παράλληλα ανακαλύπτει πως δεν μπορεί να λειτουργήσει έξω από τα κατεστημένα που έχει μάθει. Είναι μια αμήχανη στιγμή, όπου κάποιος βρίσκεται σε μια άβολη θέση και απλά το τοπίο γύρω του μεγαλώνει όπως και το κενό του.

-Οι Στέρεο Νόβα θεωρούνται μία πρωτοποριακή μπάντα που επηρέασε την ελληνική ηλεκτρονική αλλά και ποπ μουσική σκηνή. Έχεις σκεφτεί πως η δουλειά σου έχει επηρεάσει την σημερινή ελληνική μουσική παραγωγή; Πως νιώθεις με αυτή τη σκέψη;

Θα έλεγα πως είναι κάτι που δεν το έχω σκεφτεί, γιατί απλά η μπάντα μας διαλύθηκε το 1996 και προσπάθησα να φτιάξω από τότε μέχρι σήμερα μια δική μου συνέχεια μέσα στην μουσική. Αν επηρέασα κάποιον με θετικό τρόπο και του έδωσα μια ώθηση να δημιουργήσει τότε νομίζω πως αυτό είναι καλό. Κι εγώ αντίστοιχα έχω επηρεαστεί από άλλους συνθέτες που με ώθησαν να φτιάξω τη μουσική που φτιάχνω . Είναι θετικό να υπάρχει επιρροή, συνεργασία , οδηγούμαστε σε νέες ιδέες και αυτό δημιουργεί διεύρυνση.

– Οι Στέρεο Νόβα ιδρύθηκαν τη δεκαετία του 1990 και αγαπήθηκαν ιδιαίτερα από το νεανικό κοινό. Αυτό το κοινό που σήμερα έχει μεγαλώσει, ίσως παραπονεθεί ότι η μουσική σου έγινε πιο εμπορική. Τι θα του απαντούσες;

Πώς να απαντήσω σε αυτό, να πω πως μου αρέσει η σιωπή, πιστεύω ότι η σιωπή είναι η βάση για οποιαδήποτε πρόοδο, εξέλιξη και επίσης η πιο ενδιαφέρουσα νότα του πενταγράμμου. Υπάρχουν οι βραστές και οι τηγανητές πατάτες, στον περισσότερο κόσμο αρέσουν οι τηγανιτές. Οι τηγανητές φυσικά δημιουργούν και χοληστερίνη.

-Οι στίχοι που γράφεις μπορούν να θεωρηθούν ένα είδος πεζών ποιημάτων. Θεωρείς τον εαυτό σου ποιητή;

Δεν θα έλεγα τον εαυτό μου ποιητή γιατί δεν αισθάνομαι ότι έχω αυτή την ιδιότητα , απλά χρησιμοποιώ την πρόζα στην μουσική μου κάποιες φορές γιατί θέλω να μιλήσω πιο ελεύθερα και δεν θέλω να έχω το άγχος της ρίμας και του μετρήματος , παρ όλο που και εκεί λόγω των συγκεκριμένων μέτρων υπάρχει περιορισμός. Έχω πέσει πολλές φορές θύμα ενός ωραίου μπάσου και ενός μπητ. Αλλά όχι πιστεύω ένας ποιητής είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που κάνω, ίσως γιατί παρεμβαίνει η μουσική ….

-Διάβαζες ως έφηβος ποίηση; Ποιοί ποιητές ήταν εκείνοι που σε σημάδεψαν; Μοιράσου μαζί μας το αγαπημένο σου στίχο από ένα ποίημα.

Ναι διαβάζω ποίηση από μικρό παιδί ,μου άρεσαν ο Βάρναλης, ο Ρίτσος, ο Σολωμός ,ο Κάλβος, ο Καρυωτάκης, ο Γκάτσος , η Γώγου και άλλοι πολλοί, όπως και πολλοί ξένοι… είναι μεγάλη η λίστα αυτή…

«Η Ψυχούλα», Δ. Σολωμός

Ὡσὰν γλυκόπνοο,
δροσάτο ἀεράκι
μέσα σὲ ἀνθότοπο,
κειὸ τὸ παιδάκι
τὴν ὕστερη ἔβγαλε
ἀναπνοή.
Καὶ ἡ ψυχούλα του,
εἰς τὸν ἀέρα
γλήγορα ἀνέβαινε
πρὸς τὸν αἰθέρα,
σὰν λιανοτρέμουλη
σπίθα μικρή.
Ὅλα τὴν ἔκραξαν,
ὅλα τ᾿ ἀστέρια,
κι ἐκείνη ἐξάπλωνε
δειλὴ τὰ χέρια,
γιατὶ δὲν ἤξευρε
σὲ ποῖο νὰ μπεῖ.
Ἀλλά, νά, τοὔδωσε
ἕνα ἀγγελάκι
τὸ φιλὶ ἀθάνατο
στὸ μαγουλάκι
ποὺ ἔξαφνα
ἔλαμψε σὰν τὴν αὐγή.

-Έχεις δηλώσει σε συνεντεύξεις σου πως σου αρέσει η ανωνυμία. Τι είναι αυτό που σου προσφέρει το να παραμένεις μερικές φορές ανώνυμος ειδικά στη σύγχρονη εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης;

Ναι είναι ωραία η ανωνυμία , είναι αλλιώς να είσαι ανώνυμος μέσα στον κόσμο, δεν σου δίνουν σημασία, έχει μια ελευθερία… είναι κάτι που μου λείπει πολλές φορές. Όσον αφορά τα δίκτυα από τότε που μπήκαν στις ζωές μας τα προσέγγισα επαγγελματικά όπως όλοι οι μουσικοί για να δημιουργήσω ένα fan base κυρίως. Ωραία είναι όλα αλλά διακρίνω κάποιες φορές και μια υπερβολή στην χρήση του ίντερνετ. Προτιμώ τον ελεύθερο χρόνο που έχω να τρέχω και να διαβάζω.

-Πολλοί νεαροί καλλιτέχνες ξεκινούν την καριέρα τους στο εξωτερικό, λέγοντας πως η Ελλάδα δεν δίνει ευκαιρίες, αλλά και χώρο στη νέα γενιά καλλιτεχνών. Συμφωνείς με αυτή την οπτική;

Ναι, πολλοί νέοι σκέφτονται έτσι, θέλουν να δοκιμάσουν την τύχη τους στο εξωτερικό, και πολύ παλιά το έκαναν αυτό, ας πούμε η Μούσχουρη, η Βίκυ Λέανδρος, ο Ντέμης Ρούσος, αντίστοιχα και σήμερα πολλοί νέοι επιθυμούν μια καριέρα στο εξωτερικό. Κυνηγούν μια ευκαιρία , κάτι καινούργιο, διαφορετικό ίσως κάτι πιο εξωτικό. Η Ελλάδα τι να προσφέρει κι αυτή η καημένη…

-Τι αγαπούσες στην Αθήνα της δεκαετίας του ’90 και σήμερα έχει χαθεί;

Μμμ, τι αγαπούσα, ίσως κάποια λουκουματζίδικα , ένα αγαπημένο μου σουβλατζίδικο στη Θηβών «Ο Παναγιώτης» , ένα δισκοπωλείο στο Μοναστηράκι και μια Αμερικάνικη Αγορά στην Αθηνάς…

-Τι ονειρεύεσαι για το μέλλον;

Με τα όνειρα δεν τα πάω και καλά, δεν είμαι ονειροπόλος, μόνο στον ύπνο μου βλέπω …

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ