Από τις εκδόσεις Παπαζήση κυκλοφορείτο βιβλίο της Φωτεινής Τομαή με τίτλο Κακούργα Ιστορία και.. ο Χίτλερ ήθελε κούρεμα!
Μία νέα έκδοση με άκρως επίκαιρο περιεχόμενο κυκλοφόρησε μόλις, με μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις: τη Γερμανία του Χίτλερ που ζητούσε κούρεμα του δημόσιου εξωτερικού της χρέους που υπό μορφή αποζημιώσεων της είχε επιδικάσει η Συνθήκη Ειρήνης των Βερσαλλιών μετά την ήττα της στο τέλος του Α΄ παγκοσμίου πολέμου. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν της έκαναν τη χάρη, και η συνέχεια υπήρξε γνωστή. Τρία χρόνια μετά, η Γερμανία εισέβαλλε στην Πολωνία και ξεκίνησε ο Β´ Παγκόσμιος Πόλεμος..
Η έκδοση αναφέρεται στα δάνεια της Ελλάδας από την εποχή της Ανεξαρτησίας και την άφιξη της πρώτης τρόικας επί Όθωνα μέχρι σήμερα. Ενδιαφέρον στοιχείο, η στάση του ΔΝΤ που το 1962 απαιτούσε από την τότε κυβέρνηση Καραμανλή να καταβάλει ..80 εκατομμύρια στερλίνες για τις καθυστερημένες δόσεις και τους τόκους για τα δάνεια που είχε συνάψει η χώρα το 1924 μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και έπαψε να καταβάλλει τον Απρίλιο του 1941, όταν δέχθηκε την επίθεση της Γερμανίας! Στο κάδρο και οι γερμανικές αποζημιώσεις, η Siemens , τα σχέδια δολοφονίας του Καραμανλή το 1957 από πράκτορες της Intelligence Service και η σπουδή της Μόσχας να ..βοηθήσει την Τουρκία στη δεκαετία αποκορύφωσης του Ψυχρού Πολέμου, υπό τον όρο..να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ. Ποτέ με το αζημίωτο, το ξανθό γένος των Ρώσων, που η αγάπη του δεν ξεχωρίζει ορθοδόξους από μουσουλμάνους, αρκεί να εξυπηρετούνται οι στόχοι του..
Με μία λέξη, μάθημα για τους πολιτικούς όλων ανεξαιρέτως των κομμάτων της χώρας η έκδοση που αξίζει γι’ αυτό να τη συμβουλευθούν.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Η Φωτεινή Τομαή γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Birmingham. Δημοσιεύματά της έχουν φιλοξενήσει ελληνικά, αγγλικά και βουλγαρικά αρχαιολογικά περιοδικά. Η ίδια δημοσιεύει επίσης άρθρα της στον αθηναϊκό ημερήσιο και περιοδικό Τύπο. Ερευνήτρια στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών μέχρι το 1982, υπηρέτησε ως ακόλουθος Τύπου και Μορφωτικών Θεμάτων της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια. Το 1984 τοποθετήθηκε στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, όπου από το 1996 διευθύνει την Υπηρεσία Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου. Με επιμέλειά της έχουν κυκλοφορήσει συλλογές διπλωματικών εγγράφων, που η ίδια έχει κληθεί να παρουσιάσει σε ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα και διεθνείς διασκέψεις με συναφές περιεχόμενο. Την πρώτη της εμφάνιση στα ελληνικά γράμματα έκανε με τις νουβέλες “Η πιατέλα και άλλα εύθραυστα” (1999). Η “Οδός Παραδείσου κλειστή” (2001) ήταν το πρώτο της μυθιστόρημα. Είναι μητέρα δύο κοριτσιών, της Μαριέτας και της Ελένης.