Kalakuta Republik: Χορός και επανάσταση από την Αφρική, στη Στέγη

Μια Αφρική όπως δεν την έχουμε ξαναδεί.

Μια Αφρική που μας αφορά, μέσα από το βλέμμα του χαρισματικού χορογράφου Σερζ Αιμέ Κουλιμπαλύ. Ένας ανεμοστρόβιλος μουσικής, χορού και πολιτικής με φόντο τη μουσική του Fela Kuti.

Η μουσική και οι ιδέες του Νιγηριανού Φέλα Κούτι, αυτού του χαρισματικού μουσικού, πολιτικού ακτιβιστή και ασυμβίβαστου καλλιτέχνη που χρησιμοποιούσε την τέχνη του ως όπλο, αποτελούν πηγή έμπνευσης για την εκρηκτική παράσταση Kalakuta Republik του Σερζ Αιμέ Κουλιμπαλύ από την Μπουρκίνα Φάσο που θα δούμε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση από τις 25 έως τις 27 Οκτωβρίου.

Τον γνωρίσαμε ως συναρπαστικό και ξεχωριστό χορευτή στα Wolf και C(h)oeurs του Alain Platel και των Les Ballets C de la B, προτού ιδρύσει τη δική του ομάδα, με την οποία επιχειρεί να γεφυρώσει την παράδοση της πατρίδας του με την εμπειρία του από την Ευρώπη.

Ο πολιτικός χαρακτήρας του Kalakuta Republik δεν είναι απλώς μια αφορμή, αλλά η ουσία της παράστασης. Ο τίτλος αναφέρεται στο όνομα της κατοικίας του Φέλα Κούτι στο Λάγος, που με τη σειρά του απηχεί το όνομα του πρώτου κελιού στο οποίο φυλακίστηκε ο ακτιβιστής μουσικός ως πολιτικός κρατούμενος, ενώ το σκηνικό είναι μια αναφορά στο The Shrine, το μυθικό ναό-κλαμπ του Φέλα, στο οποίο τραγουδούσε για την ελπίδα και την εξέγερση.

Υπό τους ήχους ενός σαγηνευτικού σάουντρακ βασισμένου στη μουσική του Κούτι, που δημιουργεί ένα ιδιαίτερο σύμπαν και επενδύει ηχητικά την αφήγηση του Κουλιμπαλύ, οι επτά χορευτές γράφουν ιστορία με τα σώματά τους, καθώς ο ηλεκτρισμένος χορός τους επιχειρεί να εγείρει ερωτήματα γύρω από τη θέση του καλλιτέχνη στο σύγχρονο κόσμο – και ιδιαίτερα στην Αφρική. Ένας ανεμοστρόβιλος κίνησης, ποίησης, πολιτικού προβληματισμού και λατρείας για τη ζωή και την ελευθερία, ένα ατόφιο κομμάτι Αφρικής χωρίς τα συνήθη κλισέ. Καθώς η Αφρική ψάχνει τη θέση της μέσα στο παγκοσμιοποιημένο τοπίο, ο Σερζ Αιμέ Κουλιμπαλύ και η γενιά του αγωνίζονται να στρέψουν επάνω της το φως των προβολέων.

Συντελεστές

Σύλληψη & Χορογραφία: Serge Aimé Coulibaly
Δημιουργία & Ερμηνεία: Adonis Nebié, Marion Alzieu / Daisy Phillips, Sayouba Sigué, Serge Aimé Coulibaly, Ahmed Soura, Ida Faho, Antonia Naouele
Μουσική: Yvan Talbot
Βίντεο: Eve Martin
Δραματουργία: Sara Vanderieck
Βοηθός Χορογράφου: Sayouba Sigué
Σκηνικά & Κοστούμια: Catherine Cosme
Σχεδιασμός Φωτισμών: Hermann Coulibaly
Τεχνική Διεύθυνση: Sam Serruys
Παραγωγή: Halles de Schaerbeek & Faso Danse Théâtre
Εκτέλεση Παραγωγής: Halles de Schaerbeek
Επικοινωνία & Περιοδείες: Frans Brood Productions

Συμπαραγωγή:

Maison de la Danse (Λυών), Torinodanza (Τορίνο), Le Manège – Scène nationale de Maubeuge, Le Tarmac – La scène internationale francophone (Παρίσι), Les Théâtres de la ville de Luxembourg (Λουξεμβούργο), Ankata (Μπομπό Ντιουλασό, Μπουρκίνα Φάσο), Les Récréâtrales (Ουαγκαντουγκού, Μπουρκίνα Φάσο), Festival Africologne (Κολονία), De Grote Post (Οστάνδη)

Με την υποστήριξη του Musée des Confluences (Λυών) με τη μορφή καλλιτεχνικής φιλοξενίας και με την υποστήριξη της Ομοσπονδίας Βαλλονίας-Βρυξελλών, υπηρεσία χορού.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΡΑΣΗ

Πέμπτη 26 Οκτωβρίου
Μετά την παράσταση, συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές

Διαβάστε περισσότερα

Σερζ Αιμέ Κουλιμπαλύ

Ο Μπουρκινέζος χορευτής και χορογράφος Σερζ Αιμέ Κουλιμπαλύ γεννήθηκε στην Μπομπό Ντιουλασό. Το ανοιχτό του βλέμμα πάνω στις διαφορές που συγκροτούν τον κόσμο, η εποικοδομητική του ενέργεια και η επιθυμία του για καλλιτεχνική δημιουργία τον οδήγησαν σε συνεργασίες με σημαντικούς χορογράφους από όλο τον κόσμο, όπως ο Alain Platel, η Julie Dossavi, ο Sidi Larbi Cherkaoui και η Kalpana Raghuraman.

Παράλληλα, το 2002 ίδρυσε τη δική του ομάδα, Faso Danse Théâtre, με την οποία διερευνά σύνθετα θέματα επιθυμώντας να προσφέρει στους νέους της χώρας του δυναμισμό και θετική ματιά. Οι παραστάσεις του έχουν παρουσιαστεί σε πολλά θέατρα και φεστιβάλ στην Ευρώπη και την Αφρική. Εμπνέεται από την αφρικανική παράδοση και δημιουργεί έργα όπου ο δυναμικός σύγχρονος χορός, χωρίς να χάνει τις ρίζες του στο συναίσθημα, γίνεται φορέας αναστοχασμού και ελπίδας. Στα έργα του θέτει πάντα ερωτήματα γύρω από την ευθύνη του καλλιτέχνη και το ρόλο του ως πολίτη.

Ο Κουλιμπαλύ είχε την ευκαιρία να αναπτύξει το ταλέντο του κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του, αρχικά με την ομάδα FEEREN στην Μπουρκίνα Φάσο, υπό τη διεύθυνση του Amadou Bourou, και κατόπιν στο Εθνικό Χορογραφικό Κέντρο της Νάντης με τον Claude Brumachon.

Ο Κουλιμπαλύ έχει ιδρύσει το Διεθνές Εργαστήριο Έρευνας και Παραγωγής Παραστατικών Τεχνών ANKATA στην Μπομπό Ντιουλασό, με στόχο να προσφέρει στην κοινότητά του ένα χώρο για πειραματισμό και σκέψη, αλλά και να πραγματοποιεί εκεί την έρευνα για τις παραγωγές του. Το εργαστήριο είναι ανοιχτό σε όλους και αποτελεί ένα σταυροδρόμι ανταλλαγής ανάμεσα στις διάφορες ηπείρους, τέχνες και κοινότητες, με όραμα την από κοινού σύλληψη ενός μέλλοντος.

Ο Αλαίν Πλατέλ έχει γράψει γι’ αυτόν: «Ο Σερζ Αιμέ ανήκει σε μια γενιά συναρπαστικών καλλιτεχνών που επιχειρούν να χτίσουν καλλιτεχνικές γέφυρες ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αφρική. Και αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο. Δεν είναι θέμα υλικών, δυσκολιών οργάνωσης ή γεωγραφίας, αλλά περιεχομένου. Πώς βρίσκει κανείς τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στις αναφορές σε μια κοινή ιστορία (με όλες της τις φρίκες), στην ενσωμάτωση πολιτιστικών και πρωτότυπων παραδόσεων και στη θεμελίωση ενός σύγχρονου προβληματισμού; Πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη ισορροπία, αλλά ο Σερζ Αιμέ καταφέρνει να την διατηρήσει, κι αυτό δεν μπορεί παρά να προξενεί θαυμασμό.»

Φέλα Κούτι

Ο Φέλα Κούτι γεννήθηκε το 1938, στην Αμπεοκούτα της Νιγηρίας. Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 δημιούργησε ένα δικό του στυλ μουσικής, το Afrobeat, συνδυάζοντας τη φανκ και την τζαζ με αφρικανικά ιδιώματα και δίνοντας έμφαση στο ρόλο των κρουστών. Μέσα από τη μουσική του αντιστάθηκε σε ό,τι θεωρούσε σαθρό στα καταπιεστικά καθεστώτα της χώρας του, κάτι που του κόστισε ακριβά. Συνελήφθη πάνω από 200 φορές και υπέστη βασανισμούς και φυλακίσεις, αλλά δεν σταμάτησε ποτέ να γράφει πολιτικοποιημένους στίχους και επαναστατική μουσική. Πέθανε τον Αύγουστο του 1997 στο Λάγος της Νιγηρίας.

Ο Φέλα αποτελεί σύμβολο αντίστασης στην άγνοια, το συμβιβασμό, τον κυνισμό και την παραίτηση. Με τις ανορθόδοξες επιλογές του στη ζωή, τη μουσική του, τον ανανεωτικό τρόπο σκέψης του και το βαθύ και ταυτόχρονα εορταστικό τρόπο να μοιράζεται το όραμά του μέσα από την τέχνη, αφύπνιζε τις συνειδήσεις των πολιτών. Η απόλυτα ανοιχτή μουσική του στα ερεθίσματα του κόσμου, η σθεναρή αφοσίωσή του στη χώρα του και στην τέχνη του, η ασίγαστη επιθυμία του για ελευθερία, η πολιτική του συνείδηση και η εντελώς αυθεντική μουσικότητά του, με ρίζες τόσο στην Αφρική όσο και στη Δύση, υπήρξαν τα στοιχεία που ενέπνευσαν τον Κουλιμπαλύ για το Kalakuta Republik.


Περισσότερες πληροφορίες, στο: http://www.sgt.gr/gre/SPG1952

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ