Καλλιτέχνες σύγχρονης κεραμικής στο Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο

Tο Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο άνοιξε για μια ακόμα χρονιά τις πόρτες του για να υποδεχθεί τρεις καλλιτέχνες από την Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα για μία δίμηνη καλλιτεχνική διαμονή.

Η διάρκεια του προγράμματος της καλλιτεχνικής διαμονής είναι από 13 Σεπτεμβρίου μέχρι 13 Νοεμβρίου 2021 και είναι η τρίτη κατά σειρά μετά την πρώτη πιλοτική το 2019 και την περσινή που υλοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία παρά τις δύσκολες υγειονομικές συνθήκες.

Το πρόγραμμα καλλιτεχνικής διαμονής απορρέει από την κοινή επιθυμία του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ενδυνάμωσης των καλλιτεχνικών επαγγελμάτων στη Ρόδο μέσα από τη δημιουργία μιας πλατφόρμας ανταλλαγών που ενθαρρύνει τη συνάντηση των τοπικών παραδοσιακών τεχνικών με τις διαφορετικές τάσεις της σύγχρονης δημιουργίας.

Όπως και πέρσι έτσι και φέτος, τρεια καλλιτέχνες διαφορετικών εθνικοτήτων και πρακτικών θα εξερευνήσουν το ροδιακό τοπίο και θα διδαχθούν από την μακρόχρονη παράδοση στην κεραμική με σκοπό να δώσουν μορφή στη σύγχρονη έρευνά τους.

Το πρόγραμμα καλλιτεχνικής διαμονής το οποίο βασίζεται στην ιδέα της κυρίας Αλίκης Μοσχή Gauguet, επίτιμης Προξένου της Γαλλίας στη Ρόδο, διοργανώνει και συντονίζει το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.

Επικεντρώνεται στην ανταλλαγή και τη μαθητεία μέσα από τακτικές συναντήσεις εργασίας με τον μεγάλο ροδίτη κεραμίστα και δάσκαλο, Κωνσταντίνο Νεοφύτου, κάτοχο της πατροπαράδοτης τεχνογνωσίας, και τον Μιχάλη Συμιού, ο οποίος εργάστηκε επί σειρά ετών στο εργοστάσιο κεραμικών «ΙΚΑΡΟΣ».

Αυτή την μοναδική κληρονομιά θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν οι καλλιτέχνες, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα τη σύγχρονη δημιουργία τους, χωρίς την υποχρέωση άμεσης παραγωγής ή έκθεσης έργων, αλλά με στόχο τη δημιουργία ενός χώρου ελευθερίας, απαραίτητου για την έρευνα.

Κατά την διάρκεια της δίμηνης διαμονής τους, θα έχουν την δυνατότητα να συναντήσουν καλλιτέχνες που ζουν και δραστηριοποιούνται στη Ρόδο καθώς και επισκεφτούν εργαστήρια τα οποία συνεχίζουν με σεβασμό την τοπική τέχνη και παράδοση.

Οι καλλιτέχνες θα εργαστούν στο ιδανικό περιβάλλον του Καταλύματος της Γαλλίας, όπως αυτό διαμορφώθηκε υπό την καθοδήγηση και τον συντονισμό της επ. Προξένου Αλίκης Μοσχή, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου η οποία ανέλαβε την αναπαλαίωση, τον εξοπλισμό του χώρου και την προμήθεια των απαραίτητων υλικών, σύμφωνα με τις υποδείξεις των ερευνών και μελετών του Εργοστασίου παραγωγής πορσελάνης των Σεβρών (Manufacture de Sèvres).

Στα εγκαίνια των ανακαινισμένων χώρων του εργαστηρίου που πραγματοποιήθηκαν στις 21 Σεπτεμβρίου παρέστησαν ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, Patrick Maisonave, ο Υφυπουργός Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Β. Καμπουράκης, η επίτιμη Πρόξενος της Γαλλίας στη Ρόδο, Αλίκη Μοσχή- Gauguet εκπρόσωποι προξενικών αρχών, αναπτυξιακών φορέων και οργανισμών από τη Ρόδο, ο Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών Nicolas Eybalin, η Μορφωτική Ακόλουθος της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα, Nadia Sartawi και η αναπληρώτρια Μορφωτική Ακόλουθος του Γαλλικού Ινστιτούτου Δήμητρα Μίχου.

Μετά το επίσημο άνοιγμα των εργαστηρίων, ο Πρέσβης της Γαλλίας μαζί με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και την αντιπροσωπεία του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους καλλιτέχνες και να ξεναγηθούν στην έκθεση φωτογραφίας από αρχειακό υλικό, αφιέρωμα στον ΙCΑRΟ -ΙΚΑΡΟΣ (1927-1987) στον 1ο όροφο του καταλύματος.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος έλαβε επίσης τη στήριξη του προγράμματος La Fabrique de Résidences του Γαλλικού Ινστιτούτου του Παρισιού, την οικονομική στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού καθώς και της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας για την υποδοχή των καλλιτεχνών στη Ρόδο.

ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

Γαλλία – Η Elina Belou είναι Γαλλίδα κεραμίστρια και φωτογράφος με έδρα τη Νότια Γαλλία.Το έργο της επικεντρώνεται στην δημιουργία « families of vases » εμπνευσμένων από αρχαϊκά σχήματα. Με ένα ανθρωπόμορφο τρόπο, τα διακοσμεί με το δικό της λούστο, πέταλα και φυτά τα οποία συλλέγει η ίδια μαζί με ορύχαλκο ή χρυσό.

Ιταλία – Ο Vincenzo Formisano σπούδασε αγγειοπλαστική στη σχολή του Montelupo Fiorentino και ειδικεύτηκε στην αναγεννησιακή ζωγραφική τεχνική majolica.
Από το 2003, διατηρεί εργαστήριο κεραμικής στη Φλωρεντία το οποίο είναι ανοιχτό για μαθητές κάθε επιπέδου, ταξιδιώτες και καλλιτέχνες. Κατέχει τον τίτλο “Maestro Artigiano” από την κυβέρνηση της Τοσκάνης.

Ελλάδα – Η Τερψιχόρη Σαββάλα είναι κεραμίστρια από την Αθήνα. Αντλεί τις επιρροές της από την αρχαία ελληνική τέχνη και την σύγχρονη ανθρώπινη κατάσταση, προσδίδοντας σε κλασικές φόρμες χαρακτηριστικά και συναισθήματα της εποχής της. Σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στο πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακό στο Goldsmiths του Λονδίνου. Έχει εκθέσει τη δουλειά της στην Αγγλία, τη Δανία και τη Γερμανία.

Καλλιτεχνικός συντονιστής: Σέργιος Αϊβάζης

Φωτογραφία: Wikipedia

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ