Από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορεί το βιβλίο, Καλοκαίρι, της Edith Wharton.

Το μυθιστόρημα αφηγείται την ιστορία της Τσάριτι Ρόγιαλ, μιας νεαρής κοπέλας με περήφανο και ανεξάρτητο χαρακτήρα, που ζει σε μια φτωχή επαρχιακή πόλη υιοθετημένη από μια τοπική οικογένεια. Όταν ο νεαρός αρχιτέκτονας Λούσιους Χάρνεϊ θα επισκεφτεί τη μικρή πόλη για μια επιστημονική μελέτη, η δεκαοκτάχρονη Τσάριτι θα τον ερωτευτεί και θα ξεκινήσει πια παθιασμένη σχέση μαζί του.

Το Καλοκαίρι, που θεωρείται από αρκετούς το καλύτερο έργο της Ίντιθ Γουόρτον, συγκρίνοντάς το ακόμα και με τη Μαντάμ Μποβαρύ του Φλομπέρ, εκδόθηκε το 1917 και προκάλεσε μεγάλη αίσθηση, καθώς ήταν ένα από τα πρώτα μυθιστορήματα που έφερε στο προσκήνιο τη σεξουαλική αφύπνιση μιας νεαρής γυναίκας. Σπάζοντας την παράδοση των γυναικείων ρομαντικών μυθιστορημάτων, η Τσάριτι, μια ηρωίδα με χαρακτηριστικά σύγχρονης γυναίκας, αντιστέκεται µε αξιοπρέπεια στην πίεση των κοινωνικών συμβάσεων, απόλυτα συμφιλιωμένη με τα συναισθήματα και τη σεξουαλικότητά της.

Η Ίντιθ Γουόρτον αγαπούσε ιδιαίτερα το έργο της Καλοκαίρι, ένα μυθιστόρημα που παραμένει σήμερα φρέσκο και επίκαιρο, όσο και την περίοδο που πρωτοκυκλοφόρησε.  

 

Η Αμερικανίδα πεζογράφος Edith Wharton (Ίντιθ Γουόρτον), ευρύτερα γνωστή από το βραβευμένο μυθιστόρημά της Τα χρόνια της Αθωότητας, έχει να επιδείξει πλούσιο και ενδιαφέρον συγγραφικό έργο. Γεννήθηκε το 1862 στην Νέα Υόρκη, απέκτησε ιδιωτική μόρφωση, και από το 1889 οπότε παντρεύτηκε τον Έντουαρτ Γουόρτον, άρχισε να ταξιδεύει συχνά στην Ευρώπη, να γράφει νουβέλες, μυθιστορήματα και συλλογές διηγημάτων. Στην Ευρώπη γνώρισε τον Χένρι Τζέιμς, που έγινε καλός της φίλος, ταξιδιωτικός σύντροφος και κριτικός του έργου της. Το 1913 οι Γουόρτον χώρισαν και η Ίντιθ εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Γαλλία. Τα θέματα των βιβλίων της, ωστόσο, εξακολουθούσε να τα αντλεί από την Αμερική της νιότης της. Οι πιο σημαντικές επιτυχίες της είναι: Το σπίτι της της ιλαρότητας (1905), Ίθαν Φρομ (1911), Το έθιμο της χώρας (1913), Καλοκαίρι (1917), Τα χρόνια της αθωότητας (Βραβείο Πούλιτζερ 1921). Πέθανε το 1937 στο Παρίσι.