Μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει θεατρικό παιχνίδι, δραματοποιημένη αφήγηση, χορό, κυνήγι κρυμμένου θησαυρού, ζωγραφική, χειροτεχνίες, εργαστήρια γνώσης και πολλές άλλες δραστηριότητες, τα παιδιά θα αξιοποιήσουν δημιουργικά τον χρόνο τους, συνδυάζοντας τη γνώση με την ψυχαγωγία.

Καλοκαιρινές περιπέτειες – Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα:

  • Περίοδος Α΄: 17-21 Ιουνίου 2024

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

09:30-11:00. «Αγγελιαφόροι της γενιάς μας (μέρος 1): Η Αλεξάνδρα, ο Παύλος και το μυστήριο της λίμνης Στυμφαλίας». Με αφορμή το ομότιτλο βιβλίο των Εκδόσεων ΠΙΟΠ, τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με τη φύση και τους οικολογικούς προβληματισμούς που αναδύονται μέσα από τη σύνδεση της ιστορίας με τους μύθους του Ηρακλή. Στη συνέχεια, θα στήσουν μια έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας εμπνεόμενα από τα δέντρα και τα λουλούδια του κήπου του κτηρίου.
Υλοποίηση: Ειρήνη Πυρπάσου

11:00. Διάλειμμα

11:30-12:30. «Το χαρτί αλλιώς»: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα που βασίζεται στη δημιουργία χαρτιού από τα παιδιά, με την καθοδήγηση των εμψυχωτών. Προηγείται αναφορά στην ιστορία του χαρτιού, τη χρήση του στην καθημερινότητα, καθώς και την αξία της ανακύκλωσης.
Υλοποίηση: Γιώργος Κυράτσος, αρχειονόμος

12:30. Διάλειμμα

13:00-14:00. «Μικρός δράκος σε μεγάλες περιπέτειες»: Μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων και παιχνιδιών, τα παιδιά γνωρίζουν τον μικρό δράκο Καρύδα και τους αγαπημένους φίλους του, τον φαγανόδρακο Όσκαρ και τη σκαντζοχοιρίνα Ματίλντα. Με τεχνικές θεατρικού παιχνιδιού τα παιδιά ζωντανεύουν στιγμές από τις περιπέτειες των ηρώων και ταξιδεύουν μέχρι το Νησί των Δράκων με χάρτη και πυξίδα. (Οι περιπέτειες του μικρού δράκου Καρύδα, Εκδόσεις Μεταίχμιο)
Υλοποίηση: Ομάδα Θεάτρου Ανεμόμυλοι

Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

09:30-11:00. «Αγγελιαφόροι της γενιάς μας (μέρος 2): Οι νότες που σμίλευαν το μάρμαρο». Με αφορμή το ομότιτλο βιβλίο των Εκδόσεων ΠΙΟΠ, τα παιδιά θα γνωρίσουν τη γλυπτική και τη δύναμη που έχουν τα γλυπτά ώστε να βγάζουν μουσική ή να αποκτούν κίνηση. Στη συνέχεια θα επισκεφθούν τον κήπο του κτηρίου και θα σταθούν μπροστά από το έργο Σινιάλα, το σήμα του Δία από τη σειρά Σινιάλα του γλύπτη Takis. Τα παιδιά θα μάθουν πληροφορίες για το έργο και καθώς από που άντλησε την έμπνευσή του ο γλύπτης. Στη συνέχεια, αποστολή των παιδιών είναι να φτιάξουν ένα αιολικό κινητικό γλυπτό.
Υλοποίηση: Ειρήνη Πυρπάσου

11:00. Διάλειμμα

11:30-12:30. «Ταξίδια στον χάρτη» Τι σχέση έχει το χαρτί με τον χάρτη; Τι σήμαινε στα αρχαία ελληνικά και τι στα λατινικά; Στη συνέχεια τα παιδιά θα κατασκευάσουν τον δικό τους χάρτη με την παλιά τεχνοτροπία (βαμβάκι με ξυλομπογιές) και τη δική τους μικρή βαλίτσα για χαρούμενα ταξίδια φαντασίας σε όλη την Ελλάδα.
Υλοποίηση: Ελένη Μπενέκη και Στέλλα Κοβογλανίδη

12:30. Διάλειμμα

13:00-14:00. «Μια υπόθεση εξιχνιάζεται»: Οι μεγάλοι ντετέκτιβ της παγκόσμιας λογοτεχνίας είναι έξαλλοι με τον μικρό Κλουζ γιατί τους παίρνει τις δουλειές. Αποφασίζουν να αναλάβουν δράση! Παιχνίδι και μυστήριο σε ένα διασκεδαστικό θεατρικό πρόγραμμα, εμπνευσμένο από τη σειρά βιβλίων του αγαπημένου ήρωα τον παιδιών, Ντετέκτιβ Κλουζ του Γίργκεν Μπανσέρους. (Μια υπόθεση για τον Ντετέκτιβ Κλουζ, Εκδόσεις Μεταίχμιο)
Υλοποίηση: Ομάδα Θεάτρου Ανεμόμυλοι

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

09:30-11:00. «Αγγελιαφόροι της γενιάς μας (μέρος 3): Η ασημένια ζώνη». Με αφορμή το ομότιτλο βιβλίο των Εκδόσεων ΠΙΟΠ, τα παιδιά θα γίνουν οι ίδιοι ασημιτζήδες και χρυσικοί κάνοντας παραγγελίες το ένα στο άλλο. Χρησιμοποιώντας την έκτυπη τεχνική θα φτιάξουν σελιδοδείκτες από φύλλα μετάλλου. Κάθε σελιδοδείκτης θα είναι διακοσμημένος με αγαπημένα σχέδια των παιδιών, ώστε ο κάθε σελιδοδείκτης να έχει μαγικές και προστατευτικές ιδιότητες όπως έχει η ασημένια ζώνη στο βιβλίο.
Υλοποίηση: Ειρήνη Πυρπάσου

11:00. Διάλειμμα

11:30-12:30. «Μία καμινάδα στην αυλή»: Με αφορμή τη σωζόμενη καμινάδα της πρώην χυμοποιίας Κρόνος, τα παιδιά εξοικειώνονται με την αξία της βιομηχανικής κληρονομιάς και συζητούν για την επανάχρηση χώρων και κτηρίων. Τα παιδιά θα δείξουν πώς βλέπουν ή φαντάζονται τις καμινάδες και τα παλιά κτίρια, μέσα από τις ζωγραφιές τους ή τα κολλάζ, έργα τα οποία θα εκθέσουν σε μία αυτοσχέδια μικρή έκθεση.
Υλοποίηση: Ελένη Μπενέκη, ιστορικός

12:30. Διάλειμμα

13:00-14:00. «Κουκλοθεατρική εκδρομή»: Ο Πίκο και η Λόλα αποφασίζουν να πάνε μια εκδρομή, αλλά κάποιος απ’ τους δυο δεν είναι έτοιμος στην ώρα του. Όταν όμως υπάρχει καλή διάθεση, όλα γίνονται… Θεατρικό παιχνίδι και κουκλοθεατρική παρουσίαση από την επιτυχημένη σειρά βιβλίων της Λίνας Σωτηροπούλου. (Πίκο και Λόλα, Εκδόσεις Μεταίχμιο)
Υλοποίηση: Ομάδα Θεάτρου Ανεμόμυλοι

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

09:30-11:00. «Αγγελιαφόροι της γενιάς μας (μέρος 4): Ένα κορίτσι φτερουγίζει στον Κεραμεικό». Με αφορμή το ομότιτλο βιβλίο των Εκδόσεων ΠΙΟΠ, τα παιδιά θα μάθουν για τα παιχνίδια στην αρχαιότητα, θα παίξουν και θα κατασκευάσουν παιχνίδια από πηλό (ζάρια, πλαγγόνες, αστραγάλους, τριόδιν, κτλ.).
Υλοποίηση: Ειρήνη Πυρπάσου

11:00. Διάλειμμα

11:30-12:30. «Μικροί Αρχειονόμοι»: Τα παιδιά γίνονται αρχειονόμοι για μια μέρα και προσπαθούν να μπουν στον ρόλο του επαγγελματία, ώστε να δουν το Αρχείο με άλλη ματιά!
Υλοποίηση: Γιώργος Κυράτσος, αρχειονόμος

12:30. Διάλειμμα

13:00-14:00. «Ένας λύκος ροκ σταρ»: Ο πιο γλυκός, ο πιο τρυφερός, ο πιο ανατρεπτικός λύκος που έχουν αγαπήσει μικροί και μεγάλοι, σε μια διαδραστική θεατρική παρουσίαση, βασισμένη στο βιβλίο της Orianne Lallemand. Τα παιδιά μπαίνουν μέσα στη θεατρική δράση, βοηθούν τον λύκο Ζαχαρία να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα -να γίνει σταρ- και αναγνωρίζουν την αξία της επιμονής στην επίτευξη στόχων. (Ο λύκος Ζαχαρίας θέλει να γίνει σταρ, εκδόσεις Παπαδόπουλος)
Υλοποίηση: Ομάδα Θεάτρου Ανεμόμυλοι

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

09:30-11:00. «Αγγελιαφόροι της γενιάς μας (μέρος 4): Το Αρχοντικό του Μεταξιού». Με αφορμή το ομότιτλο βιβλίο των Εκδόσεων ΠΙΟΠ, τα παιδιά θα μάθουν για τη διαδικασία παραγωγής μεταξιού, θα φτιάξουν δαχτυλοκουκλάκια από κουκούλια και θα στήσουν μια μικρή παράσταση κουκλοθέατρου. Στη συνέχεια τα παιδιά θα πρέπει να λύσουν ένα αρκτικόλεξο. Για να τα καταφέρουν θα πρέπει να θυμηθούν τις δραστηριότητες όλης της εβδομάδας.
Υλοποίηση: Ειρήνη Πυρπάσου

11:00. Διάλειμμα

11:30-12:00. «Προστάτες του Αρχείου»: Τι απειλεί ένα αρχείο; Τι μπορούν να κάνουν τα παιδιά για να σώσουν το αρχείο από πιθανή καταστροφή; Πώς μπορούν να βοηθήσουν και πώς μπορούν να προλάβουν μια πιθανή ζημιά; Τα παιδιά μαθαίνουν για την αξία του αρχείου, καθώς και τους τρόπους προστασίας του και άμεσης αντιμετώπισης σε περίπτωση ανάγκης.
Υλοποίηση: Ιφιγένεια Λελοβίτη, συντηρήτρια και Ελένη Μπενέκη, ιστορικός

12:00-12:30. Χορός: Τα παιδιά «αναπαριστούν» χορευτικά την κοπιαστική δουλειά που γίνεται σε ένα Αρχείο από τους εργαζομένους του, προκειμένου να σώσουν τα αρχεία και την ιστορία.
Υλοποίηση: Αθηνά Παλαιολόγου, χορεύτρια και δασκάλα χορού

12:30. Διάλειμμα

13:00-14:00. «Ένας για όλους». Τα δέντρα απλώνουν τις ρίζες τους βαθιά μέσα στο ζεστό χώμα. Μερικά βουνά κουβαλούν πολλά δέντρα στη ράχη τους, δάση ολόκληρα, το πράσινό τους κατηφορίζει στις πλάγιες σαν καταρράχτης. Κάποτε έρχονται φωτιές, καταστροφές μεγάλες παίρνουν μαζί τους τα δάση και μένουν τα βουνά γυμνά, γεμάτα πέτρες κι άγρια χόρτα. Οι άνθρωποι φεύγουν, πάνε αλλού να ζήσουν. Όλοι; Όχι όλοι. Κάποιος μένει πίσω στο ερημικό τοπίο, ένας άνθρωπος μόνος, μένει και επιμένει: ο άνθρωπος που φύτευε δέντρα. (Ο άνθρωπος που φύτευε δέντρα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος)
Υλοποίηση: Ομάδα Θεάτρου Ανεμόμυλοι

  • Περίοδος Β΄: 25-28 Ιουνίου 2024

Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

09:30-10:45. «Το δέντρο της ζωής». Τα παιδιά μαθαίνουν για το παρελθόν της οικογένειάς τους, μέσα από τη δημιουργία του γενεαλογικού τους δέντρου. Μια πρώτη εισαγωγή στις έννοιες της Ιστορίας και της έρευνας που ενδυναμώνει ταυτόχρονα τους οικογενειακούς δεσμούς.
Υλοποίηση: Ελένη Μπενέκη, ιστορικός

10:45. Διάλειμμα

11:15-12:30. «Κατασκευές με οριγκάμι» (α΄ συνάντηση). Τα παιδιά με βασικό υλικό το χαρτί και χρησιμοποιώντας την ιαπωνική τεχνική origami, θα δημιουργήσουν διάφορα στοιχεία εμπνευσμένα από την εικονογράφηση παιδικών εκδόσεων ΠΙΟΠ.
Υλοποίηση: Αριάδνη Μαργαρίτη, εικαστικός

12:30. Διάλειμμα

13:00-14:00. «Μια διαφορετική ιστορία». Ο Όλιβερ ένιωθε λίγο διαφορετικός. Απολάμβανε τη μοναξιά του. Ώσπου μια μέρα, κυνηγώντας ένα μπαλάκι του τένις, γνώρισε την Ολίβια και όλα άλλαξαν ξαφνικά! Μια γλυκιά ιστορία της Birgitta Sif για όποιον έχει νιώσει κάποτε διαφορετικός. (Όλιβερ, Εκδόσεις Ίκαρος)
Υλοποίηση: Ομάδα Θεάτρου Ανεμόμυλοι

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

09:30-11:00. «Ταξιδεύοντας στις Κυκλάδες παρέα με τα ειδώλια». Σε αυτή την εκπαιδευτική – καλλιτεχνική δράση τα παιδιά «ταξιδεύουν» στις Κυκλάδες και ανακαλύπτουν τα πιο γνωστά καλλιτεχνικά έργα του κυκλαδικού πολιτισμού, τα κυκλαδικά ειδώλια. Μέσα από ήχους και εικόνες η ομάδα έρχεται σε επαφή με τα διαφορετικά είδη ειδωλίων, τις ιδιότητες, τις ιδιαιτερότητες και τις ιστορίες τους και τους δίνει κίνηση και ζωή. Στο τέλος το κάθε παιδί δημιουργεί το δικό του κυκλαδικό ειδώλιο από πηλό, προσδίδοντάς του τα χαρακτηριστικά που εκείνο επιθυμεί και τοποθετώντας το στο σήμερα.
Υλοποίηση: αρτ ποιώ

11:00. Διάλειμμα

11:30-12:30. «Κατασκευές με οριγκάμι (β΄ συνάντηση)». Τα παιδιά με βασικό υλικό το χαρτί και χρησιμοποιώντας την ιαπωνική τεχνική origami, θα δημιουργήσουν διάφορα στοιχεία εμπνευσμένα από την εικονογράφηση παιδικών εκδόσεων ΠΙΟΠ.
Υλοποίηση: Αριάδνη Μαργαρίτη, εικαστικός

12:30. Διάλειμμα

13:00-14:00. «Ταξίδι στους λόφους της Σικελίας». Στους λόφους της Σικελίας, είναι η ώρα της σιέστας. Όλα είναι ήσυχα αλλά, καμιά φορά, ακούγεται ένα παράξενο βουητό. ΒζζζζΖΖΖ… Είναι κάποια μέλισσα; Μα όχι, είναι Ο Οράτιος που επισκέπτεται τα χωριά των λόφων με την τρίκυκλη βιβλιοθήκη του. Αποστολή του: να φέρει βιβλία σε όσους ζουν απομονωμένοι. Στον γερο-συνταγματάρχη που θέλει να μάθει να καλλιεργεί vτομάτες, στην ανθοπώλισσα που διαβάζει ιστορίες στην άρρωστη μαμά της, στους μαθητές που τρελαίνονται για περιπέτειες με κύκλωπες και θαλάσσια τέρατα! (Η βιβλιοθήκη του Οράτιου, Εκδόσεις Ίκαρος)
Υλοποίηση: Ομάδα Θεάτρου Ανεμόμυλοι

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

09:30-10:30 «Παιχνίδι και έκφραση» Χαρακτήρες του παρελθόντος, «ζωντανεύουν» και «συνομιλούν» μέσα από παιχνίδια φαντασίας και μίμησης.
Υλοποίηση: Αμαλία Λιάρου, θεατρολόγος

10:30. Διάλειμμα

11:00-12:30. «Κινούμενα Αρχεία» (α΄ συνάντηση). Εργαστήριο κινουμένων σχεδίων με στόχο να εξοικειώσει τα παιδιά με τις τεχνικές των κινουμένων σχεδίων. Τα παιδιά θα δημιουργήσουν το δικό τους σενάριο, θα κατασκευάσουν το περιβάλλον και τους χαρακτήρες με αντικείμενα από το Αρχείο και χρησιμοποιώντας την τεχνική stop motion animation θα φωτογραφίσουν καρέ-καρέ τα αντικείμενα τα οποία θα έχουν κατασκευάσει ώστε να δημιουργηθεί μια σύντομη ταινία κινουμένων σχεδίων.
Υλοποίηση: Μαρία-Λουκία Μητράκου, εικαστικός

12:30. Διάλειμμα

13:00-14:00. «Πού πήγε η Σούπσι;» Ένα κορίτσι χάνει την κούκλα του, την Σούπσι. Ο Κάφκα για να σταματήσει το κορίτσι να στεναχωριέται, ξεκινάει μια φανταστική αλληλογραφία από τα υπέροχα ταξίδια που κάνει η Σούπσι και γνωρίζει τον κόσμο. Ένα εργαστήριο, όπου μέσα από παιχνίδια ανακάλυψης, δημιουργικής γραφής και ανάπτυξης της φαντασίας, συνθέτουμε την ιστορία, συζητάμε για την έννοια του αποχωρισμού, αναγνωρίζουμε πώς μια συνάντηση μπορεί να μας εμπνεύσει και δημιουργούμε ένα συλλογικό ημερολόγιο από φανταστικές εμπειρίες. (Ο Κάφκα και η κούκλα, Εκδόσεις Διόπτρα)
Υλοποίηση: Ομάδα Θεάτρου Ανεμόμυλοι

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

09:30-10:45. «Τι κρύβει το θησαυροφυλάκιο;» Μία παραλλαγή του παιχνιδιού κυνήγι χαμένου θησαυρού λαμβάνει χώρο στο Αρχείο. Μια διαφορετική γνωριμία με τους χώρους του Ιστορικού Αρχείου ΠΙΟΠ, όπου αναζητούνται χαμένοι θησαυροί, αλλά και με τους εργαζομένους του. Στη συνέχεια, τα παιδιά ζωγραφίζουν τα δικά τους χρηματοκιβώτια και τους θησαυρούς που κρύβουν.
Υλοποίηση: Κωνσταντίνα Κωνσταντοπούλου, αρχειονόμος

10:45. Διάλειμμα

11:15-12:30. «Κινούμενα Αρχεία» (β΄ συνάντηση). Εργαστήριο κινουμένων σχεδίων με στόχο να εξοικειώσει τα παιδιά με τις τεχνικές των κινουμένων σχεδίων. Τα παιδιά θα δημιουργήσουν το δικό τους σενάριο, θα κατασκευάσουν το περιβάλλον και τους χαρακτήρες με αντικείμενα από το Αρχείο και χρησιμοποιώντας την τεχνική stop motion animation θα φωτογραφίσουν καρέ-καρέ τα αντικείμενα τα οποία θα έχουν κατασκευάσει ώστε να δημιουργηθεί μια σύντομη ταινία κινουμένων σχεδίων.
Υλοποίηση: Μαρία-Λουκία Μητράκου, εικαστικός

13:00-14:00. «Είμαι το σώμα μου; Είμαι το μυαλό μου;» Ταξίδεψε στα βάθη του εαυτού σου για να βρεις την απάντηση σε ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα της ζωής. Ένα διασκεδαστικό εργαστήριο για όσες και όσους στάθηκαν κάποια στιγμή κι αναρωτήθηκαν ακριβώς αυτό: Ποιος είμαι; (Ποιος είμαι; Εκδόσεις Susaeta)
Υλοποίηση: Ομάδα Θεάτρου Ανεμόμυλοι