Το ιστορικό μυθιστόρημα, ένα είδος λογοτεχνίας με φανατικούς, πιστούς φίλους, κερδίζει διαρκώς έδαφος. Μέσα από το ιστορικό μυθιστόρημα, ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία όχι απλώς να μεταφερθεί στον κόσμο που του παρουσιάζει ο συγγραφέας, αλλά ταυτόχρονα να γνωρίζει πως αυτός ο κόσμος, στις βασικές του αρχές, αποτελεί μια πραγματικότητα, μια ιστορική πραγματικότητα. Οι ήρωες, από την άλλη, μπορεί να είναι υπαρκτά πρόσωπα, μπορεί να είναι δημιουργήματα της φαντασίας του συγγραφέα και της μυθοπλασίας που επιλέγει για να διηγηθεί την ιστορία του.
Αυτό που δίνει στον αναγνώστη του το ιστορικό μυθιστόρημα κι έχει ίσως τη μεγαλύτερη αξία από όλα τα άλλα, είναι μια πιο ουσιαστική «ματιά» στην ιστορία. Στα γεγονότα που καθόρισαν όχι μόνο το μέλλον, αλλά πρώτα από όλα, τις στιγμές των ανθρώπων που τα έζησαν. Σήμερα, το ιστορικό μυθιστόρημα γνωρίζει μια εποχή άνθησης, καθώς το κοινό φαίνεται πως «διψά» για τέτοια «ταξίδια» στα μονοπάτια της ιστορίας, τόσο της ελληνικής όσο και της παγκόσμιας.
Τρεις Έλληνες συγγραφείς έχουν εντρυφήσει στο είδος αυτό και τα βιβλία τους μπορούν να καλύψουν αυτή τη δίψα του κοινού με τον καλύτερο, πληρέστερο και ποιοτικότερο τρόπο. Με τον τρόπο γραφής τους, αλλά και με τα θέματα που επιλέγουν για τα βιβλία τους έχουν αναδειχθεί σε masters της ιστορικής λογοτεχνίας και έχουν κερδίσει καθένας το δικό του, πιστό, αναγνωστικό κοινό. Γιάννης Καλπούζος, Θοδωρής Παπαθεοδώρου και Στέφανος Δάνδολος είναι οι τρεις συγγραφείς τα βιβλία των οποίων έχουν θέση στη βιβλιοθήκη όλων μας. Διότι, τώρα είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να διαβάσουμε το πιο πρόσφατο μυθιστόρημα του Γ. Καλπούζου «Ραγιάς. Μέρες και Νύχτες 1821» ή την τριλογία του Θ. Παπαθεοδώρου που με αφορμή τα γεγονότα του 1821 μας ταξιδεύει σε διάφορες περιοχές της τότε επαναστατημένης Ελλάδας ή και τα ιστορικά μυθιστορήματα του Στ. Δάνδολου που μας ταξιδεύει σε διάφορες σελίδες του μεγάλου βιβλίου της Ιστορίας.
#1 Γιάννης Καλπούζος: Ένας ποιητής που τον «κέρδισε» το ιστορικό μυθιστόρημα
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Ο Γιάννης Καλπούζος έχει γράψει σημαντικές ποιητικές συλλογές αλλά και στίχους για περισσότερα από 80 τραγούδια. Μάλιστα, για την ποιητική του συλλογή «Έρωτας νυν και αεί», ήταν υποψήφιος στη βραχεία λίστα για το Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2008. Παράλληλα όμως γράφει διηγήματα και μυθιστορήματα και το 2009 τιμήθηκε με το Βραβείο Αναγνωστών του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.) για το ιστορικό μυθιστόρημά του «Ιμαρέτ» (124η χιλιάδα), που μας μεταφέρει στην εποχή της Τουρκοκρατούμενης Άρτας, στα μέσα του 19ου αιώνα και μας διηγείται την ιστορία δύο αδελφικών φίλων, τους οποίους ενώνουν και χωρίζουν ταυτόχρονα, πάρα πολλά στοιχεία. Άλλα σπουδαία έργα του είναι τα: «Σέρρα. Η ψυχή του Πόντου» (78ηχιλιάδα), «Άγιοι και δαίμονες» (61ηχιλιάδα), «Ἐρᾶν. Βυζαντινά αμαρτήματα (50ήχιλιάδα). Με το τελευταίο του μυθιστόρημα, ο Γιάννης Καλπούζος διηγείται την ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 μέσα από τη ζωή ενός ραγιά, ενός υπόδουλου Έλληνα που όμως θέλει να ζει ελεύθερος – μιλώντας μας, ουσιαστικά, για την ιστορία και τον πόθο κάθε Έλληνα ραγιά της εποχής.
Ο κύριος πρωταγωνιστής, ο Αγγελής, βιώνει το μεγαλείο και τη σκοτεινή πλευρά του ματοβαμμένου Εικοσιένα, γκρεμίζοντας μυθεύματα και φανερώνοντας καταχωνιασμένες αλήθειες. Σφιχταγκαλιάζεται με τη φωτιά του ξεσηκωμού, μεταβολίζει την αγριότητα σε ελπίδα, λύτρωση και γλυκασμό, και βροντοφωνάζει: «Θέλω να μην είμαι ραγιάς σε κανέναν. Ραγιάς σε τίποτα!»
#2 Θοδωρής Παπαθεοδώρου: Ο συγγραφέας των σειρών – Η νέα τριλογία του
Για εμάς τους αναγνώστες που μας αρέσει να μαθαίνουμε την εξέλιξη των ηρώων μας και των ιστοριών τους μετά το τέλος του βιβλίου, το έργο του Θοδωρή Παπαθεοδώρου, θα μας συναρπάσει. Ο πολυγραφότατος συγγραφέας ιστορικών μυθιστορημάτων έχει δημοσιεύσει δεκαεφτά μυθιστορήματα ενηλίκων, τέσσερα μυθιστορήματα για παιδιά και δύο βιβλία για παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας, ενώ έχει συμμετάσχει σε τρεις συλλογές διηγημάτων, ενώ ασχολείται με τη συγγραφή σεναρίων και θεατρικών έργων. «Το Αστρολούλουδο του Βοσπόρου» (32ηχιλιάδα), ένα από τα σπουδαιότερα μυθιστορήματά του, κέρδισε το Βραβείο Καλύτερου Έργου Μνήμης 2003-2004, στο πλαίσιο του 20ού Πανελλήνιου Συμποσίου Ποίησης και Πεζογραφίας. Το μυθιστόρημα «Οι κόρες της λησμονιάς» (69ηχιλιάδα) ήταν υποψήφιο για το Βραβείο Αναγνωστών – ΕΚΕΒΙ 2010, ενώ το «Οι καιροί της μνήμης» (25η χιλιάδα) υποψήφιο για το ίδιο βραβείο το 2012, όπου και κατέλαβε τη δεύτερη θέση στις ψήφους των αναγνωστών και των Λεσχών Ανάγνωσης. Ο Θοδωρής Παπαθεοδώρου πρόσφατα ολοκλήρωσε την τριλογία του για τον Μακεδονικό Αγώνα («Γυναίκες της μικρής πατρίδας» 33ηχιλιάδα, «Λιανοκέρια της μικρής πατρίδας» και «Συναξάρια της μικρής πατρίδας» 20ηχιλιάδα) και ασχολήθηκε με τον Αγώνα του 1821. Κυκλοφορούν ήδη δύο βιβλία, το «Άγιο Αίμα» και οι «Άγιες Ψυχές», που και τα δύο μιλούν για τον απελπισμένο πόθο των σκλαβωμένων Ελλήνων για την Ελευθερία τους, για το πώς δεν φοβήθηκαν το μαρτύριο και τις θυσίες για να γίνει αυτό το όνειρο πραγματικότητα, ενώ τον Δεκέμβριο αναμένουμε με ανυπομονησία το 3ο μυθιστόρημα που κλείνει τη σειρά της επανάστασης του ’21 με τίτλο «Άγια Λευτεριά»
#3 Στέφανος Δάνδολος: Από τους μεγάλους έρωτες των αρχών του 20ού αιώνα στη «Δίκη» του Χριστού
Σε ηλικία μόλις 26 ετών ο Στέφανος Δάνδολος είχε ήδη εκδώσει το πρώτο του λογοτεχνικό έργο. Δεκατρία χρόνια αργότερα, το 2009, τιμήθηκε για το σύνολο του έργου του με το Βραβείο Μπότση, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το 2008 συμπεριλήφθηκε στην Παγκόσμια Ανθολογία Νέων Συγγραφέων, με αφορμή το Young Writers World Festival, που πραγματοποιήθηκε στη Νότια Κορέα και το 2018 το ιστορικό του μυθιστόρημα «Ιστορία χωρίς Όνομα» (30η χιλιάδα) κέρδισε το Βραβείο Κοινού Public 2018 για το Καλύτερο Ελληνικό Μυθιστόρημα, το Ειδικό Βραβείο Ενηλίκων Βιβλιοπωλείων Public 2018 και το Βραβείο Κοινού Athens Voice Choice 2017. Το ίδιο βιβλίο, που μιλά για το κρυφό πάθος της Πηνελόπης Δέλτα και του Ίωνα Δραγούμη, μεταφέρθηκε και στο θέατρο, με πρωταγωνιστές τον Τάσο Νούσια και τη Μπέτυ Λιβανού, για τη σεζόν 2019-2020 και μάλιστα οι παραστάσεις συνεχίστηκαν και το 2021. Ο Στέφανος Δάνδολος καλύπτει στο έργο του ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, καθώς «Η χορεύτρια του Διαβόλου» (10ηχιλιάδα) μας ταξιδεύει στο Λονδίνο του μεσοπολέμου, το «Φλόγα και άνεμος» (14η χιλιάδα), μιλά για τον μεγάλο έρωτα της Κυβέλης με τον Γεώργιο Παπανδρέου στην Ελλάδα των αρχών του 20ού αιώνα, ενώ το τελευταίο του έργο «Η δίκη που άλλαξε τον κόσμο» μας μεταφέρει στην εποχή του Ιησού. Αντλώντας έμπνευση από ένα καταγεγραμμένο γεγονός των τελευταίων ωρών του Χριστού, το οποίο ουδέποτε αναδείχτηκε, και, συνυφαίνοντας πραγματικότητα και μυθοπλασία, χτίζει ένα βαθιά υποβλητικό μυθιστόρημα για την ελπίδα, τον έρωτα και τα θαύματα της ανθρώπινης ψυχής.
Οι τρεις αυτοί συγγραφείς κατορθώνουν με απόλυτη επιτυχία να συνδυάσουν τις δυσκολίες που μπορεί να έχει ένα ιστορικό μυθιστόρημα, ειδικά στο επίπεδο έρευνας και μελέτης που απαιτεί, με την αγάπη, την εμπιστοσύνη και τη συνέπεια που αποζητά το αναγνωστικό κοινό. Δεν είναι τυχαίο πως τα βιβλία τους, που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ψυχογιός, θεωρούνται εκ των ποιοτικότερων ιστορικών μυθιστορημάτων, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα και το εξαιρετικά σπάνιο, να είναι και μεταξύ των best-sellers βιβλίων όταν κυκλοφορούν. Τρεις Έλληνες συγγραφείς, μετρ του ιστορικού μυθιστορήματος, το έργο των οποίων αξίζει να έχουμε στη βιβλιοθήκη μας.