Καρποί και Σύμβολα: Έκθεση στο Νομισματικό Μουσείο

Το Νομισματικό μουσείο παρουσιάζει την έκθεση “Καρποί και Σύμβολα”, όπου παρουσιάζονται τριακόσια τριάντα επτά (337) αρχαία ελληνικά, ρωμαϊκά και νεότερα νομίσματα, λίθοι, μολύβδινα και πήλινα σύμβολα που κοσμούνται με καρπούς – σύμβολα της ελληνικής γης.

Πρόκειται για μία εικαστική συνομιλία ανάμεσα σε εξέχοντα δείγματα της αρχαίας νομισματοκοπίας και σύγχρονα κοσμήματα Ελλήνων και ξένων δημιουργών.

Στην έκθεση παρουσιάζονται τριακόσια τριάντα επτά (337) αρχαία ελληνικά, ρωμαϊκά και νεότερα νομίσματα, λίθοι, μολύβδινα και πήλινα σύμβολα που κοσμούνται με καρπούς – σύμβολα της ελληνικής γης. Η πλούσια ποικιλία των καρπών, των φύλλων και των άλλων φυτικών στοιχείων αποτέλεσε και αποτελεί πηγή έμπνευσης όχι μόνο για τους αρχαίους χαράκτες αλλά και για τους σύγχρονους δημιουργούς κοσμημάτων, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά τη θαυμαστή διαχρονία της αρχαίας ελληνικής παράδοσης.

Δεκαεννιά (19) καλλιτέχνες αντιλαμβανόμενοι την ιδέα της ελληνικότητας συμμετέχουν στην Έκθεση με δημιουργίες τους εμπνευσμένες από έναν ή περισσότερους χαρακτηριστικούς καρπούς, όπως ελιά, ρόδι, στάχυ, σταφύλι, μήλο, σίλφιο, που απεικονίζονται σε αρχαία τέχνεργα του Νομισματικού Μουσείου.

Από το σύνολο των εκθεμάτων, τριακόσια είκοσι τέσσερα (324) προέρχονται από τις πλούσιες συλλογές του Νομισματικού Μουσείου και δεκατρία (13) νομίσματα από την Ιδιωτική Συλλογή του Θεόδωρου Αραβάνη.

Η έκθεσηαποσκοπεί να παρουσιάσει την πολύπλευρη και βαθιά σχέση των αρχαίων Ελλήνων με τους καρπούς της γης τους, φέρνοντας στον ίδιο χώρο ειδικούς και μη για την ανταλλαγή απόψεων και ιδεών γύρω από τη διαχρονική σχέση του αρχαίου νομίσματος και του σύγχρονου κοσμήματος.

Την επιμέλεια της Έκθεσης ανέλαβαν ο Διευθυντής του Μουσείου Δρ. Γεώργιος Κακαβάς και η Ιδρύτρια της πλατφόρμας του A Jewel Made In Greece Μαίρη Σαμόλη, σε συνεργασία με την Ιστορικό της Τέχνης Ίριδα Κρητικού και τη Νομισματολόγο Αντωνία Νικολακοπούλου. Την επιστημονική επιμέλεια και μουσειολογική μελέτη της Έκθεσης υπογράφουν ο Γεώργιος Κακαβάς και η Αντωνία Νικολακοπούλου. Τη γενική εποπτεία και το συντονισμό της Έκθεσης είχαν οι Γεώργιος Κακαβάς και Μαίρη Σαμόλη, σε συνεργασία με τους Γκουενταλίνα Καραγιάννη, Νίκη Κατσικώστα, Μαργαρίτα Σορώτου και Ρεβέκκα Μαντά.

Στην τελετή των εγκαινίων θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Διευθυντής του Μουσείου, η Ιδρύτρια της πλατφόρμας του A Jewel Made In Greece, η τ. Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Βιβή Βασιλοπούλου και η Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος του ICOM Τέτη Χατζηνικολάου.

Ο μουσικοσυνθέτης Ευάγγελος Πιτσιλαδής θα μας ταξιδέψει με μελωδίες της δεκαετίας του 1960. Θα ακολουθήσει δεξίωση.

Στη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιείται εκπαιδευτικό πρόγραμμα που σκοπό θα έχει την εξοικείωση των παιδιών με την αξιοθαύμαστη παρατηρητικότητα και την απαράμιλλη τέχνη των αρχαίων χαρακτών. Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Μαίρης Σαμόλη, του Ευάγγελου Πιτσιλαδή, του Πολιτιστικού Συλλόγου Υπάτης «οι Αινιάνες», του μουσικού οίκου ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ, του Γεμολόγου Γιώργου Σπυρομήλιου και της Φωτογράφου Μαντούς Βασίλη.

Σε επόμενο στάδιο και μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης στο Νομισματικό Μουσείο, οι δημιουργίες των Ελλήνων καλλιτεχνών θα ταξιδέψουν στο Museum of Arts and Design (MAD) της Νέας Υόρκης (20 – 23 Νοεμβρίου 2019), πλαισιωμένες από πλούσιο εποπτικό υλικό με παραστάσεις καρπών και συμβόλων από τα αρχαία τέχνεργα του Νομισματικού Μουσείου.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ