Το νέο είδος ειδησεογραφίας που προέκυψε μετά τη λειτουργία του Wikileaks -του διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού ΜΜΕ, ο οποίος δημοσιεύει έγγραφα από ανώνυμες πηγές και διαρροές, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας- η ελευθερία, η ανωνυμία και η διαρροή στο διαδίκτυο, η παραβίαση του απορρήτου, η διασύνδεση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των προσωπικών δεδομένων, η διακίνηση των έργων τέχνης στο διαδίκτυο σε σχέση με τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών και την διεθνή αγορά έργων τέχνης. είναι οι άξονες της διαδικτυακής συνάντησης που οργανώνει το MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021, στις 18:00, με συμμετοχή ανοιχτή για το κοινό.

Η εκδήλωση πραγματοποείται στο πλάισιο της δράσης με τίτλο «Κατάσταση Ασάνζ-Επείγον» του εικαστικού Μίλτου Μανέτα, που διοργανώνεται μέχρι τις 31 Ιανουαρίου από το MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, κατά την οποία το κοινό επιλέγει και εκτυπώνει έργα του με θέμα τον Τζουλιάν Ασάνζ, και στη συνέχεια τα παρουσιάζει από τον ιδιωτικό του χώρο στους διαδικτυακούς επισκέπτες, λειτουργώντας ως αφορμή για ενδιαφέρουσες συζητήσεις, παρόντος και του ίδιου του εικαστικού. (δηλώσεις ενδιαφέροντος στο info.experimental@momus.gr).

Ομιλητές στην διαδικτυακή συζήτηση είναι οι (με αλφαβητική σειρά):

Γιάνης Βαρουφάκης, Βουλευτής, Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Συνιδρυτής του DiEM25, Καθηγητής Οικονομικών, Συγγραφέας
Άννα Δεσποτίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Νομικής Σχολής, ΑΠΘ
Αυγουστίνος Ζενάκος, δημοσιογράφος
Γιώργος Καραβοκύρης, Επίκουρος Καθηγητής Νομικής Σχολής, ΑΠΘ
Δωροθέα Κοντελετζίδου, Δρ. Ιστορικός-Θεωρητικός τέχνης
Γιάννης Κοτσιφός, Πρόεδρος του European Center for Press and Media Freedom
Μίλτος Μανέτας, εικαστικός καλλιτέχνης
Λίλιαν Μήτρου, Αναπλ. Καθηγήτρια Τμήματος Μηχανικών και Πληροφοριακών Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Τον συντονισμό της συζήτησης έχει ο Ανδρέας Τάκης, Επίκουρος Καθηγητής Νομικής Σχολής ΑΠΘ και Προέδρος Δ.Σ. του ΜΟΜus.

Σύνδεση στο zoom εδώ.
Meeting ID: 885 9084 3072
Passcode: 023383

O Τζούλιαν Ασάνζ (Julian Assange) είναι Αυστραλός εκδότης και ακτιβιστής του διαδικτύου, αναφερόμενος συχνά ως ιδρυτής των WikiLeaks (2006), ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για κατασκοπεία, υποκλοπή δεδομένων, παραβίαση υπολογιστών και δημοσίευση στρατιωτικών εγγράφωντων ΗΠΑ από το WikiLeaks, κατηγορίες που έχουν επιφέρει την φυλάκισή του στο Ηνωμένο Βασίλειο, και μια δικαστική διαμάχη με άπειρες προεκτάσεις, με πιο πρόσφατη εξέλιξη την απόφαση μη έκδοσής του στις ΗΠΑ.

Ο Μίλτος Μανέτας, εικαστικός που ασχολείται με τα ψηφιακά δίκτυα και αντιλαμβάνεται το Ίντερνετ όχι ως μέσο, αλλά ως χώρο, έχοντας μάλιστα ορίσει τις ιστοσελίδες ως τα πιο ριζοσπαστικά και σημαντικά αντικείμενα τέχνης που δημιουργούνται σήμερα (“Websites Are The Art Of Our Times”, 1999), συνεχίζει τη διαδικτυακή δράση του παράγοντας έργα όσες και οι μέρες φυλάκισης του Ασάνζ.

Συντελεστές
Διεύθυνση διαδικτυακής δράσης και συζήτησης: Θούλη Μισιρλόγλου, Αν. Διευθύντρια MOMus–Πειραματικού Κέντρου Τεχνών)
Επιμέλεια διαδικτυακής δράσης: Δρ. Δωροθέα Κοντελετζίδου, Ιστορικός-Θεωρητικός τέχνης
Συντονισμός: Δόμνα Γούναρη & Ειρήνη Παπακωνσταντίνου, επιμελήτριες MOMus–Πειραματικού Κέντρου Τεχνών

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Μίλτος Μανέτας, 343 μέρες στη φυλακή (Τζουλιάν Ασάνζ, 18 Μαρτίου 2020), ψηφιακή εκτύπωση, Courtesy Jairo Valenzuela, Bogota, Colombia