Καταστρούπολη, του Φίλιπ Ρίντλεϊ από το Θέατρο Πόρτα στο Φεστιβάλ Αθηνών

Το Φεστιβάλ Αθηνών και το Θέατρο Πόρτα παρουσιάζουν την Καταστρούπολη, του Φίλιπ Ρίντλεϊ, σε πανελλήνια πρώτη, για παιδιά από 10 ετών.

Το Φεστιβάλ Αθηνών και το Θέατρο Πόρτα παρουσιάζουν την Καταστρούπολη, του Φίλιπ Ρίντλεϊ, σε πανελλήνια πρώτη, για παιδιά από 10 ετών.

Οι ιστορίες είναι για εκείνες τις περασμένες ώρες της νύχτας, που δε μπορείς να θυμηθείς πώς έφτασες, από εκεί που ήσουν, εκεί που είσαι.
Οι ιστορίες είναι για την αιωνιότητα,όταν η μνήμη έχει σβήσει, όταν δεν έχεις τίποτε να θυμηθείς, εκτός από την ιστορία.

Tim O’ Brian

Στην Καταστρούπολη (Brokenville) του Άγγλου συγγραφέα Φίλιπ Ρίντλεϋ, το παραμύθι και το θέατρο γίνονται φάρμακα που θεραπεύουν την άρρωστη ψυχή μας, αλλά και εργαλεία για να ξαναφτιάξουμε τον κατεστραμμένο κόσμο μας.

Στη Μικρή Πόρτα, εκεί όπου εδώ και χρόνια τώρα, η Ξένια Καλογεροπούλου δίνει τροφή, ελπίδα και μορφή στα παιδικά μας όνειρα, ο Μανώλης Μαυροματάκης ως σκηνοθέτης, αλλά και η ίδια ως ηθοποιός σε έναν γοητευτικά παράξενο ρόλο, παρουσιάζουν, για πρώτη φορά στο κοινό του Φεστιβάλ Αθηνών, τη συγκινητική ιστορία του Σάκα, της Γκλίτερ, του Φράντζα, της Μελανιάς και του Τατουάζ, πέντε ανυποψίαστων εφήβων δηλαδή που, με την καθοδήγηση ενός παιδιού και μίας μάγισσας γριάς, φτιάχνουν την ιστορία της ζωής τους από την αρχή.

Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στην Αγγλία το 2000, με τον Τζουντ Λω στον ρόλο του Φράντζα και έγινε παράσταση το 2003 στο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας με μεγάλη επιτυχία.

Με την Καταστρούπολη (Brokenville), ο γνωστός από τον κινηματογράφο και το θέατρο Φίλιπ Ρίντλεϋ παραδίδει σ’ εμάς μια πολύ σύγχρονη αλλά και ελπιδοφόρα αλληγορία για το θέατρο ως μέσο αντίστασης στην αποδόμηση του κόσμου μας.

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Ξένια Καλογεροπούλου
Σκηνοθεσία: Μανώλης Μαυροματάκης
Σκηνικά – Κοστούμια: Άγγελος Μέντης
Επιμέλεια Κίνησης: Ερμής Μαλκότσης
Μουσική: Sancho 003 (Κώστας Παντέλης και Φώτης Σιώτας)
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Κομμώσεις: Χρόνης Τζήμος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιάννα Δεληγιάννη
Φωτογραφίες: Κική Παπαδοπούλου

Παίζουν: Θανάσης Δήμου, Άνδρη Θεοδότου, Αριάδνη Καβαλιέρου, Άννα Καλαϊτζίδου, Ξένια Καλογεροπούλου, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Χρήστος Σαπουντζής

Λίγα λόγια για την παράσταση

Όταν όλα τα αποθέματα της μνήμης μας έχουν εξαντληθεί, άραγε από πού θα βρει η φαντασία μας να αντλήσει το υλικό που της χρειάζεται, για να σχεδιάσει τη ζωή μας παρακάτω; Οι άνθρωποι της Καταστρούπολης, πέντε όχι και τόσο άγνωστοι δυστυχώς σ’ εμάς ανήλικοι ενήλικες, άπληστοι και υπερόπτες, ανυποψίαστοι και αμνήμονες, βρίσκονται σε αυτό ακριβώς το κρίσιμο σημείο. Όχι την ιστορία της ζωής τους, μα ούτε καν το όνομά τους δεν μπορούν να θυμηθούν. Ε τότε… ας μπουν σε μιαν άλλην ιστορία. Στην ιστορία φερειπείν… ενός παραμυθιού! Και τότε ένα παιδί που δεν μιλάει και μια μάγισσα γριά ίσως να τους βοηθήσουν να σχεδιάσουν από την αρχή μία κοινή, δική τους, νέα ιστορία. Με νέα ονόματα.

Στη διαδικασία αυτή, η γλώσσα του θεάτρου γίνεται για την άρρωστη ψυχή τους γιατρικό, τροφή για την κενή τους ύπαρξη και εργαλείο μαγικό που ενεργοποιεί τη φαντασία τους. Και η φαντασία τους, περισυλλέγοντας το υλικό που της χρειάζεται μέσα απ’ το ανεξάντλητο απόθεμα της κοινής τους μνήμης, της μνήμης των παραμυθιών, τα καταφέρνει να αναπληρώσει τα ελλείμματά τους, να ανασυγκροτήσει την αυτοσυνειδησία και τη μνήμη τους και τελικά να σχηματίσει, για τους ίδιους αλλά και τις σχέσεις τους, κάποια σαφώς πιο ελκυστικά, πιο ανθρώπινα και εντελώς καινούρια περιγράμματα. Για μια κοινή, δική τους, από την αρχή, καινούρια αφήγηση της ίδιας της ζωή τους.

Λίγα λόγια για το έργο

Μες στα χαλάσματα ενός σπιτιού ερειπωμένου, κοιμάται ένα παιδί. Το φεγγαρόφωτο και η μελωδία από ένα μουσικό κουτί, είναι οι μόνοι φύλακες του ύπνου του.

Σε λίγο εμφανίζονται, ένας–ένας, κάποιοι άνθρωποι, που δεν θυμούνται απολύτως τίποτα. Ούτε καν τ’ όνομά τους. Μάλλον, έχει συμβεί κάτι κακό, αλλά τι;

Θα δώσουν ο ένας στον άλλο καινούρια ονόματα: Σάκα, Γκλίτερ, Φράντζα, Μελανιά και Τατουάζ. Ξυπνάει το παιδί και, ξαφνικά, τους βλέπει όλους μαζεμένους γύρω του. Τρομάζει! Μία παράξενη γριά τους βάζει να του πουν παραμύθια για να το ηρεμήσουν. Όλοι μαζί, θα φτιάξουν ιστορίες από την αρχή. Παράξενες και παιχνιδιάρικες. Που θα τους επιτρέψουν και να θυμηθούν, μα και να προχωρήσουν. Σε κάτι άλλο, πιο καινούριο και σαφώς πιο ανακουφιστικό και ελπιδοφόρο.

Μεγάλες ιστορίες! Για μια πόλη που, αυτοί οι ίδιοι, τη βαφτίζουν Καταστρούπολη.

Για βασιλιάδες που αγαπούν τον πόλεμο. Αλλά και για άλλους, που αγαπούν τα τριαντάφυλλα, μα δεν μπορούν να τα δουν. Γιατί τους έχουν βγει τα μάτια απ’ το πολύ κλάμα. Και ιστορίες για βασίλισσες που κάνουν συλλογή από κοχύλια. Ή που, για να κρατήσουν δίπλα τους τον γιο τους, φτιάχνουν ολόκληρα παλάτια από χρυσάφι και διαμάντια.

Και ιστορίες φοβερές! Για μάγισσες κακάσχημες που ερωτεύονται παράφορα πρίγκιπες ωραιοπαθείς και ξιπασμένους. Για μαγικούς καθρέφτες και πουλιά σαλταρισμένα. Για μπλε κοράλλια σπάνια, αλλά και για ιπτάμενα, θαλάσσια, γιγαντιαία άλογα.

Ωραίες ιστορίες! Για μικρούς και για μεγάλους. Δικές μας ιστορίες, όλων μας… Που συγκινούν, διασκεδάζουν και παρηγορούν.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα Φίλιπ Ρίντλεϊ

Ο πολυπράγμων Φίλιπ Ρίντλεϊ γεννήθηκε στο Bethnal Green, στο Λονδίνο, όπου ζει και εργάζεται ακόμα. Σπούδασε ζωγραφική στο Saint Martin’s School of Art και έχει κάνει εκθέσεις στην Ευρώπη και την Ιαπωνία. Ηθοποιός ήδη από τα φοιτητικά του χρόνια, καλλιτέχνης, συγγραφέας και κινηματογραφιστής. Η μικρού μήκους ταινία του για το Channel 4 “The Universe of Dermot Finn” παίχτηκε στο Φεστιβάλ Καννών με μεγάλη επιτυχία. Εχει γράψει τρία βιβλία για ενηλίκους (Crocodilia, In the Eyes of Mr. Fury και Flamingoes in Orbit), σενάρια για ταινίες, δέκα θεατρικά έργα για ενηλίκους (The Pitchfork Disney, The Fastest Clock in the Universe, Ghost from a Perfect Place, Vincent River, the controversial Mercury Fur, Leaves of Glass, Piranha Heights, Tender Napalm, Shivered και Dark Vanilla Jungle).

Επίσης, έχει γράψει θεατρικά έργα για νεανικό κοινό: Karamazoo, Fairytaleheart, Moonfleece, Sparkleshark και Brokenville (Καταστρούπολη), καθώς και πολλά βιβλία για παιδιά και μία εφηβική όπερα.

Έχει σκηνοθετήσει τρεις ταινίες βασισμένες σε σενάριά του: The Reflecting Skin, The Passion of Darkly Noon, Heartless, καθώς και μία μικρού μήκους με τίτλο The Universe of Dermot Finn. Εχει κάνει εκθέσεις φωτογραφίας, έχει γράψει στίχους για τραγούδια της PJ Harvey και του Gavin Friday.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ