The Human Library: Κάτι μαγικό συμβαίνει στην Δανία!

Ο οργανισμός «The Human Library» δανείζει ανθρώπινη επαφή και όχι βιβλία, ώστε να εξαλειφθούν οι προκαταλήψεις.

Στη Δανία, υπάρχουν βιβλιοθήκες στις οποίες μπορεί κάποιος να «δανειστεί» έναν άνθρωπο αντί για ένα βιβλίο και να ακούσει την ιστορία της ζωής του για 30 λεπτά.

Ο στόχος αυτού του εγχειρήματος, είναι να εξαλειφθεί η προκατάληψη. Κάθε άνθρωπος από αυτούς, έχει έναν τίτλο: Άνεργος, Πρόσφυγας, Άτομο με διπολική διαταραχή κτλ. Ακούγοντας την ιστορία τους, συνειδητοποιεί κανείς ότι δεν πρέπει να κρίνουμε ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του. Αυτό είναι ένα καινοτόμο έργο που πραγματοποιείται σε πενήντα χώρες και είναι μια πρωτοβουλία της «The Human Library».

«The Human Library»

To «The Human Library» είναι ένας διεθνής οργανισμός αλλά και ένα κίνημα που ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2000 στην Κοπεγχάγη της Δανίας. Στόχος του είναι να αντιμετωπίσει τις προκαταλήψεις των ανθρώπων βοηθώντας τους να μιλήσουν με εκείνους που δεν θα συναντούσαν υπό κανονικές συνθήκες. Ο οργανισμός χρησιμοποιεί μια αναλογία βιβλιοθηκών «δανεισμού» ανθρώπων και όχι βιβλίων.

Από τον Οκτώβριο του 2009 στην Ελλάδα μια ομάδα από εθελοντές ξεκίνησε την πρωτοβουλία «Ζωντανή Βιβλιοθήκη» σε συνεργασία με το αντίστοιχο παγκόσμιο δίκτυο Ζωντανών Βιβλιοθηκών με έδρα τη Δανία, από όπου ξεκίνησε, διοργανώνοντας συναντήσεις σε τοποθεσίες προσβάσιμες από όλους, ενώ υπήρχε η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (Ε.Ν.Γ.) και κατάλογος βιβλίων σε Braille και μεγαλογράμματη γραμματοσειρά καθώς και διαθέσιμα Ζωντανά Λεξικά (διερμηνεία) στα Φαρσί, τα Νταρί και τα Αγγλικά. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν επόμενες προγραμματισμένες συναντήσεις στον ιστότοπο της ελληνικής πρωτοβουλίας.

Αλλά καθώς διαβάζουμε τους λόγους δημιουργίας της θεωρούμε πως είναι μια εποχή που χρειαζόμαστε τέτοιες πρωτοβουλίες:

Γιατί όταν προκαλείς τα πιο συνήθη στερεότυπα με ένα θετικό και χιουμοριστικό τρόπο, δίνεις την ευκαιρία στους ανθρώπους να τα σπάσουν.

Γιατί τι νόημα έχει να κουνήσεις δασκαλίστικα το δάχτυλο σε όσους έχουν και αναπαράγουν στερεότυπα, φοβίες και ρατσισμό, αν δεν τους δώσεις τη δυνατότητα να γνωρίσουν εκείνο που φοβούνται;

Γιατί είναι ένας συμπαγής, αλλά και εύκολος (και εύκολα μεταβιβάσιμος) τρόπος προώθησης της ανοχής και της κατανόησης.

Πηγή: Dikepsy | humanlibrary.gr

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ