Από τις εκδόσεις Ροές, και εντεταγμένο πλέον στη σειρά «MicroMEGA / Λογοτεχνία», κυκλοφόρησε σε νέα, αναθεωρημένη έκδοση το βιβλίο «Καυτό μυστικό» του Στέφαν Τσβάιχ, σε μετάφραση των Μαριάννας Αντωνοπούλου – Ίρμχιλντ Στάινερ, και επιμέλεια της Εύης Μαυρομμάτη.
Σε ένα θέρετρο στις αυστριακές Άλπεις, ένας ερωτύλος νεαρός βαρόνος, θέλοντας να ξεφύγει απ’ την πλήξη του, βάζει στο στόχαστρό του μια γυναίκα που βρίσκεται εκεί με τον δωδεκάχρονο γιο της. Ο βαρόνος, προχωρώντας με μελετημένες κινήσεις, πιάνει φιλίες με το αγόρι, ώστε να αποκτήσει πρόσβαση στη μητέρα του. Το ανυποψίαστο παιδί ενθουσιάζεται. Μέρα με τη μέρα, όμως, αρχίζει να αντιλαμβάνεται όλο και περισσότερο πως ο καινούργιος φίλος του είναι ένας άνθρωπος με σκοτεινές προθέσεις. Ανακαλύπτει ότι ο βαρόνος και η μητέρα του μοιράζονται ένα καυτό μυστικό – ένα μυστικό για το οποίο θα κάνει τα πάντα προκειμένου να το πάρει στα χέρια του, ένα μυστικό που θα κάψει σιγά σιγά όλη την παιδικότητά του και θα τον οδηγήσει με τρόπο οδυνηρό στο κατώφλι της εφηβείας.
Και στη νουβέλα αυτή, πρωτοδημοσιευμένη το 1911, συναντάμε θέματα προσφιλή στο συγγραφέα, όπως το πάθος του παίκτη, με το οποίο παρομοιάζεται το πάθος του νεαρού βαρόνου για τις γυναίκες, ή η εσωτερική σύγκρουση της μητέρας ανάμεσα στον έξωθεν επιβεβλημένο καθωσπρεπισμό της και τη φλογερή ιδιοσυγκρασία της που διψά για έντονες συγκινήσεις.
Με τον γνωστό του, απαράμιλλο τρόπο και θαυμαστή οικονομία, ο Τσβάιχ ρίχνει μια εξαιρετικά διεισδυτική ματιά στον ψυχικό κόσμο των χαρακτήρων του, ιδιαίτερα του αγοριού, χωρίς όμως οι ψυχολογικές παρατηρήσεις του να είναι σε βάρος της δραματικής πλοκής.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Στέφαν Τσβάιχ
Ο πολυταξιδεμένος και πολυγραφότατος Στέφαν Τσβάιχ γεννήθηκε στη Βιέννη στις 28 Νοεμβρίου 1881. Ως το 1935 -αν εξαιρέσουμε το πολυάριθμα ταξίδια του στο εξωτερικό- ζει στην Αυστρία (Βιέννη και Σάλτσμπουργκ). Μεταφράζει Βερλαίν, Μπωντλαίρ και Βεράρεν, δημοσιεύει ποίηση (“Ασημένιες χορδές”, “Τα πρώτα στεφάνια”), νουβέλες (“Φόβος”, “Αμόκ”, “Σύγχυση των αισθήσεων” κ.ά.), θεατρικά (“Βολπόνε”), δοκίμια, καθώς και τα περισσότερα έργα μια μεγάλης σειράς βιογραφικών μελετών και λογοτεχνικών πορτρέτων για μεγάλες προσωπικότητες του παρελθόντος (“Τρεις δάσκαλοι: Μπαλζάκ-Ντίκενς-Ντοστογιέφσκι”, “Ρομαίν Ρολάν”, “Μαρία Αντουανέτα”, “Μαρία Στιούαρτ”, “Θρίαμβος και τραγωδία του Εράσμου του Ρότερνταμ” κ.ά.). Το 1933, με την ανάληψη της εξουσίας από τους εθνικοσοσιαλιστές στη γειτονική Γερμανία, τα βιβλία του Τσβάιχ γίνονται στόχος της ναζιστικής προπαγάνδας. Το 1935 εγκαταλείπει οριστικά την Αυστρία, εγκαθίσταται στο Λονδίνο και το 1940 αποκτά τη βρετανική υπηκοότητα. Το 1941 φεύγει για τις ΗΠΑ και από κει για τη Βραζιλία. Πικραμένος από τα πολιτικά γεγονότα και από το τέλος της εποχής που περιγράφει στο αυτοβιογραφικό του έργο “Ο χθεσινός κόσμος”, αυτοκτονεί μαζί με τη γυναίκα του στις 23 Φεβρουαρίου 1942 στην Πετρόπολη, κοντά στο Ρίο ντε Τζανέιρο.