Η έκθεση των Robert McCabe – Κατερίνας Λυμπεροπούλου με τίτλο «Ο Τελευταίος Μοναχός των Στροφάδων» που άνοιξε διαδικτυακά τον Μάιο και παρουσιάζεται στην Αίθουσα Σ. & Ε. Κωστοπούλου του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, από την Τετάρτη 18 Ιουνίου εμπλουτίστηκε με σημαντικά κειμήλια της Μονής Στροφάδων, τα οποία ταξίδεψαν από το Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης της Ζακύνθου όπου και φιλοξενούνται.

Στα κειμήλια της μονής που έφθασαν από τη Ζάκυνθο συγκαταλέγονται τρεις εικόνες και τέσσερα χειρόγραφα που συνδέονται άμεσα με την ιστορία της Μονής Στροφάδων και αποτελούν τεκμήρια της σπουδαιότητάς της.

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για:

– Εικόνα του Αγίου Θεόδωρου του Στρατηλάτη, η οποία αποδίδεται στον σημαντικό Κρητικό ζωγράφο Άγγελο Ακοτάντο και χρονολογείται στο α’ μισό του 15ου αιώνα

– Εικόνα της Θεοτόκου Οδηγήτριας με το Θαύμα της Παναγίας στα Στροφάδια, του 18ου αιώνα

– Εικόνα του Αγίου Διονυσίου που χρονολογείται μεταξύ 18ου και 19ου αιώνα

– Χειρόγραφο σε περγαμηνή των Λόγων του Γρηγορίου του Ναζιανζινού, το οποίο χρονολογείται στον 12ο αιώνα.

– Γράμμα με τη σφραγίδα της Οικουμενικής Συνόδου, που εστάλη από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Παΐσιο ΙΙ, το 1727

– Αντίγραφο φύλλου χειρογράφου από την Ιερά Μονή Στροφάδων, όπου μνημονεύονται οι κτήτορές του, οι βυζαντινοί αυτοκράτορες της δυναστείας των Λασκαριδών.

Η παρουσίαση της σειράς φωτογραφιών – τεκμηρίων του Robert McCabe πριν το μοναστήρι καταστεί μη επισκέψιμο πλαισιώνεται επίσης από την μακέτα του Μοναστηριού από το 1910, την παρουσίαση της μελέτης αποκατάστασης του μοναστικού συγκροτήματος, καθώς και από εκθέματα σχετικά με τη μοναδική χλωρίδα και πανίδα των Στροφάδων.

Η έκθεση εξερευνά ταυτόχρονα τα εξαιρετικά φυσικά χαρακτηριστικά του νησιού αλλά και την ιστορία των ανθρώπων του και είναι βασισμένη στο βιβλίο Ο τελευταίος μοναχός των Στροφάδων των Robert A.McCabe και Κατερίνας Λυμπεροπούλου. Είναι ένας φόρος τιμής στη ζωή του τελευταίου μοναχού των δυσπρόσιτων Στροφάδων, που έζησε εκεί 38 χρόνια ουσιαστικά μαζί με το Θεό, του τελευταίου φαροφύλακα και του βαρκάρη που έφερνε προμήθειες στο νησί. Είναι επίσης μια επίκληση για την περιβαλλοντική διάσωση των Στροφάδων, που αποτελούν, μεταξύ άλλων, σημαντικό μεταναστευτικό σταθμό ορνιθοπανίδας, φιλοξενώντας ένα από τα σημαντικότερα κεδροδάση της δυτικής Ελλάδας.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 13 Σεπτεμβρίου του 2020.

Επιμέλεια έκθεσης: Ελένη Αθανασίου
Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός: Αλέξης Βερούκας


Διαβάστε επίσης:

Ο Τελευταίος Μοναχός των Στροφάδων: Έκθεση των Robert McCabe και Κατερίνας Λυμπεροπούλου στο Μουσείο Μπενάκη