Με τους σταθερούς συνεργάτες της, τον Θίασο Αβάντι, δημιούργησαν μία ονειρική παράσταση, με ευφάνταστα σκηνικά, γεμάτη μουσική από τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και πρωταγωνιστές αγαπημένους μας ηθοποιούς, που ζωντανεύουν την ιστορία του Πετρή και το ταξίδι του για την ανακάλυψη του μαγικού βοτάνου!

Ένα μεγάλο και δύσκολο ταξίδι για την αγαπημένη του οικογένεια, στο οποίο θα παίξει σημαντικό ρόλο η φιλία και η σημασία της γενναιοδωρίας, αποδεικνύοντας ότι όταν έχουμε ανθρώπους να μας αγαπούν και να τους αγαπάμε, τα καταφέρνουμε όλα!

Η Κέλλυ Σταμουλάκη, μας μιλάει για τη δημιουργία του έργου “Το Χρυσό Αρισμαρί“, ένα έργο που γεννήθηκε “μέσα από τη μοναξιά των ανθρώπων της κρίσης”, με σκοπό να “δώσει νόημα στην αγάπη, τη φιλία και στην ουσιαστική σχέση της οικογένειας ως βάση – έδρα στη ζωή μας”.

– «Το Χρυσό Αρισμαρί» είναι το νέο σας έργο, το οποίο έχει θέμα την αναζήτηση ενός πολύτιμου βοτάνου! Πείτε δυο λόγια για την ιστορία του έργου και ποιά ήταν η έμπνευσή σας για τη δημιουργία αυτής της ιστορίας;

«Το Χρυσό Αρισμαρί» είναι ένα λουλούδι, όχι τυχαίο, που τα βάζει με το χρόνο, μας γιατρεύει τις πληγές, μας φέρνει κοντά και μας ενώνει. Ο Πετρής, ο ήρωάς μας, μπαίνει σε μια διαδικασία αναζήτησης, παραμερίζει τους τεράστιους κινδύνους του ταξιδιού του και χωρίς να το καταλάβει βρίσκεται μέσα σε μια περιπέτεια, όπου ανακαλύπτει τον εαυτό του και τον κόσμο. Η έμπνευσή μου ήταν η μοναξιά των ανθρώπων της κρίσης, που βιώνω καθημερινά. Μια μοναξιά που συνοδεύεται από εγωκεντρισμό, ναρκισσισμό και θλίψη. Έτσι, αποφάσισα να γράψω ένα έργο που να αναδεικνύει την τεράστια δύναμη του «Μαζί». Είναι μια ιστορία για ένα ταξίδι από το «Εγώ» στο «Εμείς».

– Ο ήρωας της παράστασης αποφασίζει να κάνει ένα μεγάλο ταξίδι για να βοηθήσει τον πατέρα του. Πόσο δυνατή είναι η αγάπη του ήρωα προς την οικογένεια του για να κάνει μία τόσο μεγάλη θυσία και τι ρόλο παίζει η φιλία στο ταξίδι του;

Ο ήρωας του έργου μου είναι δοτικός, δεν κρατάει τίποτα για τον εαυτό του, με γενναιοδωρία δίνει τα πάντα σ’ αυτούς που αγαπά, στον πατέρα του, στο φίλο του, στη νεράιδα που θα συναντήσει στο δρόμο του. Μ’ ένα μαγικό τρόπο, όμως, αυτά που προσφέρει γυρίζουν πολλαπλάσια πίσω σ’ αυτόν και στο τέλος ανυψώνεται στη σφαίρα της πληρότητας. Στο ταξίδι αυτό δεν είναι μόνος. Έχει συμπαραστάτη τον καλύτερό του φίλο και μαζί ζούνε τις πιο απίθανες περιπέτειες μέχρι να ανακαλύψουν το πολύτιμο βοτάνι. Είναι μια παράσταση που αναδεικνύει την ανιδιοτελή προσφορά δίνοντας νόημα στην αγάπη, τη φιλία και στην ουσιαστική σχέση της οικογένειας ως βάση – έδρα στη ζωή μας.

– Πείτε μας λίγα λόγια για τους πρωταγωνιστές της παράστασης. Ο Τάσος Χαλκιάς, η Ευτυχία Φαναριώτη, η Ελευθερία Ρήγου, ο Ορέστης Τρίκας (και ακόμη αρκετοί που συμπληρώνουν το θίασο) πώς ζωντανεύουν τους ήρωες;

Ο Θίασος «Αβάντι» αποτελείται από μια σταθερή ομάδα, η οποία έχει χτίσει ένα δημιουργικό κώδικα καλλιτεχνικής επικοινωνίας και νομίζω, ότι αυτό αποδίδει τόσο καλλιτεχνικά, όσο και προσωπικά. Φυσικά, κάθε χρόνο η ομάδα εμπλουτίζεται με 2-3 νέα πρόσωπα για τις ανάγκες της διανομής.

Με τον Τάσο Χαλκιά έχουμε ξανασυνεργαστεί στο παρελθόν και είναι τιμή μου που ένας τόσο ξεχωριστός ηθοποιός ενσαρκώνει έναν από τους βασικούς ήρωες της ιστορίας μου. Με την Ευτυχία Φαναριώτη, επίσης παλιά συνεργάτιδα του θιάσου, αποτελούν ένα κωμικό δίδυμο που ξεσηκώνει τόσο τους μικρούς θεατές όσο και τους ενήλικους συνοδούς τους.

Ο Ορέστης Τρίκας, με τον οποίο δουλεύουμε χρόνια μαζί και ένα βλέμμα είναι αρκετό για να συνεννοηθούμε, είναι ο Πετρής μας, το γενναίο παλληκάρι που ξεκινάει να βρει το Αρισμαρί από αγάπη για τον πατέρα του. Είναι ο ιδανικός γιος, ο ιδανικός φίλος, ο ιδανικός σύντροφος. Η Ελευθερία Ρήγου, νέο μέλος του θιάσου μας, είναι η σοφή νεράιδα που μας ξεναγεί στα μυστικά του δάσους. Μαζί με έναν πολυτάλαντο 15μελή θίασο, με την καθιερωμένη ζωντανή μουσική συνθέτουν ένα καλλιτεχνικό σύνολο, που ερμηνεύει, παίζει μουσικά όργανα, χορεύει και τραγουδάει.

– Τη μουσική της παράστασης υπογράφει και σε αυτό το έργο ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ενώ τους στίχους υπογράφετε εσείς με τον Γιάννη Προεστάκη και την ενορχήστρωση ο Μαυρίκιος Μαυρικίου. Όλοι τους είναι σταθεροί συνεργάτες σας στα έργα σας. Πώς είναι η συνεργασία σας και πόσο σημαντική είναι η παρουσία της πρωτότυπης μουσικής στα έργα σας;

Πιστή εγώ σ’ εκείνους κι εκείνοι σ’ εμένα. Με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα συμπορευόμαστε από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του Θιάσου «Αβάντι», το 2002. Φέτος γιορτάζουμε τα 15 χρόνια του θιάσου και της συνεργασίας μας. Με τον Γιάννη Προεστάκη γνωριζόμαστε και έχουμε κάνει μαζί πολλές καλλιτεχνικές τρέλες από τα φοιτητικά μας χρόνια. Με το Μαυρίκιο Μαυρικίου δουλεύουμε τα τελευταία χρόνια μαζί και η συνεισφορά του στην παράσταση είναι ιδιαίτερα σημαντική. Δεν κάνει μόνο τις ενορχηστρώσεις και τη μουσική διδασκαλία αλλά τραγουδάει, παίζει πιάνο και ακορντεόν και ντύνει με μουσικά χαλιά όλη την παράσταση. Η μουσική κινητοποιεί το συναίσθημα του θεατή και καθώς τα τραγούδια στα έργα μου λειτουργούν εξελίσσοντας την πλοκή του έργου, προσθέτει ενεργά στη δυναμική του. Όπως το κείμενο έτσι και η μουσική, όταν είναι πρωτότυπα, αντανακλούν τη δημιουργική αγωνία του καλλιτέχνη. Σημαίνει λοιπόν περισσότερο κόπο, χρόνο αλλά και ενδιαφέρον για τη διαμόρφωσή τους.

Επίσης από το 2003 συνεργάζομαι με την Κατερίνα Μαραγκουδάκη, τη μάγισσα των φωτισμών και από το 2005 με τη Δέσποινα Βολίδη που στήνει τους ονειρικούς κόσμους μας με τα ευφάνταστα σκηνικά της. Θα ήθελα να μην παραλείψω τον πολύτιμο συνεργάτη μου, Παύλο Εμμανουηλίδη, που είναι βοηθός σκηνοθέτης και παίζει τον πατέρα στην παράσταση, με τον οποίο είμαστε από το 2006 μαζί. Ο Θίασος «Αβάντι» υλοποιεί το μήνυμα του έργου.

Εμείς, Μαζί δημιουργήσαμε αυτήν την παράσταση. Κάθε συντελεστής σαν ένας κρίκος στην ίδια αλυσίδα, όπου πρέπει όλοι να είναι γεροί για να μη σπάσει, αναδεικνύει τόσο τη δουλειά του, όσο και των άλλων.

– Τα έργα σας κυκλοφορούν επίσης σε βιβλία τα οποία συνοδεύονται από CD με τα τραγούδια και τους διαλόγους της παράστασης. Το παιδικό κοινό που πιστεύετε ότι δείχνει μεγαλύτερη προτίμηση, σε ένα βιβλίο ή σε μία ζωντανή παράσταση;

Είναι διαφορετικές απολαύσεις. Το βιβλίο οξύνει τη φαντασία, αλλά μπορείς να το απολαύσεις μόνος στο σπίτι σου, ενώ στο θέατρο συνυπάρχεις με τους άλλους και η φαντασία σου παίρνει σάρκα και οστά.

– Πώς σας κέρδισε το παιδικό κοινό και αποφασίσατε να γράψετε έργα για παιδιά; Έχετε άλλες φανταστικές ιστορίες στο μυαλό σας που περιμένουν να ζωντανέψουν στο μέλλον;

Λατρεύω τα έργα για παιδιά, γιατί μπορείς μαζί τους να μεταφερθείς σε τόπους ονειρικούς που δύσκολα ταξιδεύεις με τους ενήλικες. Τα παιδιά είναι σαν να σου προσφέρουν το μαγικό βοτάνι της φαντασίας και της ελευθερίας, ενώ οι ενήλικες σε προσγειώνουν σε μια πραγματικότητα που συχνά είναι μίζερη και αδιάφορη. Η ενασχόλησή μου με τα παιδιά ανανεώνει τη δική μου παιδικότητα και είναι το ελιξίριο της πνευματικής μου νεότητας.


Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση:

Το χρυσό Αρισμαρί, της Κέλλυς Σταμουλάκη στο Θέατρο ΉΒΗ! | 22/10/2017 – 1/4/2018