Σε ένα πρότυπο νηπιαγωγείο κοντά στο Όσλο, για παιδιά ηλικίας 1-7 ετών, η μάθηση είναι πάνω από όλα διασκέδαση, χωρίς τεστ ή εξετάσεις. Το νηπιαγωγείο, κρυμμένο μέσα στο δάσος, στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ευαισθησία των εκπαιδευτικών και στον τρόπο με τον οποίο καθένας τους αντιλαμβάνεται τη δουλειά του. Γιατί όμως το να μεγαλώνει ένα παιδί με αυτόν τον τρόπο αποτελεί την εξαίρεση και όχι τον κανόνα στη δυτική κοινωνία της πρόνοιας; Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα προκύπτουν από την ταινία, δίνοντας έναυσμα για μια ευρύτερη συζήτηση γύρω από το θέμα της εκπαίδευσης.

Ταυτόχρονα, ανοίγει μια διαφορετική προοπτική για το τι πραγματικά χρειάζονται τα παιδιά, αναδεικνύει το θέμα της εμπιστοσύνης μεταξύ μεγάλων και παιδιών, και μας επιτρέπει να γίνουμε μέρος του μαγικού κόσμου των παιδιών από τη δική τους οπτική ενώ παίζουν και μαθαίνουν. Στο μαγικό σύμπαν του ονείρου και του παιχνιδιού, ακολουθώντας τον ρυθμό των τεσσάρων εποχών, η σκηνοθέτις εισέρχεται με λεπτότητα και αγάπη στη ζωή αυτής της μικρής κοινότητας, παρατηρώντας επί έναν χρόνο από κοντά την ομάδα των μεγαλύτερων παιδιών (7 ετών), που το φθινόπωρο θα φύγουν για να πάνε στο δημοτικό. Η ταινία προβάλλεται σε πρεμιέρα για την Ελλάδα.

«Η προσήλωση στις επιδόσεις και τον ανταγωνισμό γίνεται όλο και πιο έντονη στα σχολεία και τα νηπιαγωγεία. Η τάση είναι να ζητάμε σε όλο και πιο μικρά παιδιά να αποκτούν ακαδημαϊκές γνώσεις. Φοβάμαι πως εμείς ως γονείς, τα παιδιά, αλλά και η ευρύτερη κοινωνία, κινδυνεύουμε να εξαλείψουμε την μοναδικότητα της προσωπικότητας, παραβλέποντας ότι κάθε παιδί έχει διαφορετικό δυναμικό και ιδιαιτερότητες. Η ταινία μου είναι μια σιωπηλή διαμαρτυρία. Δείχνει έναν κήπο όπου τα παιδιά βιώνουν κάθε ημέρα με ηρεμία, ενώ τα δέντρα τα διδάσκουν πώς να μεγαλώνουν, καθένα με τον δικό του ρυθμό.»

Margreth Olin, σκηνοθέτις

ΣΤΑ ΝΟΡΒΗΓΙΚΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ
Με την υποστήριξη της Νορβηγικής Πρεσβείας στην Ελλάδα

Μετά την προβολή στην Αθήνα, ακολουθεί συζήτηση με καλεσμένους τη Μαριαλένα Σπυροπούλου, Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπεύτρια, και τον Φώτη Ψυχάρη, Δάσκαλο.

Μετά την προβολή στη Θεσσαλονίκη, ακολουθεί συζήτηση με καλεσμένους τη Δόμνα (Μίκα) Κακανά, Καθηγήτρια Παιδαγωγικών, Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και τη Λήδα Σκούφα, Ψυχολόγο – Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια


Τι εiναι to KinderDocs

Καλώς ήρθατε για δεύτερη χρονιά στο KinderDocs, τo φεστιβάλ ντοκιμαντέρ με βραβευμένες ταινίες φτιαγμένες για παιδιά και νέους, αλλά και εκπαιδευτικούς, γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, θείες, θείους, νονούς, νονές και τους φίλους σας. Ελάτε να ανακαλύψουμε μαζί τη μαγεία της τέχνης του ντοκιμαντέρ και να δοκιμάσουμε νέους τρόπους επικοινωνίας, με αφορμή ιστορίες που μας αφορούν όλους και μιλάνε για εφηβεία, φιλία, εκπαίδευση, δημιουργικότητα, έκφραση, ψυχολογία, οικογενειακές σχέσεις, τέχνη, μετανάστευση, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαδίκτυο, περιβάλλον. Κάθε ταινία, έμπνευση για δημιουργικό διάλογο και δράσεις, με στόχο τη δημιουργία των νέων, σκεπτόμενων θεατών του αύριο, σήμερα.

Το KinderDocs διαρκεί από τον Οκτώβριο 2017 έως τον Απρίλιο 2018.

Περισσότερες πληροφορίες: KinderDocs 2017-18 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη