KinderDocs: Πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ “Shadow Game” και masterclass στο Μουσείο Μπενάκη

Το KinderDocs σε συνεργασία με τους δημιουργούς της ταινίας, φέρνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το βραβευμένο ντοκιμαντέρ “Shadow Game” των δημοσιογράφων-σκηνοθετών Eefje Blankevoort και Els van Driel.

Το “Shadow Game” είναι μια ιστορία ενηλικίωσης, που αφηγείται την περιπετειώδη διαδρομή στην Ευρώπη ασυνόδευτων εφήβων προσφύγων.

Επί 3 χρόνια οι σκηνοθέτριες κινηματογράφησαν εφήβους πρόσφυγες στο ταξίδι για να φτάσουν σε ασφαλείς νέες πατρίδες στην Ευρώπη. Από την Ελλάδα στη Σερβία και από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στην Ιταλία, την Ολλανδία, τη Γαλλία και την Αγγλία. Τα ασυνόδευτα αυτά παιδιά-πρόσφυγες, διασχίζουν την Ευρώπη με τα πόδια, με τρένα, λεωφορεία και όποιο άλλο μέσο βρουν, μέσα από χιονισμένα βουνά, κοιμούνται κάτω από γέφυρες, σε δάση, περπατούν σε ναρκοπέδια, περνούν συρματοπλέγματα και αντιμετωπίζουν συχνά βίαιους συνοριοφύλακες. Σε αυτό το ταξίδι που διαρκεί μήνες, ακόμη και χρόνια, το να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό μοιάζει ακατόρθωτο.

Μέρος του υλικού της ταινίας που καταγράφει αυτή την επίπονη και επικίνδυνη προσπάθεια κινηματογραφήθηκε από τα ίδια τα παιδιά με το κινητό.

Μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει masterclass με θέμα: From Syria to Ukraine and Beyond: Children on the Move. Η Ολλανδή δημοσιογράφος/σκηνοθέτης Els van Driel, που θα έρθει ειδικά για την προβολή της ταινίας της στην Ελλάδα, θα αναλύσει πώς μπορούμε μέσω του storytelling να ευαισθητοποιούμε το κοινό και θα μοιραστεί μαζί μας χρήσιμα εργαλεία για τη δημιουργική διαδικασία έρευνας και παραγωγής της ταινίας, τη συνεργασία με τους πρωταγωνιστές, καθώς και την καμπάνια ευαισθητοποίησης.

Τι μάθαμε από το πρώτο κύμα παιδιών εν κινήσει ώστε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τη νέα ροή παιδιών από την Ουκρανία; Μετά το masterclass θα διεξαχθεί συζήτηση με τη σκηνοθέτιδα και εκπροσώπους δημόσιων φορέων και της ακαδημαϊκής κοινότητας, δημοσιογράφους, κινηματογραφιστές, και εκπροσώπους της κοινωνίας πολιτών, που θα συντονίσει (στα αγγλικά) η δημοσιογράφος/σκηνοθέτης Δήμητρα Κουζή.

Η καμπάνια ευαισθητοποίησης του Shadow Game κορυφώνεται στις 14 Ιουνίου 2022 (με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων στις 20 Ιουνίου), με μια προβολή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Τα παιδιά θα παρουσιάσουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις υπογραφές υπέρ του μανιφέστου Protect children on the move, που συνέταξαν μαζί με τις δημιουργούς της ταινίας. Έχουν ήδη συγκεντρωθεί 17.035 υπογραφές από όλη την Ευρώπη, με στόχο τις 22.500, αριθμό σύμβολο αφού κάθε υπογραφή θα αντιστοιχεί σε ένα ασυνόδευτο παιδί πρόσφυγα που είναι εγκλωβισμένο μέσα στα σύνορα της Ευρώπης (πηγή: Unicef).

Η ταινία, που απέσπασε το Golden Calf (το Ολλανδικά Όσκαρ), είναι κατάλληλη για ενήλικο κοινό και παιδιά από 11 ετών. Θα προβληθεί με ελληνικούς υπότιτλους.

Σε συνεργασία: ΠΜΣ “Παγκόσμια Υγεία – Ιατρική των Καταστροφών”, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Έδρα Jean Monnet Humanitarian medicine and response in action (2020-2023), Κόμβος Αριστείας για το Άσυλο και την Μετανάστευση, Ε.Κ.Π.Α.

Shadow Game Διαδραστικό Πρότζεκτ

Το Shadow Game είναι ένα βραβευμένο ντοκιμαντέρ και transmedia project των δημοσιογράφων/σκηνοθετών Eefje Blankevoort και Els van Driel που δημιουργήθηκε σε στενή συνεργασία με την Ιρακινή ερευνήτρια, δημοσιογράφο και διερμηνέα Zuhoor Alqaisi. Περιλαμβάνει ένα μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ, μια σειρά από τέσσερα 30λεπτα ντοκιμαντέρ, καμπάνια ευαισθητοποίησης, ένα παιχνίδι δράσης και μία έκθεση φωτογραφίας με τίτλο A New Beginning, σε συνεργασία με την Τουρκικής καταγωγής Ολλανδή φωτογράφο Cigdem Yuksel.

Η Els van Driel (γενν. 1976) είναι ανεξάρτητη δημιουργός ντοκιμαντέρ όπως της βραβευμένης νεανικής σειράς “Mensjesrechten / Just Kids” για τα δικαιώματα των παιδιών. Είναι συνιδρύτρια/διευθύντρια με την Eefje Blankevoort της multimedia παραγωγής “The Asylummachine” (υποψήφια στο Ολλανδικά βραβεία Golden Calf 2016) και “The Deal”, που αναλύει τις συνέπειες της Ευρωπαϊκής συμφωνίας του 2017 με την Τουρκία για το προσφυγικό. Το 2020 συνσκηνοθέτησε το Shadow Game, ένα πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ και transmedia πρότζεκτ για τα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες στην Ευρώπη. Η Els ειδικεύεται σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μετανάστευσης και θρησκείας. Άλλες βραβευμένες ταινίες της: “How Ky Became Niels” (Βραβείο Banff Rockie 2015, Prix Jeunesse 2016) και “A Year Without my Parents” (Chicago International Children’s Film Festival, Children’s & Adult’s jury prize 2016).

Το KinderDocs είναι διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους πραγματοποιείται εδώ και 6 χρόνια, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα και δύο από τα σημαντικότερα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στην Ευρώπη, το IDFA στο Άμστερνταμ και το doxs! στο Ντούισμπουργκ.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ