kinono_1: Το Μηδέν ταξιδεύει στην Τήνο!

Το Μηδέν συμμετέχει στο Kinono_1_Tinos Art Gathering με μια επιλογή έργων βίντεο στην κεντρική εικαστική έκθεση και 2 ενότητες βιντεοτέχνης που θα προβληθούν στις 16 Αυγούστου 2016, 20:00, Meeting Point, Χώρα Τήνου.

Το Μηδέν συμμετέχει στο Kinono_1_Tinos Art Gathering με μια επιλογή έργων βίντεο στην κεντρική εικαστική έκθεση (12-23 Αυγούστου, Δημοτικό Σχολείο, Αρνάδος Τήνου, με επιλογή έργων βίντεο από τη Γιούλα Παπαδοπούλου και τη Μαργαρίτα Σταυράκη) και 2 ενότητες βιντεοτέχνης (In Wonderland σε επιμέλεια του Νίκου Ποδιά και SIX σε επιμέλεια της Γιούλας Παπαδοπούλου) που θα προβληθούν στις 16 Αυγούστου 2016, 20:00, Meeting Point, Χώρα Τήνου.

Με κεντρικό άξονα τις εικαστικές τέχνες, τη μουσική, το χορό, το θέατρο και τον κινηματογράφο, το Kinono πραγματοποιείται φέτος για πρώτη χρονιά σε 6 διαφορετικά σημεία στην Τήνο, έχοντας σαν στόχο να αποτελέσει μια διαδραστική πλατφόρμα επικοινωνίας μεταξύ καλλιτεχνών, κατοίκων και επισκεπτών του νησιού. Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Δράμας, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, φορείς της Α.Σ.Κ.Τ., το φεστιβάλ Μηδέν, τοπικούς φορείς και ακαδημαϊκούς, το πρόγραμμα του kinono περιλαμβάνει εκθέσεις, ομιλίες, workshops, συναυλίες, προβολές ταινιών μικρού μήκους, videoart, παραστάσεις θεάτρου και χορού.

Το Μηδέν θα παρουσιάσει στην κεντρική εικαστική έκθεση του Kinono (12-23 Αυγούστου) έργα των παρακάτω καλλιτεχνών: Anton Hecht, Christoph Oertli, Anna Macdonald & Paul Rogers, Miloushka Bokma

Στις προβολές που θα πραγματοποιηθούν στις 16 Αυγούστου συμμετέχουν ανά ενότητα οι παρακάτω καλλιτέχνες:

In Wonderland: Yuliya Lanina, Carla Chan, Natalie Plaskura, Kirill Savateev, Isabel Perez del Pulgar, Rick Niebe, Mauricio Sanhueza, Daniel Moshel, Maria Korporal, Stephanie Winter

(επιμέλεια: Νίκος Ποδιάς)

SIX: Μαίρη Ζυγούρη, Θανάσης Τσιμπίνης, Πέτρος Κούμπλης, Μανώλης Ηλιάκης, Μάρθα Ζούπα, Κατερίνα Αθανασοπούλου

(επιμέλεια: Γιούλα Παπαδοπούλου)

Αναλυτικό πρόγραμμα των προβολών Μηδέν – Kinono, 16 Αυγούστου, Meeting Point-Χώρα Τήνου, ώρα 20:00

In wonderland  [61 λεπτά]

Επιμέλεια: Νίκος Ποδιάς

Μια χώρα των θαυμάτων όπου παγιωμένοι κανόνες παύουν να υφίστανται. Ένας κόσμος που μπορεί να είναι ταυτόχρονα ονειρικός και πραγματικός, ρομαντικός και σκληρός, όμορφος και άσχημος. Στη χώρα αυτή: οι πεταλούδες έχουν ανθρώπινο πρόσωπο, ο φόβος μπερδεύεται με τη γοητεία, ο χρόνος μπορεί να σταματά, οι καθρέφτες παραμορφώνουν το είδωλο μας, το δάσος κρύβει πάντα κάποιο μυστικό, το τέλος μοιάζει με αρχή, οι γάτες πετούν, το υπερβολικό είναι λίγο, οι μύθοι μπλέκουν με τα παραμύθια και το καλό πολεμά το κακό όπως ένα ευαίσθητο ρομπότ πολεμά ένα γιγάντιο χταπόδι.

1.            Yuliya Lanina, Theme and Variations, ΗΠΑ 2013, 10.28

2.            Carla Chan, black moves, Γερμανία 2016, 2.35 

3.            Natalie Plaskura, Faint, Γερμανία 2014, 5.58

4.            Kirill Savateev, Д, Ρωσία 2016, 2.17   

5.            Isabel Perez del Pulgar, Opus III Desespoir du singe, Γαλλία 2015, 8.10

6.            Rick Niebe, Mannequin, Ιταλία 2016, 8.52

7.            Mauricio Sanhueza, Nyan Cat (Psycho Cat), Περού 2015, 1.54

8.            Daniel Moshel, MeTube 2: August Sings Carmina Burana, Αυστρία 2016, 5.42

9.            Maria Korporal, Give us back our shadows, Γερμανία 2014, 6.46

10.          Stephanie Winter, Tristes Deserts – A Robot’s Tale, Αυστρία 2015, 8.18

SIX  [47 λεπτά]

Επιμέλεια: Γιούλα Παπαδοπούλου

Το πρόγραμμα παρουσιάζει μια επιλογή έργων από 6  Έλληνες καλλιτέχνες  που έχουν παρουσιάσει έργα τους κατά τα προηγούμενα χρόνια στο Μηδέν. Η ενότητα φτιάχτηκε  για το φεστιβάλ Strangloscope στη Βραζιλία, όπου παρουσιάστηκε σε μια ιδιαίτερη προβολή απευθείας πάνω στην επιφάνεια των αμμόλοφων Χοακίνα, στη Φλοριανόπολη.  Συνδετικός κρίκος των επιλεγμένων έργων είναι η συμβολική και ποιητική αφήγηση. 

1. Μαίρη Ζυγούρη, Zoopoetics | Zoopolitics (τριλογία), Ελλάδα/Ιταλία 2007-10, 7.54

2. Θανάσης Τσιμπίνης, DUST, Ελλάδα 2014, 7.45

3. Πέτρος Κούμπλης, In Limbo, Ελλάδα 2011, 8.16

4. Μανώλης Ηλιάκης, IN BETWEEN, Ελλάδα 2008, 7.42

5. Μάρθα Ζούπα, Μετα-ποίησις, Ελλάδα 2012, 9.13

6. Κατερίνα Αθανασοπούλου, Apodemy, Ελλάδα /Μ.Βρετανία 2012, 5.08

Εικαστική έκθεση του Kinono (12-23 Αυγούστου, Δημοτικό Σχολείο, Αρνάδος Τήνου)

Στην κεντρική εικαστική έκθεση του Kinono το Μηδέν συμμετέχει παρουσιάζοντας τα παρακάτω έργα βίντεο, με θέμα το «Κοινωνώ» (σε επιλογή της Γιούλας Παπαδοπούλου και της Μαργαρίτας Σταυράκη):

1. Anton Hecht, Happiness is a free harmonica, Μ.Βρετανία 2014, 4.21

2. Christoph Oertli, Ethiopian Run, Ελβετία 2015, 14.18

3. Anna Macdonald & Paul Rogers, I will not hope, I cannot bear it, Μ.Βρετανία 2013, 7.29

4. Miloushka Bokma, Cycles, Ολλανδία 2015, 6.54

Με κεντρικό θέμα το κοινωνώ, 15 εικαστικοί παρουσιάζουν στο σχολείο του Αρνάδου έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, video art, έργα performance καθώς και ένα διαδραστικό ψηφιακό παιχνίδι σε περιβάλλον Εικονικής Πραγματικότητας. Οι τέσσερις performance θα πραγματοποιηθούν και θα παρουσιαστούν στα εγκαίνια της έκθεσης στις 12/8 από τις 21.00 έως τις 24.00. Στα πλαίσια της έκθεσης των εικαστικών, στο χωριό του Αρνάδου θα πραγματοποιηθούν και οι ομιλίες του Kinono_1.

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Χρήστος Αρτέμης

*****

Το Μηδέν είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός για τη διερεύνηση και την προώθηση της βιντεοτέχνης και ένα από τα πρώτα εξειδικευμένα διεθνή φεστιβάλ βιντεοτέχνης στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 2005 από μια ανεξάρτητη ομάδα ελλήνων καλλιτεχνών με σκοπό να υποκινήσει τη δημιουργία πρωτότυπης βιντεοτέχνης, να βοηθήσει στη διάδοσή της και να αναπτύξει την έρευνά της.

Μέσα από συνεργασίες και ανταλλαγές με σημαντικά φεστιβάλ, χώρους τέχνης και οργανισμούς στο εξωτερικό, έχει αναγνωριστεί ως μια από τις πιο επιτυχημένες και ενδιαφέρουσες διοργανώσεις για τη βιντεοτέχνη διεθνώς και μια σημαντική πλατφόρμα πολιτιστικής ανταλλαγής για την ελληνική και παγκόσμια βιντεοδημιουργία. Δημιούργησε ταυτόχρονα ένα εναλλακτικό σημείο συνάντησης για αναδυόμενους και αναγνωρισμένους καλλιτέχνες και έναν κόμβο επικοινωνίας μεταξύ καλλιτεχνών, οργανισμών, φεστιβάλ και χώρων τέχνης απ’ όλο τον κόσμο.

Ενότητες προβολών του Μηδέν έχουν ταξιδέψει σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και σε όλο τον κόσμο, και έχουν φιλοξενηθεί σε σημαντικά φεστιβάλ και Μουσεία του εξωτερικού, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ, το Μουσείο Reina Sofia στη Μαδρίτη (Madatac Festival), το Μουσείο της πόλης της Μόσχας, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Μόσχας, το Fondazione Puglisi Cosentino (Κατάνια-Ιταλία), το μουσείο σύγχρονης τέχνης TEA – Tenerife Espacio de las Artes (Τενερίφη-Κανάρια) κ.α.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ