Kissos Pelion / Zig Zag Festival 2023: Μία εβδομάδα σύγχρονου πολιτισμού στο Πήλιο

To Kissos Pelion / Zig Zag Festival 2023 έρχεται στο χωριό Κισσός στο ανατολικό Πήλιο.

Ο προορισμός του φετινού Zig Zag Festival είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς ανοίγει για πρώτη φορά στο Πήλιο, διοργάνωση που αφορά κυρίως τη σύγχρονη τέχνη. 30+ σύγχρονοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό δημιουργούν έργα, εικαστικές εγκαταστάσεις, performance, μουσικές βραδιές και συμμετέχουν σε πεζοπορίες και ξεναγήσεις στην αθέατη πολιτιστική κληρονομιά του βουνού, την αρχιτεκτονική, τη γαστρονομία, τα ακούσματα.

Το καθημερινό 7-ήμερο πρόγραμμα του φεστιβάλ έχει ως στόχο την διασύνδεση των καλλιτεχνών και επισκεπτών με τον τόπο και τους κατοίκους της, την εξοικείωση του κοινού με σύγχρονες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης, και την αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας και επισκεψιμότητας μέσα από τις προγραμματισμένες επισκέψεις σε τοπικά καταστήματα, εστιατόρια, ταβέρνες και τη διαμονή σε τοπικά καταλύματα για το διάστημα των εκδηλώσεων.

Ο συνδυασμός πολιτισμού και φυσικού τοπίου αποτελεί την αφορμή αυτού του καλλιτεχνικού οδοιπορικού. Οι αρχές του ελληνικού διαφωτισμού μέσα από το πρόσωπο του Ρήγα Φεραίου σε σχέση με το φυσικό περιβάλλον που δίδαξε.

«Το ερμάριο της γνώσης και της φύσης / The cabinet of knowledge and nature»
Ομαδική έκθεση Ελλήνων στο παλαιό σχολείο του Κισσού

Καλλιτεχνικό πλαίσιο:

Ο Διαφωτισμός υποστήριζε τον ορθολογισμό και την πίστη στην πρόοδο, αξιώνοντας αλλαγές σε όλες τις πτυχές της ανθρώπινης δραστηριότητας, στους πολιτικοκοινωνικούς θεσμούς, την οικονομία, την εκπαίδευση και τη θρησκεία. Οι Διαφωτιστές τάχθηκαν υπέρ της ατομικής ελευθερίας και εναντίον της τυραννικής διακυβέρνησης και της καταπίεσης.

Ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός είναι ιδεολογικό, φιλολογικό, γλωσσικό και φιλοσοφικό ρεύμα που, επιχείρησε να μεταφέρει τις ιδέες και τις αξίες του ευρωπαϊκού διαφωτισμού, του οποίου και αποτελεί παρακλάδι, στον χώρο που ζούσαν άνθρωποι ελληνικής εθνικής συνειδήσεως ορθόδοξου γένους στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ως αφετηρία αφενός την προσωπικότητα του Ρήγα Φεραίου που έχει καταγωγή από την ευρύτερη περιοχή και δίδαξε αργότερα μεταξύ άλλων και στον Κισσό και αφετέρου το ίδιο το φυσικό περιβάλλον, 30 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό καλούνται να παρουσιάσουν τα έργα τους. Στο παλαιό σχολείο του Κισσού στην κεντρική έκθεση οι καλλιτέχνες πλάθουν έναν απρόσμενο συνδυασμό καινούριων και παλαιότερων στοιχείων δημιουργώντας ένα νέο διάλογο σχετικά με την αρμονία της διανόησης και του περιβάλλοντος.

Συμμετέχουν: Βασίλης Αλεξάνδρου, Φανή Αράπη, Πολυάννα Βρελιανάκη, Michael Goldgruber, Θέμις Ζήδρου, Νίκος Κρυωνίδης, Ιουλία Λαδογιάννη, Έλλη Λαμπαδαρίδου, Jens Lange, Δημήτρης Λιολιόπουλος, Έκτωρ Μαυρίδης, Ιωάννης Μονογυιός, Φώτιος Μπαλλάς, Ευαγγελία Μπουλάκη, Δέσποινα Πανταζή, Δημήτρης Παλάντζας, Παναγιώτης Πλουμής, Christian Rupp, Έλιο Σαμαράς, Στράτος Στεριανός, Ιορδάνης Στυλίδης, Χρύσα Τζελέπη & Άκης Κερσανίδης, Θεοδώρα Τσιάτσιου, Φίλιππος Τσιτσόπουλος, Χάρης Χιλίτσης, Θανάσης Χονδρός & Αλεξάνδρα Κατσιάνη, Λάμπρος Ψυρράκης
Μουσικοί: Θοδωρής Γιαννόπουλος, Seyh Su, Νεφέλη Σταμ, Στράτος Στεριανός
Επιμελητές: Γιώργος Γεωργακόπουλος, Φωτεινή Καπίρη, Νίκος Κρυωνίδης, Αντιγόνη Καψάλη

«Από τα βήματα των Κενταύρων στα μονοπάτια της γνώσης»
Καθημερινό ημερολόγιο φωτογράφων

Εξημερώνουμε την ιδιοσυγκρασία των Κενταύρων, που όφειλαν περισσότερα στη ζωική φύση τους παρά στην ανθρώπινη κληρονομιά τους, ενώ η παρουσία τους ήταν συμβολική των απεριόριστων και απρόβλεπτων ιδιοτήτων του φυσικού κόσμου.

Φωτογράφοι, συμμετέχοντες και το κοινό μέσα από τον φακό τους αποτυπώνουν τις εικόνες από τις περιηγήσεις τους και τις παρουσιάζουν σε μία μεγάλη προβολή που ανανεώνεται καθημερινά.

Πρόγραμμα

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Kissos Pelion / Zig Zag Festival 2023 είναι καθημερινό και περιλαμβάνει ξεναγήσεις, πεζοπορία, μουσικές performance, workshop, επισκέψεις σε παραδοσιακά εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ και τοπικές κουζίνες.

«Το ερμάριο της γνώσης και της φύσης»
Ομαδική έκθεση στο παλαιό σχολείο του Κισσού

«Από τα βήματα των Κενταύρων στα μονοπάτια της γνώσης»
Προβολή καθημερινού φωτολόγιου

Διάρκεια: 24 – 30 Ιουλίου, 2023
Ώρες έκθεσης: 19:00-21:00, καθημερινά

Δευτέρα, 24/7
19:00 Εγκαίνια, χαιρετισμοί, εισαγωγή στις εκθέσεις και εκδηλώσεις.

Τρίτη, 25/7
16:00 Ιουλία Λαδογιάννη, Workshop κυανοτυπίας με υλικά από τη φύση του Πηλίου.
21:30 Seyh Su, μουσική performance, Πλατεία Κισσού.

Τετάρτη, 26/7
19:30 Ξενάγηση στην Εκκλησία της Αγίας Μαρίνας Κισσού, το τέμπλο και οι αγιογραφίες.
21:30 Στράτος Στεριανός, μουσική performance, Πλατεία Κισσού.

Πέμπτη, 27/7, 21:30
Μια υδάτινη ιστορία, της Νεφέλης Σταμ, μουσική performance, Πλατεία Κισσού.

Παρασκευή, 28/7
21:30 Νεφέλη Σταμ, Στράτος Στεριανός, μουσική performance, Πλατεία Κισσού.

Σάββατο, 29/7
21:30 Θοδωρής Γιαννόπουλος, μουσική performance, Πλατεία Κισσού.

Κυριακή, 30/7, 21:00
Λήξη της έκθεσης και του φεστιβάλ.

Ο Κισσός

Το χωριό Κισσός βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Πηλίου. Το Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων, είναι ένα καταπράσινο φυσικό τοπίο και προστατευόμενος βιότοπος του δικτύου Natura. Ολόκληρη η περιοχή είναι ένας ανεξάντλητος θησαυρός μύθων, θρύλων, ιστορίας και πολιτιστικής παράδοσης.

Ο Κισσός είναι ορεινό χωριό σε υψόμετρο 660 μέτρων. Απέχει 48 χλμ. από τον Βόλο, 8 χλμ. από τη θάλασσα τον Άγ. Ιωάννη και 12 χλμ. από το χιονοδρομικό κέντρο. Το όνομα του χωριού ίσως αναφέρεται στο ομώνυμο φυτό ή, σύμφωνα με τον ιστορικό Γ. Κορδάτου, από παραφθορά της λέξης χρυσός (κ’σος).

Ο Κισσός είναι γνωστός για την τοπική αρχιτεκτονική, τη θέα προς τη θάλασσα και το δάσος από οξιές και καστανιές. Η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, μια τρίκλιτη βασιλική του 1650, έχει ανακηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο και κοσμείται από σπάνιο ξυλόγλυπτο τέμπλο 1700 – 1720 και τοιχογραφίες του λαϊκού ζωγράφου Γιάννη Παγώνη από το 1802. Οι τοιχογραφίες περιλαμβάνουν θέματα από την Καινή Παλαιά Διαθήκη και την Αποκάλυψη, αλλά και θέματα Φυσικής Ιστορίας και γεωγραφίας που τις καθιστούν μοναδικές. Η οικονομική και πνευματική άνθιση κατά τον 18ο αιώνα επισφραγίστηκε με πλήθος σχολείων που λειτουργούσαν σχεδόν σε όλα τα χωριά. Στον Κισσό δίδαξε και ο Ρήγας Βελεστινλής ή Φεραίος, Έλληνας συγγραφέας, πολιτικός, στοχαστής και πρόδρομος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Σχετικά με το Zig Zag Festival

Η σύγχρονη τέχνη συναντά τη φύση και την παράδοση

To Zig Zag Festival σχεδιάστηκε το 2021 με στόχο τη διασύνδεση & δικτύωση Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών και του έργου τους με την παράδοση, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της ανεξερεύνητης πλευράς των ελληνικού τοπίου. Κάθε 2 χρόνια τo Zig Zag Festival αλλάζει τοποθεσία ώστε να προσφέρει καινούρια ερεθίσματα και εμπειρίες και να ανανεώνει το ενδιαφέρον για το ελληνικό τοπίο. Γλύπτες, ζωγράφοι, εικαστικοί νέων μέσων, performance artists, μουσικοί, παρουσιάζουν έργα και εγκαταστάσεις σε εσωτερικούς χώρους και στο δημόσιο χώρο. To Zig Zag Festival μεταμορφώνει το χωριό που επιλέγει για μία εβδομάδα, σε έναν ζωντανό εικαστικό καμβά. Το 2021 και 2022, τo Zig Zag Festival πραγματοποιήθηκε στα Υστέρνια της Τήνου ενώ για τις επόμενες δύο χρονιές αλλάζει τελείως τοπίο, από τη θάλασσα στο βουνό και σχεδιάζεται για τον Κισσό στο ανατολικό Πήλιο.

Isternia Tinos / Zig Zag Festival 2021 – 2022

Το 2021 η CHEAPART επέλεξε να δημιουργήσει το πρώτο Zig Zag Festival στα Υστέρνια της Τήνου, που τα τελευταία χρόνια έχουν αναδειχθεί ως σημαντικός τόπος διαμονής μουσικών, εικαστικών καλλιτεχνών, λογοτεχνών, Ελλήνων και ξένων. Το φεστιβάλ γνώρισε μεγάλη αποδοχή από τους συμμετέχοντες και κατοίκους που το αγκάλιασαν ως τη δική τους πολιτιστική διοργάνωση του καλοκαιριού. Δημιουργήθηκε μία μοναδική διαδρομή στα ιστορικά σημεία των Υστερνίων με αφορμή την τέχνη. H CHEAPART και οι διοργανωτές σχεδίασαν την ομαδική έκθεση «Έμψυχο Μάρμαρ», μία υπαίθρια έκθεση και σειρά εκδηλώσεων με live μουσικές performance, περιηγήσεις, ξεναγήσεις και γνωριμία με τον τοπικό γαστρονομικό πολιτισμό που ενίσχυσε την τοπική οικονομία και κοινότητα.

Το 2022 το Isternia Tinos / Zig Zag Festival με ειδικό τίτλο «Dialogues on Change”» άνοιξε ένα δημόσιο διάλογο για το περιβάλλον και την κλιματική κρίση που αποτελεί πρόκληση για τους σύγχρονους καλλιτέχνες παγκοσμίως. Συνέδεσε τις εικαστικές δράσεις με το φυσικό περιβάλλον και το τοπίο των Υστερνίων. Οι δημιουργοί εμπνεύστηκαν από τα τοπικά υλικά, δημιουργώντας έργα, γλυπτά, και υπαίθριες εγκαταστάσεις. Το κοινό είχε την μοναδική ευκαιρία να εξοικειωθεί με σύγχρονες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης, να περιηγηθεί στα στενά ανακαλύπτοντας έργα σε χαρακτηριστικά σημεία του παραδοσιακού οικισμού των Υστερνίων. Ως αποτέλεσμα, οι επισκέπτες του Isternia Tinos / Zig Zag Festival 2021/2022 από Αθήνα, άλλες πόλεις, την Τήνο, τα κοντινά νησιά, ανέδειξαν ένα εντελώς διαφορετικό κοινό που ενδιαφέρεται να συνδεθεί με τον τόπο και τους κατοίκους του.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Ploumis Panagiotis

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ