Περφόρμανς, προβολές, μία συζήτηση και μουσική, στον εξωτερικό χώρο του Εθνικού Θεάτρου (αυλή κτιρίου Τσίλλερ) είναι η νέα πρόταση της Κοινής Θέας στο τέλος της φετινής θεατρικής περιόδου για έξι βραδιές του Μαΐου (10,11,12 και 17,18,19), με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Ένα “άνοιγμα” του Θεάτρου στον εξωτερικό χώρο, πέραν του κτιρίου Τσίλλερ, μέσω της δημιουργικής αξιοποίησης ενός πλήρως ανεκμετάλλευτου και ‘απροσδιόριστου’ χώρου, της αυλής του κτιρίου, στην υποβαθμισμένη αυτή πλευρά του κέντρου της πόλης.

Η αρχιτεκτονική ομάδα Architecture for Humanity Athens παράρτημα του διεθνούς οργανισμού Architecture for Humanity, με επικεφαλής την Χρυσή Νικολούτσου, έχει (ανα)διαμορφώσει τον μεγάλο αυτό εξωτερικό χώρο επαναχρησιμοποιώντας  σκηνικά παλαιότερων  παραστάσεων του Εθνικού Θεάτρου τονίζοντας την πολυδιάστατη χρήση που μπορεί να αποκτήσει ένα αντικείμενο. Η συγκεκριμένη εγκατάσταση σε ένα αστικό κενό, υπόκειται σε κοινή θέα στις γύρω πολυκατοικίες και στους επισκέπτες, μετατρέποντας έναν κλειστό και απομονωμένο χώρο σε έναν προσβάσιμο και ανοιχτό στην πόλη τόπο. Ταυτόχρονα, βάσει της διαμόρφωσης του χώρου και της κεντρικής ιδέας, οι επισκέπτες τίθενται και οι ίδιοι σε κοινή θέα. Η παρέμβαση αυτή ακολουθεί τον βασικό σκοπό της ομάδας, που είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων της Αθήνας με γνώμονα τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και η ενεργοποίηση των πολιτών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που εντοπίζονται στο κτισμένο περιβάλλον.

Επιμέλεια: Ελένη Κούκου και Κατερίνα Τσέλου

Αναλυτικά το πρόγραμμα ανά ημέρα:

Πέμπτη 10/5

Château vri. and où
Περφόρμανς: Μπάμπης Γαλιατσάτος και Άλκηστις Πουλοπούλου
Κοιτάζει μέσα απ’ το παράθυρο…Τη βλέπουν ολόκληρη…Τη λένε Μαρία ή Ελένη ή Κατερίνα ή Κοπέλα Στο Απέναντι Παράθυρο…Αυτή απλά κοιτάζει και γύρω της φτιάχνονται τόσες ιστορίες όσες και τα παράθυρα που την κοιτάζουν. Φτιάχνει κι αυτή ιστορίες. Τόσες όσες και τα παράθυρα. Γίνεται το πρόσωπο της κάθε ιστορίας…

Golden Boy
Δράση-Διάλεξη αριθμός 1
Περφόρμανς: Poka-Yio
Η μάχη για νόημα στον κόσμο των εταιριών και η πτώση ενός Golden Boy. Ο Poka-Yio τα τελευταία οκτώ χρόνια εξερευνά τα σύγχρονα αφηγήματα του πολιτισμού της κατανάλωσης
έχοντας περάσει πίσω από τις κλειστές πόρτες σημαντικών ελληνικών και διεθνών εταιριών με την ιδιότητα του συμβούλου στρατηγικής και αυτή είναι η πρώτη Δράση-Διάλεξή του με αυτό το θέμα.

Παρασκευή 11/5

A place to be
Περφόρμανς: Αποστολία Παπαδαμάκη
Ενδυματολογική επιμέλεια: Ιωάννα Τσάμη, Sound design: Αλέξανδρος Δρυμωνίτης
H ζωντανή μνήμη του θεάτρου βγαίνει «εκτός των τειχών» του κτιρίου Τσίλλερ, μέσω ιστορικών κοστουμιών του Εθνικού Θεάτρου, για να επικοινωνήσει με την πόλη. Η Αποστολία Παπαδαμάκη «φέροντας» συμβολικά αυτή την μνήμη θα καλέσει τους θεατές σε μια απροσδόκητη συνάντηση.

Προβολές από περφόρμανς στο αστικό τοπίο: James Lee Byars, Γεωργία Σαγρή, Γιώργος Σαπουντζής

Σάββατο 12/5

Dominique Gonzales-Foerster
Σε συνεργασία με τους: Ari Benjamin Meyers και Tristan Bera
Πρώτη παρουσίαση του νέου έργου σε εξέλιξη που η γνωστή καλλιτέχνις ετοιμάζει για την ‘Κοινή Θέα’ στο Εθνικό Θέατρο σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο. Με αφετηρία το έργο Peer Gynt του Henrik Ibsen και την μουσική του Edvard Grieg και μέσω μιας δουλειάς πολλαπλών αναφορών η καλλιτέχνις προτείνει την διερεύνηση της σχέσης του γνωστού συγγραφέα με την Ελλάδα. Την πρώτη αυτή παρουσίαση του interdisiplinary work-in- progress θα ακολουθήσει η παρουσίαση της ολοκληρωμένης εκδοχής του το φθινόπωρο του 2012.

Πέμπτη 17/5

Ακάλυπτος: Συζητήσεις και ομιλίες με αφετηρία την έννοια του ακαλύπτου

Παρασκευή 18/5

ΔΕΙΠΝΟΣΤΑΒΡΥΑ
Οι κώδικες της γευστικής μνήμης, σαν η πιο πολύτιμη πολιτισμική αποσκευή των μεταναστών της οδού Αγ. Κωνσταντίνου, γίνονται η αφορμή για μια γαστρονομική περιπέτεια στην αυλή του Εθνικού Θέατρου. Ταπεινό δείπνο σε επιμέλεια του Αλέξανδρου Ψυχούλη με τη δημιουργική συνεισφορά του Βασίλη Καλλίδη και ηχητική υποστήριξη των MINIMIZE.

Από την Κεντρική Σκηνή σε Κοινή Θέα
Περφόρμανς: σκηνοθετική επιμέλεια: Νατάσα Τριανταφύλλη

Με τους: Χρήστο Λούλη, Μανώλη Μαυροματάκη, Νίκο Ψαρρά, Λένα Παπαληγούρα, Βασίλη Παπαγεωργίου

Πέντε ηθοποιοί εκπροσωπούν τα πέντε έργα τις κεντρικής σκηνής. Συνυπάρχουν και συνομιλούν, με αποσπάσματα από τα έργα, σε έναν χώρο κεντρικής/κοινής Θέας… Με άξονα την κεντρική ιδέα του φετινού ρεπερτορίου – Τι είναι η πατρίδα μας.

Σάββατο 19/5

Από την Κεντρική Σκηνή σε Κοινή Θέα (επανάληψη)

Dj set από εικαστικούς καλλιτέχνες