Ένα διήμερο εργαστήριο στο οποίο οι σπουδαστές, μαζί με τον φωτογράφο Πλάτωνα Ριβέλλη και τον σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ, θα δουλέψουν με βάση αναμνηστικές φωτογραφίες που θα επιλέξουν οι ίδιοι από το προσωπικό τους άλμπουμ. Ξανακοιτάζοντάς τες τώρα, με την απόσταση του χρόνου, προσέχουμε λεπτομέρειες που μας είχαν ξεφύγει, ανακαλούμε ιστορίες, νοιώθουμε συναισθήματα, κάνουμε συνειρμούς. Πώς μπορεί, όμως, αυτό το υλικό που ανακινείται μέσα μας από μια αναμνηστική, «στατική», φωτογραφία να γίνει μια παλλόμενη προσωπική αφήγηση;

Αυτή την ιστορία, τη δική τους ιστορία, κάποιοι από τους συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να την καταθέσουν (εθελοντικά) στον κινηματογραφικό φακό, ο οποίος θα βρίσκεται στα χέρια κάποιου άλλου μέλους της ομάδας. Πώς μπορεί, τώρα, η διαδικασία καταγραφής αυτής της μαρτυρίας να γίνει με τέτοιον δημιουργικό τρόπο ώστε να αποτελέσει και την αφετηρία για ένα προσωπικό ντοκιμαντέρ;

Ένα διήμερο εργαστήριο για τις πολλές ιστορίες που παραμένουν κρυμμένες σε μια αναμνηστική φωτογραφία, για τον τρόπο που αυτές μπορούν να γίνουν μια εκ βαθέων προφορική μαρτυρία και για την τέχνη της κινηματογράφησής της.

Παραδείγματα αναμνηστικών φωτογραφιών από κλασσικούς φωτογράφους, αποσπάσματα από ανθρωποκεντρικά ντοκιμαντέρ με προσωπικές μαρτυρίες καθώς και θεωρητική τεκμηρίωση θα συμπληρώνουν τις βιωματικές δράσεις αυτής της συνάντησης.


– Πρόγραμμα –

Σάββατο 3 Αυγούστου

09.30 Συγκέντρωση στο «Σπίτι των Σεμιναρίων», στη Σύρο, για καφέ και γνωριμία.
Ώρες Εργαστηρίου: 10.00-14.30 και 19.00-22.00

Κυριακή 4 Αυγούστου:

Ώρες Εργαστηρίου: 10.00-15.30

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ:

Το εργαστήριο απευθύνεται σε ανθρώπους που τους αρέσει η φωτογραφία και η παρατήρηση, η προφορική ιστορία και η κινηματογράφησή της, τα ταξίδια της μνήμης αλλά και τα παιχνίδια της. Το συγκεκριμένο εργαστήριο ενδιαφέρει όχι μόνο καινούργιους σπουδαστές αλλά και όσους έχουν ήδη παρακολουθήσει προηγούμενα σεμινάρια του Πλάτωνα Ριβέλλη ή του Βασίλη Λουλέ. Δεν απαιτείται επαγγελματική εμπειρία στον χώρο της φωτογραφίας, του κινηματογράφου ή της προφορικής ιστορίας.

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΟΣΟΙ ΕΡΘΟΥΝ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Α) ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να διαλέξουν από το προσωπικό ή οικογενειακό τους «άλμπουμ» μέχρι 4 αναμνηστικές φωτογραφίες, δηλαδή φωτογραφίες που, ανεξάρτητα από την καλλιτεχνική τους αξία, έχουν μια ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για τους ίδιους. Μπορεί να είναι οικογενειακά στιγμιότυπα (από κάθε ηλικία, όχι κατ’ ανάγκην την παιδική), οικεία πρόσωπα (πχ. φωτογραφίες από τη ζωή των γονιών, των παππούδων ή άλλων), εκδρομές, σχολική ζωή, επαγγελματική ζωή, κλπ. Δεν είναι υποχρεωτικό αυτές οι φωτογραφίες να έχουν τραβηχτεί από τους συμμετέχοντες, ούτε να εικονίζονται οι ίδιοι μέσα σ’ αυτές.

Αυτές τις φωτογραφίες θα πρέπει να τις φέρουν μαζί τους στο εργαστήριο τόσο σε ηλεκτρονική μορφή όσο και τυπωμένες σε χαρτί. Δεν είναι απαραίτητο να φέρουν την πρωτότυπη φωτογραφία, καλό είναι όμως το αντίγραφο να είναι τυπωμένο σε μέγεθος παρόμοιο με κείνο της πρωτότυπης.

Β) ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ:

– Να έχουν μαζί τους φωτογραφική μηχανή, μαζί με τα καλώδια για μεταφορά των υλικών σε υπολογιστή.
– Βιντεοκάμερα (όσοι διαθέτουν). Εάν κάποιος/κάποια έχει και εξωτερικό μικρόφωνο ή καταγραφικό ήχου, θα θέλαμε να το φέρει.
– Θα χρειαστούμε επίσης 3-4 laptop (συνολικά).
– Θα ήταν καλό, τέλος, εάν κάποια από τα μέλη της ομάδας έχουν εγκατεστημένα στο laptop τους προγράμματα επεξεργασίας βίντεο (πχ. Premiere, Movie Maker κλπ) και έχουν βασικές γνώσεις χειρισμού τους.

Πληροφορίες – Δηλώσεις συμμετοχής:

-Αριθμός Συμμετοχών: μέχρι 20 άτομα
-Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας
-Θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης
-Κόστος συμμετοχής: 140 ευρώ
-Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι την Τετάρτη 10 Ιουλίου
-Παρακαλούμε να στείλετε email στον Βασίλη Λουλέ για να λάβετε το έντυπο δήλωσης συμμετοχής  και τον Τραπεζικό λογαριασμό για την κατάθεση των διδάκτρων. (Βασίλης Λουλές: vassilisloules@gmail.com | τηλ: 6944524198)