Κοινωνία και αθλητισμός στην Ελλάδα – Συλλογικό

Από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια κυκλοφορεί το βιβλίο, Κοινωνία και αθλητισμός στην Ελλάδα. Κοινωνιολογικές και ιστορικές προσεγγίσεις σε επιμέλεια των Γιάννη Ζαϊμάκη & Ελένης Φουρναράκη

Από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια κυκλοφορεί το βιβλίο, Κοινωνία και αθλητισμός στην Ελλάδα. Κοινωνιολογικές και ιστορικές προσεγγίσεις σε επιμέλεια των Γιάννη Ζαϊμάκη & Ελένης Φουρναράκη.


Ο αθλητισμός βρίσκεται στις ρίζες των νεότερων αστικών κοινωνιών και συνδιαμορφώνεται ιστορικά με αυτές, ως συστατικό μέρος της κοινωνικής τους οργάνωσης. Είναι αδύνατο να καταλάβουμε πλήρως αυτές τις κοινωνίες χωρίς να γνωρίσουμε σε βάθος το αθλητικό φαινόμενο. Αλλά και αντίστροφα: η κατανόηση του αθλητισμού είναι αδύνατη αν δεν τον θεωρήσουμε ως διακριτό αντικείμενο των κοινωνικών επιστημών, ισοδύναμο με άλλα μείζονα αντικείμενα έρευνας και θεωρητικής αναζήτησης· κι αν δεν τον δούμε έξω από τις μυθοποιήσεις και τις εξιδανικεύσεις της κυρίαρχης αθλητικής ιδεολογίας, που έχει την τάση να παρουσιάζει τον αθλητισμό ως μια φυσική και εγγενώς θετική ανθρώπινη έξη, πέρα από την κοινωνία, τις συγκρούσεις και τις εξουσιαστικές δομές της, δηλαδή πέρα από την ιστορία.

Τα κείμενα αυτού του τόμου αποτυπώνουν τις εγχώριες ερευνητικές αναζητήσεις και επιστημονικές ζυμώσεις που συντελούνται αυτή την περίοδο στο πεδίο του αθλητισμού, ανταποκρινόμενα στην ανάγκη επικοινωνίας μεταξύ ερευνητών και ερευνητριών από διαφορετικούς κλάδους. Κοινωνιολογικά και ιστορικά στην πλειονότητά τους, αναδεικνύουν διαφορετικά ερευνητικά εγχειρήματα και προσεγγίσεις του αθλητικού φαινομένου, που αφορούν την κοινωνική οργάνωση των σπορ, τις κοινωνικές πρακτικές που αναπτύσσονται γύρω απ’ αυτά, τη συγκρότηση και διαπραγμάτευση ταυτοτήτων, τους λόγους, τα συμβολικά νοήματα και τα αξιακά συστήματα που διαπερνούν τους αθλητικούς κόσμους.
 


Κείμενα: Ian Henry, Νίκος Βαφέας, Γιώργος Γάσιας, Γιάννης Ζαϊμάκης, Νίκος Κοταρίδης, Χριστίνα Κουλούρη, Θωμάς Μαυροφίδης , Δημήτρης Παπαγεωργίου, Μηνάς Σαματάς, Μανόλης Τζανάκης, Βασιλική Τζαχρήστα, Ελένη Φουρναράκη, Δικαία Χατζηευσταθίου, Μανώλης Χουμεριανός 

Ο Γιάννης Ζαϊμάκης είναι αναπληρωτής καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Κοινωνικής Ανάλυσης και Εφαρμοσμένης Κοινωνικής Έρευνας στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τα ερευνητικό και συγγραφικό του έργο κατά κύριο λόγο αφορά την κοινωνιολογία του ρεμπέτικου, την κοινωνική ιστορία του σωματειακού αθλητισμού και της οπαδικής κουλτούρας, τις κοινότητες καλλιτεχνών του δρόμου και πολιτικού γκράφιτι, τον κοινοτισμό και την πολυπολιτισμικότητα. Υπήρξε επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος «Κοινότητες φανατικών οπαδών στην Ελλάδα: Κοινωνική συγκρότηση, ταυτότητες, αξίες και κοινωνικές διαμάχες» (2009-2011). Στις πρόσφατες δημοσιεύσεις του συμπεριλαμβάνεται η μονογραφία Εργοτέλης 1929-2009: Ψηφίδες της αθλητικής και κοινωνικής ιστορίας ενός φιλοπρόοδου σωματείου, Aθήνα, Αλεξάνδρεια, 2013 και ο συλλογικός τόμος Ποδόσφαιρο και κοινότητες οπαδών: Αντιπαλότητες και πολιτικές της ταυτότητας (συν-επιμέλεια με το Νίκο Κοταρίδη), Αθήνα, Πλέθρον, 2013.   

Η Ελένη Φουρναράκη είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Νεότερη Κοινωνική Ιστορία στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι μέλος της Συντακτικής Ομάδας του διεθνούς ετήσιου επιστημονικού περιοδικού (με ανώνυμους κριτές) Aspasia – The International Yearbook of Central, Eastern and South Eastern European Women’s and Gender History (Νέα Υόρκη και Οξφόρδη: Berghahn Books). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα και οι επιστημονικές της δημοσιεύσεις εντάσσονται ευρύτερα στην ιστορία των γυναικών και του φύλου και, ειδικότερα, αφορούν, μεταξύ άλλων, στην κοινωνική και πολιτισμική ιστορία της εκπαίδευσης, της φυσικής αγωγής και της σωματικής κουλτούρας. Έχει συν-επιμεληθεί με τον Ζήνωνα Παπακωνσταντίνου τον τόμο Sport, Bodily Culture and Classical Antiquity in Modern Greece, Routledge, Λονδίνο και Νέα Υόρκη, 2011.


x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ