To project “Lego”, που παρουσιάζει η Κωνσταντίνα Σκαπετούλια, διαπραγματεύεται την έννοια της ανάγνωσης και της συνειρμικής σκέψης.
Το κάθε κείμενο αλλά ακόμα και την κάθε εικόνα τα αντιλαμβανόμαστε μέσα από την ανάγνωση των πληροφοριών που εμπεριέχουν. Δεν υπάρχει όμως ένας τρόπος ανάγνωσης. Ο καθένας μας διαβάζει είτε στο κείμενο είτε στην εικόνα αυτό το οποίο εκείνος αναγνωρίζει με βάση το πνευματικό υπόβαθρο, το πολιτισμικό, ιδεολογικό, τις γνώσεις, τις εμπειρίες μας. Μπορεί κανείς να λειτουργεί ταυτόχρονα ως «δέκτης» αλλά και ως «πομπός» ή ακόμα καλύτερα συνδημιουργός της αφήγησης.
Αναπτύσσεται σε τρία μέρη
“LEGO” Προβολή σε βίντεο (5’) της ανάγνωσης ενός κειμένου, αποσπάσματος από το βιβλίο «η εποχή της περιφρόνησης» του Ανρί Λεφέβρ. Η ανάγνωση γίνεται όχι με γραμμικό τρόπο αλλά με βάση τον συνειρμικό τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου. Καθοριστικός ο ήχος της φωνής δημιουργεί μια κατάσταση διαλογισμού. Λέξεις άλλοτε αυτονομούνται, απομακρύνονται, αφήνοντας όμως το ίχνος τους, από το συγκείμενο, συνομιλούν με εικόνες, ήχους, άλλοτε λειτουργούν ως σύνδεσμοι σε άλλες λέξεις εικόνες, γεγονότα, έννοιες, πληροφορίες που προηγήθηκαν. Πρόκειται για μια «ποιητική»(<ποιώ, πράττω) διαδικασία της ανάγνωσης για έναν πειραματισμό στην αυτοσυγκέντρωση με τη χρήση της γλώσσας και της εικόνας.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
“OPENIMAGES” Τυχαίες εικόνες οικείων, αναγνωρίσιμων ανθρώπων, προσωπικών αντικειμένων, αυτοπορτραίτων, τοπίων. Η κάθε εικόνα εμπεριέχει πληροφορία. Η πληροφορία αυτή καταγράφεται από τους χρήστες του Διαδικτύου και λειτουργεί ως βάση δεδομένων για τον μετασχηματισμό της εικόνας.
“LEGOGRAPHY” Διαδραστική εγκατάσταση. Εδώ δύο προβολές βίντεο (4’)-(4’) διαπραγματεύονται την εικονική απόδοση της «γραφής». Πρόκειται για ένα παιχνίδι γραφής και ανάγνωσης. Στοιχεία συσσωρευμένα αναζητούν οργάνωση και τάξη, να αποκτήσουν την μορφή του κειμένου. Στην περίπτωση μάλιστα που τα γράμματα αντικαθίστανται από τα αντίστοιχά τους χρωματικά στοιχεία (τουβλάκια lego) μπορούμε να μιλάμε και για την «εικονική» μορφή του κειμένου. Ο θεατής καλείται να «γράψει» χρησιμοποιώντας τα στοιχεία αυτά. Η αντιστοίχιση αυτή γίνεται με τη χρήση λεξικού που έχω δημιουργήσει. Το λεξικό αυτό αν και δημιουργήθηκε μέσα από τη μελέτη των Επιστημών του Ανθρώπου, της Γλώσσας και της επικοινωνίας εμπεριέχει και ένα χαρακτήρα αυθαιρεσίας, κάτι όμως που για τον F.D.Saussure αποτελεί δομικό και δημιουργικό χαρακτηριστικό της Γλώσσας.