Κώστας Δαρείος – Απεκδύσεις: Έκθεση στην γκαλερί Τεχνοχώρος

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος αποχαιρετά τη χρονιά παρουσιάζοντας την ατομική έκθεση του Κώστα Δαρείου με τίτλο «Απεκδύσεις», σε επιμέλεια της Ιστορικού Τέχνης Χριστίνας Σωτηροπούλου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Απεκδύσεις» θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 17:30-22:30, με διάρκεια έκθεσης έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Μέσα από μια σειρά έργων με κυρίαρχο θέμα το γυμνό κορμί, ο καλλιτέχνης μας προκαλεί να «απεκδυθούμε» κι εμείς οι ίδιοι, απαλλάσσοντας τον εαυτό μας από οποιοδήποτε φορτίο μας βαραίνει. Η γυμνή σάρκα συμβολίζει της απελευθέρωση της ψυχής, την αποτίναξη των κοινωνικών πρέπει και οτιδήποτε μας κρατάει δέσμιους σε συνθήκες που μας περιορίζουν. Ζώντας σε μια εποχή που όλα ρέουν, σε μια κοινωνία φαινομενικά απελευθερωμένη αλλά στην ουσία της βαθιά συντηρητική και στερεοτυπική, ο Κώστας Δαρείος μας καλεί να παρατηρήσουμε την αλήθεια του ανθρώπου χωρίς την καθημερινή ενδυμασία-προσωπείο και να εστιάσουμε σ αυτό που αποπνέει η κάθε φιγούρα μέσα από τον καμβά τόσο με τη στάση του κορμιού της όσο και με τη δυναμική του προσώπου έχοντας ως σήμα κατατεθέν, το έντονο βλέμμα.

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης αναφέρει για τα έργα του: «Η απομάκρυνση του ενδύματος δεν είναι απλώς μια σωματική πράξη, αλλά μια μεταφορική διαδικασία, που μας καλεί να απελευθερωθούμε από τους περιορισμούς που μας επιβάλλει η κοινωνία και κατ’ επέκταση ο εαυτός μας . Έτσι, το γυμνό γίνεται ο καμβάς της αλήθειας, μια ευκαιρία να ανακαλύψουμε την πραγματική μας ταυτότητα.»

Η Ιστορικός Τέχνης Χριστίνα Σωτηροπούλου αναφέρει μεταξύ άλλων για την έκθεση: «Επομένως, αποθεώνοντας τη σωματικότητα σε όλη της την δόξα, ο καλλιτέχνης αναγορεύει το γυμνό κορμί στο μέτρο των πάντων, ένα κατανοητό πρότυπο το οποίο, μεταφραζόμενο μέσα από τη γλώσσα του ανθρωπισμού, εξελίσσεται σε σύμβολο για την έκφραση της απόλυτης αυθεντικότητας. Ο θεατής σταδιακά συνειδητοποιεί πως η απέκδυση, η αποκάλυψη, δεν αφορά πλέον μόνο τα σώματα αλλά επεκτείνεται και στις ίδιες τις ψυχές των μοντέλων. Μέσα στην ασφάλεια των κλειστών χώρων που στήνει ολόγυρά τους ο καλλιτέχνης, απεκδύονται και τα προσωπεία των ρόλων που η σύγχρονη ζωή τους τους υποχρεώνει να υπομένουν σε καθημερινή βάση, αποκαλύπτοντας τον πραγματικό τους εαυτό, την ίδια την ουσία του «Είναι» τους.»

Κωνσταντίνος Δαρείος – Σύντομο Βιογραφικό:

Ο Κωνσταντίνος Δαρείος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1985. Από μικρή ηλικία ανακάλυψε την αγάπη του για τη ζωγραφική παρακολουθώντας μαθήματα σε διάφορα εργαστήρια, καθ’ όλη τη διάρκεια των μαθητικών του χρόνων. Το Σεπτέμβριο του 2003 τελειώνοντας τη μέση εκπαίδευση ξεκίνησε μαθήματα στο εργαστήριο σχεδίου-ζωγραφικής Θεμιστοκλέους με αποτέλεσμα την εισαγωγή του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας το 2005. Μαθήτευσε αρχικά στο εργαστήριο του Χρόνη Μπότσογλου ενώ από το 2006 έως το τέλος των σπουδών του στο εργαστήριο του Τριαντάφυλλου Πατρασκίδη. Το 2006 δίδαξε για πρώτη φορά στο εργαστήριο Φαραμακίδου, όπου ανέλαβε το τμήμα για κατατακτήριες εξετάσεις στο τμήμα της αρχιτεκτονικής. Από το 2007 έως το 2010 παρέδιδε μαθήματα δημιουργικής απασχόλησης στο 25ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών. Από το 2009 λαμβάνει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις ενώ το 2013 έκανε την πρώτη ατομική του έκθεση στην γκαλερί Περί τεχνών. Έχει υπάρξει αποκλειστικός συνεργάτης graphic designer, web designer και σύμβουλος δημιουργικού τμήματος στην εταιρεία Make my web και CMD. Από το 2014 έως σήμερα ζει και εργάζεται στη Σπάρτη όπου διατηρεί το δικό του εργαστήριο σχεδίου Δαρείος Κ. για προετοιμασία στις εισαγωγικές εξετάσεις σε σχολές Αρχιτεκτονικής και Καλών Τεχνών.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Technohoros art gallery_ Κώστας Δαρείος_ λάδι σε καμβά_ 80×100 cm

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ