Η Γέφυρα των Λεμονιών, Κούμπρι ελ Λεμούν στ’ αραβικά, Pont Limoun για τους λεβαντίνους, είναι η σιδερένια γέφυρα που περνάει πάνω από τα τρένα του Κεντρικού Σταθμού του Καΐ̱ρου (Μπαμπ ελ Χαντίντ), για να συνδέσει το κέντρο της πόλης με τη φτωχογειτονιά της Σούμπρα. Εκεί γεννιέται και μεγαλώνει ο Τάκης, χαϊδευτικό όνομα του συγγραφέα που αυτοβιογραφείται μυθοπλαστικά σε αυτή την νουβέλα. Στα χρόνια του πολέμου, τ’ αδέρφια κι ο πατέρας του υπηρετούν στον Αγγλικό στρατό, ενώ ο μικρός ονειρεύεται να ταξιδέψει στην «πατρίδα», την Ελλάδα, με τις ανοιχτές θάλασσες. Η αμέσως επόμενη επιθυμία του, είναι φυσικά να γνωρίσει τον έρωτα, και η τρίτη να γίνει σκηνοθέτης κινηματογράφου. Οι προσωπικές του περιπέτειες, συγχρονίζονται με την Ιστορία της Αιγύπτου (1940-1957), την άνοδο του Νάσερ και την εθνικοποίηση της διώρυγας του Σουέζ. Στην Αμπέτειο Σχολή όπου σπουδάζει, πηγαινοέρχεται με τα πόδια, διασχίζοντας καθημερινά τη σιδερένια γέφυρα, στοχαζόμενος ξανά και ξανά το μέλλον του. Θα τα καταφέρει στο τέλος να πραγματοποιήσει τα όνειρά του, μετατρέποντας την εμπειρία της Γέφυρας των Λεμονιών σε έργο τέχνης;
Κώστας Φέρρης
Ο Κώστας Φέρρης είναι σκηνοθέτης, θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος, στιχουργός, μουσικός παραγωγός και θεωρητικός του κινηματογράφου. Είναι γνωστός κυρίως για την ταινία του “Ρεμπέτικο” (1983) η οποία απέσπασε την Αργυρή Άρκτο στο 34ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, αλλά και για το ροκ-ορατόριο «666» των Άφρονταϊτς Τσάϊλντ με μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου, και την σύγχρονη «Όπερα των Πουλιών» με μουσική του Αντουάν Ντυαμέλ, που έγραψε και σκηνοθέτησε στην Όπερα της Λυόν το 1971. Γεννήθηκε στο Κάιρο το 1935. Σπούδασε στην Αμπέτειο Σχολή και στη Δραματική Σχολή του Τάκη Τσάκωνα στο Κάιρο, στην Ανωτέρα Σχολή Κινηματογράφου στην Αθήνα, και συνέχισε τις σπουδές του στη Ναντέρ και στη Σορβόννη, στο Παρίσι. Έχει λάβει τέσσερα διεθνή και πάνω από 40 εθνικά βραβεία, ενώ έχει διατελέσει πρόεδρος και μέλος σε πλήθος ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς. Από το 1957 εντάχθηκε στην ομάδα έρευνας για το ρεμπέτικο τραγούδι.
Με πρωτοβουλία δική του και των φίλων του, οργάνωσε από το 1958 και πέρα την Ομάδα για τη δημιουργία του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου. Συνεργάστηκε με σπουδαίες προσωπικότητες (Ζαν-Ντανιέλ Πολλέ, Μιχάλη Κακογιάννη, Νίκο Κούνδουρο, Τάκη Κανελλόπουλο, Ρόμπερτ Όλντριτς, Εντουάρ Μολιναρό, Ρίτσαρντ Σαρέϊφιαν, Λάζλο Μπένεντεκ, Ρίτσαρντ Γουίλσον κ.ά.). Ως ηθοποιός, πρωταγωνίστησε στην ταινία «Εξόριστος στην Κεντρική Λεωφόρο» του Νίκου Ζερβού.
Πέρσα Κουμούτση
Η Πέρσα Κουμούτση, συγγραφέας και μεταφράστρια αραβικής λογοτεχνίας, γεννήθηκε στο Κάιρο και φοίτησε στην Αμπέτειο σχολή και στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου του Καΐρου. Πέρα από το μεταφραστικό της έργο για το οποίο έχει επανειλημμένως τιμηθεί, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έχει συγγράψει οκτώ μυθιστορήματα, τα περισσότερα με άξονα τη ζωή των Ελλήνων στην Αίγυπτο. Μεταφρασμένα έργα της κυκλοφορούν στην αραβική γλώσσα. Το 2020 θέσπισε το Κέντρο Ελληνικής και Αραβικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού, για την προώθηση και την ενίσχυση των πολιτισμικών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τις χώρες της Μεσογείου με έμφαση στον αραβικό κόσμο, το οποίο και διευθύνει.