Ηθοποιός, σκηνοθέτης, μουσικός, αλλά και συν-διαχειριστής μιας μεγάλης αθηναϊκής σκηνής, ο Κώστας Γάκης εδώ και αρκετά χρόνια υλοποιεί τα καλλιτεχνικά του όνειρα με μεγάλη επιτυχία. Μάλιστα, με σταθερούς συνοδοιπόρους τον Κωνσταντίνο Μπιμπή και την Αθηνά Μουστάκα, προσπαθούν κάθε χρόνο να κατακτούν ολοένα και υψηλότερους στόχους.
Για αυτούς τους λόγους, το φετινό Φεστιβάλ Ηλιούπολης αποφάσισε να εντάξει στον προγραμματισμό του τρεις ιδιαίτερες δουλειές του: τις “Λαλιές του κόσμου θαυμαστές“, το “Δέντρο του Οιδίποδα” και την “Απολυμένη”. Με αφορμή αυτήν την “τιμητική χειρονομία”, όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος, μας μιλά για τις δημιουργίες του, καθώς και τα πλούσια σχέδια της επόμενης περιόδου.
– Το Φεστιβάλ Ηλιούπολης, φέτος επέλεξε να σας τιμήσει ως καλλιτέχνη, συμπεριλαμβάνοντας τρεις δικές σας δουλειές στο πρόγραμμά του. Τι σκέψεις και τι συναισθήματα γεννά ένα τέτοιο αφιέρωμα;
Μεγάλωσα και ζω στην Ηλιούπολη και γεννιέται ένα βαθύ και πολύ όμορφο συναίσθημα όταν η ίδια σου η γειτονιά σε περιβάλλει με τόση αγάπη. Στο θεατράκι αυτό ένιωσα τα πρώτα εφηβικά σκιρτήματα, τα πρώτα θεατρικά μου όνειρα γεννήθηκαν εκεί, τα πρώτα ρίγη συγκίνησης ενός ατελούς, εκκολαπτόμενου, ονειροπόλου θεατρίνου. Για αυτούς τους λόγους αισθάνομαι νέα ρίγη συγκίνησης και ένα κύμα ευγνωμοσύνης με κατακλύζει με αυτή την τόσο τιμητική χειρονομία.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
– Οι τρεις παραστάσεις του Φεστιβάλ, θα μπορούσαμε ίσως να πούμε ότι συμβολίζουν τόσο κάποιες ξεχωριστές φάσεις της πορείας σας, όσο και των διαφορετικών καλλιτεχνικών σας πτυχών. Μιλήστε μας για αυτά τα ανεβάσματα, καθώς και τη σημασία τους για εσάς.
Το “Δέντρο του Οιδίποδα” είναι μια δουλειά που συνδημιουργήσαμε με την ομάδα μου την Ιδέα, η οποία κατέχει τα τελευταία χρόνια κεντρική θέση στην καρδιά μου. Όλη η ιστορία του Οιδίποδα περνάει μπροστά στα μάτια των θεατών σαν ένα τσίρκο αντεστραμμένου κόσμου όπου οι ηθοποιοί ίπτανται ως ακροβάτες πάνω σε πανιά. Ταξιδέψαμε με την παράσταση σε Πορτογαλία και Νότιο Κορέα και ζήσαμε πανέμορφες στιγμές. Επίσης είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί ο Οιδίποδάς μας, ο Κωνσταντίνος Μπιμπής, βραβεύτηκε για αυτή την παράσταση με το βραβείο Χόρν.
Οι “Λαλιές του κόσμου θαυμαστές” είναι μια παράσταση που προέκυψε μέσα από δύο σεμινάρια που έκανα στο θέατρό μας το Άλφα Ιδέα και έχει ως επίκεντρο τους μετανάστες. Ιστορίες, τραγούδια, χορός από 15 χώρες και 15 γλώσσες παρελαύνουν στη σκηνή δημιουργώντας μια συναρπαστική επί σκηνής μικρή υφήλιο αλληλεγγύης και κεφιού. Γλέντι, καημός και ομορφιά μέσα από την πολυπολιτισμικότητα.
Η “Απολυμένη” είναι μια δουλειά που συνδημιουργήσαμε πριν 3 χρόνια με την Κατερίνα Διδασκάλου πάνω στο σπαρταριστό κείμενο του Αντώνη Τσιπιανίτη. Είναι μια tour de force μιας σπουδαία ηθοποιού σε ένα θέμα και θέαμα που παντρεύει την κωμωδία, τη συγκίνηση και το πολιτικό στοιχείο.
– Δεδομένου ότι έχουν περάσει πια αρκετά -επιτυχημένα- χρόνια από την δημιουργία της «Ιδέας», πώς βλέπετε τον εαυτό σας να εξελίσσεται μέσα από την συνεργασία με τους συγκεκριμένους ανθρώπους, σε σχέση με όταν δημιουργείτε μεμονωμένα;
Είναι πια τα θεατρικά (και όχι μόνο) αδέρφια μου η Αθηνά και ο Κωνσταντίνος. Υπάρχει μια μαγική δύναμη ανάμεσά μας που γεννιέται μόνο όταν είμαστε και οι τρεις κοντά στην έμπνευση της πρόβας, στην κοινή μας τρέλα πάνω στη σκηνή, ή στην αίσθηση της αλληλο-υποστήριξης και της πίστης του ενός στον άλλον στη ζωή μας έξω από το θέατρο, όταν σβήνουν οι προβολείς. Ως εκ τούτου είναι μεγάλη απόλαυση και για τους τρεις μας να δοκιμάζουμε και μόνοι μας άλλα σκηνοθετικά ή μουσικά εγχειρήματα γιατί μόνο έτσι, ανοίγοντας και αλλού τα φτερά μας μπορούμε να γυρνάμε στο κέντρο μας, στην ομάδα και στο θέατρό μας ακόμα πιο πλούσιοι σε εμπειρίες για να δημιουργήσουμε την καινούργια μας κοινή παράσταση.
– Εδώ και λίγο καιρό συν-διαχειρίζεστε έναν μεγάλο αθηναϊκό θεατρικό πολυχώρο. Ποιες οι δυσκολίες και οι ευθύνες όταν καλείστε να συνδυάσετε την δημιουργικότητα, αλλά και την ευθύνη (με ό,τι συνεπάγεται) της λειτουργίας ενός τέτοιου οργανισμού σε περίοδο κρίσης;
Με την ομάδα Ιδέα και το Λευτέρη Πλασκοβίτη που έχουμε αναλάβει όλοι μαζί το θέατρο είμαστε πια μια γροθιά, και γνωρίζουμε τόσο καλά ο ένας τον άλλον που μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί σε όλα τα επίπεδα καλλιτεχνικής διαχείρισης και ζητημάτων παραγωγής.
Μόνο χαρά νιώθω που ζω κάτι τόσο όμορφο και ευρύ σε σύλληψη και εκτέλεση.
Έχω λοιπόν τη δυνατότητα να κάνω τα όνειρά μου πράξη μαζί με ανθρώπους που πιστεύω, να διδάξω, και να συνδημιουργήσω μαζί με ανθρώπους που γνωρίζω και εκτιμώ, νέα μικρά θεατρικά σύμπαντα. Δεν υπάρχει άγχος. Υπάρχει ομορφιά στη συνύπαρξη, στην αλληλεγγύη και στην κολλεκτιβική διάσταση των όσων ζούμε μέσα στο Άλφα Ιδέα.
Ταυτόχρονα φέτος έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε σε έναν δικό μας χώρο εμπνευσμένους ανθρώπους του θεάτρου όπως ο Βασίλης Ανδρέου, η Λίλλυ Μελεμέ και ο Κώστας Φιλίππογλου μετατρέποντάς το σε ένα θέατρο ρεπερτορίου, ένα θέατρο με παλλόμενη ενέργεια, με μαθήματα, με live στο υπέροχο φουαγιέ μας και αρκετές εκπλήξεις μέσα στη διάρκεια της χρονιάς.
– Τι λοιπόν επιφυλάσσει για εσάς , αλλά και την ομάδα «Ιδέα» η νέα καλλιτεχνική περίοδος που ξεκινά αυτόν τον Σεπτέμβρη;
Οι νέες μου σκηνοθεσίες είναι ο “Υπηρέτης δυο αφεντάδων” του Γκολντόνι και το “Από την Αντιγόνη ως τη Μήδεια” σε κείμενο δικό μου. Το πρώτο είναι η γνωστή ξεκαρδιστική κωμωδία που την κουρδίζουμε δραματουργικά ως ομάδα με τα δικά μας σουρεαλιστικά και πολιτικά εργαλεία και έχουμε τη χαρά να συνεργαζόμαστε με καταξιωμένους ηθοποιούς όπως ο Χρήστος Ευθυμίου, ο Γιάννης Δρακόπουλος, η Κατερίνα Παπουτσάκη και ο Ιβάν Σβιτάιλο ο οποίος είναι μαζί μας και στις “Λαλιές”.
Το δεύτερο είναι μια παράσταση – κατάδυση στα έγκατα της γυναικείας φύσης όπως αυτή προκύπτει από δέκα σημαίνουσες γυναικείες παρουσίες της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας. Πάνω στη σκηνή δυο μόνο ηθοποιοί, η Μαρία Παπαφωτίου και ο Παναγιώτης Λέκκας. Η πρώτη ενσαρκώνει όλες τις τραγικές ηρωίδες και ο δεύτερος σηκώνει το σημαίνον βάρος του “ποιητή”. Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί αυτό το έργο στις 20 Σεπτεμβρίου θα κάνει πρεμιέρα στη Σεούλ και αυτή θα είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτομαι ως σκηνοθέτης αυτή τη χώρα με κείμενο βασισμένο στον πλούτο της τραγωδίας, μετά την επιτυχημένη επίσκεψη της ομάδας μας με το “Δέντρου του Οιδίποδα” στη Νότιο Κορέα το καλοκαίρι που μας πέρασε.
Οι παραστάσεις “Λαλιές του κόσμου θαυμαστές”, “Το Δέντρο του Οιδίποδα” και “Απολυμένη” παρουσιάζονται στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ηλιούπολης 2017 στις 5, 11 και 18 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα.