Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσιάζει το Dahlkvist String Quartet σε μια μουσική βραδιά…
… την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013, στις 20.30.
Φρέσκος σκανδιναβικός αέρας θα φυσήξει την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου, στις 8.30 το βράδυ, στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος όπου ένα από τα πιο συναρπαστικά νέα κουαρτέτα εγχόρδων, το Dahlkvist String Quartet(Κουαρτέτο εγχόρδων Ντάλκβιστ), θα συστηθεί στο κοινό του Μεγάρου. Το «ανερχόμενο» σύνολο – φετινή πρόταση του Stockholms Konserthus και μέλους του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κέντρων Συμφωνικής Μουσικής (ECHO) που διοργανώνει τη σειρά Rising Stars με σκοπό την προώθηση των μουσικών ανταλλαγών και την ανάδειξη εξαίρετων νέων καλλιτεχνών – δημιουργήθηκε το 2007 από τον Πολωνό βιολιστή Μπάρτοτς Κάιλερ και τα τρία προικισμένα αδέλφια της οικογένειας Ντάλκβιστ, την Kέρστι (βιολί), τον Γιον (βιόλα) και την Χάνα (βιολοντσέλο) από τη Σουηδία και πολύ σύντομα καθιερώθηκε ως ένα από τα πιο περιζήτητα σύνολα μουσικής δωματίου της χώρας.
Με δεδομένη, λοιπόν, την αγάπη και την αφοσίωσή τους στο ρεπερτόριο των βορειοευρωπαίων συνθετών, αλλά και την εμπειρία από τη συμμετοχή τους σε πολλά ευρωπαϊκά φεστιβάλ μουσικής δωματίου, δεν είναι τυχαίο που τα μέλη του νεανικού Dahlkvist String Quartet επέλεξαν, για την πρώτη τους εμφάνιση μπροστά στο ελληνικό κοινό, να ερμηνεύσουν τρία από τα πλέον δημοφιλή όσο και απαιτητικά Κουαρτέτα Εγχόρδων, με την υπογραφή του Φινλανδού Αουλις Σαλίνεν (Κουαρτέτο Εγχόρδων αρ.3, έργο 19), του εθνικού συνθέτη της Νορβηγίας, Εντβαρντ Γκριγκ (Κουαρτέτο Εγχόρδων αρ. 1 σε σολ ελάσσονα), καθώς και του κορυφαίου Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (Κουαρτέτο Εγχόρδων αρ.12, έργο 127 σε μι ύφεση μείζονα).
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Το Κουαρτέτο Εγχόρδων αρ.3, έργο 19 του σύγχρονου Φινλανδού συνθέτη Αουλις Σαλίνεν (1935-), – γνωστού περισσότερο για τα έργα που έχει γράψει για το περίφημο αμερικάνικο Κουαρτέτο Εγχόρδων Kronos Quartet – με το οποίο θα ξεκινήσει η συναυλία, είναι ένα εντυπωσιακό έργο που γράφτηκε το 1969, έπειτα από πρόσκληση του κρατικού μουσικού εκπαιδευτικού φορέα της Σουηδίας ο οποίος θέλησε να συστήσει τη μουσική του Σαλίνεν στους μικρούς μαθητές της χώρας. Για το λόγο αυτό, ο συνθέτης βάσισε το κομμάτι του πάνω στην πένθιμη αλλά την ίδια στιγμή εξαιρετικά απλή και εύκολα αναγνωρίσιμη από τα παιδιά της Σουηδίας βιολιστική μελωδία από το «Peltoniemi Hintrik’s Funeral March». Πατώντας σ’ένα θέμα υφολογικά διακριτό – θέμα που αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τους ακροατές του, συμπεριλαμβανομένων και των νεαρότερων – συνέθεσε μια σειρά περίπλοκων παραλλαγών οι οποίες εξελίσσονται μέχρι την κορύφωση του έργου δημιουργώντας μια εκπληκτική ηχητική πανδαισία. Το τρίτο Κουαρτέτο Εγχόρδων του Σαλίνεν θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές και ευρέως ερμηνευμένες δουλειές του συνθέτη.
Ακολουθεί το Κουαρτέτο Εγχόρδων αρ.12, έργο 127 σε μι ύφεση μείζονα του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827). Ένα από τα διάσημα, τελευταία κουαρτέτα του κορυφαίου Γερμανού συνθέτη που γράφτηκαν την περίοδο 1823-1826, κατά παραγγελία του μεγάλου θαυμαστή του, Ρώσου πρίγκιπα Νικολάι Γκαλίτσιν, στον οποίο και τα αφιέρωσε γράφοντάς του «πιστεύω πως τα έργα αυτά μπορούν να βοηθήσουν την ανθρωπότητα να υποφέρει λιγότερο».
Και η βραδιά ολοκληρώνεται με το Κουαρτέτο Εγχόρδων αρ. 1 σε σολ ελάσσονα (1878), διάρκειας 35’, του εθνικού συνθέτη της Νορβηγίας, Εντβαρντ Γκριγκ (1843-1907), δημιουργού του «Πέερ Γκυντ».
Η Σειρά Rising Stars υποστηρίζεται από το Πρόγραμμα Πολιτισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κέντρων Συμφωνικής Μουσικής (ECHO), ενός δικτύου διεθνών συνεργασιών μεταξύ ευρωπαϊκών αιθουσών μουσικής, το οποίο στοχεύει στην προώθηση των πολιτιστικών ανταλλαγών, στην ανάδειξη και διάδοση της καλλιτεχνικής δημιουργίας και στην προβολή ανερχόμενων νέων ερμηνευτών ή μικρών σχημάτων από την Ευρώπη και τις Η.Π.Α. Κάθε χρόνο ο ECHO επιλέγει έξι καλλιτέχνες με εξαιρετική επίδοση, οι οποίοι ως Rising Stars δίνουν συναυλίες στις αίθουσες-μέλη του ECHO. Από το 1995 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Κέντρων Συμφωνικής Μουσικής μέσα από το θεσμό των Rising Stars έχει συμβάλει στην ανάδειξη γνωστών, πλέον, καλλιτεχνών της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Μέσα από τις συναυλίες αυτές, νέοι και διακεκριμένοι μουσικοί έρχονται σε επαφή με καινούργια ακροατήρια διεθνώς και έτσι τους δίνεται η ευκαιρία να παρουσιάσουν στις μεγαλύτερες αίθουσες της Ευρώπης προγράμματα που έχουν επιλέξει οι ίδιοι. Είναι όλοι εξαιρετικοί στο είδος τους και αυστηρά επιλεγμένοι από τους καλλιτεχνικούς διευθυντές των αιθουσών-μελών.
To Κουαρτέτο Εγχόρδων Dahlkvist δημιουργήθηκε το 2007 και πολύ σύντομα καθιερώθηκε ως ένα από τα πιο περιζήτητα σύνολα μουσικής δωματίου στη Σουηδία. Το 2009, χρονιά που κέρδισε τον διαγωνισμό για το πιο «Νέο & Πολλά Υποσχόμενο» Σύνολο Μουσικής Δωματίου της Σουηδίας, πήρε υποτροφία από την Βασιλική Σουηδική Ακαδημία της Μουσικής και ακολούθως είχε την ευκαιρία να περιοδεύσει σε πολλές πόλεις της χώρας. Το Κουαρτέτο έκανε το ντεμπούτο του στο Stockholm Concert Hall τον Ιανουάριο του 2011 δίνοντας μια υψηλών απαιτήσεων συναυλία με το «Triple Quartet» του Στιβ Ράιχ. Στον ίδιο χώρο επέστρεψε στα τέλη της ίδιας χρονιάς, έπειτα από την πρόσκληση συμμετοχής του στη διοργάνωση Concert Hall String Quartet Series.
Το Κουαρτέτο Εγχόρδων Dahlkvist αποτελείται από τον γεννημένο στη Βαρσοβία βιολιστή Μπάρτοτς Κάιλερ και τα τρία αδέλφια της οικογένειας Ντάλκβιστ, την Kέρστι (βιολί), τον Γιον (βιόλα) και την Χάνα (βιολοντσέλο). Τα μέλη του συνόλου έχουν σπουδάσει στο Royal College of Music της Στοκχόλμης και, μεμονωμένα, στη Γαλλία, την Ιταλία, την Πολωνία και την Ολλανδία. Ο Μπάρτοτς Κάιλερ είναι σολίστας βιολιστής στη Σουηδία και την Πολωνία ενώ διδάσκει βιολί στο Royal College of Music της Στοκχόλμης και στο Malardalen University της Σουηδίας. Η Κέρστι Ντάλκβιστ ολοκλήρωσε πρόσφατα το μεταπτυχιακό της στη Στοκχόλμη και το διάστημα αυτό σπουδάζει στην Ιταλία με καθηγητή τον Πάβελ Βερνίκοφ ενώ η αδελφή της, βιολοντσελίστα Χάνα Ντάλκβιστ, ολοκλήρωσε το δικό της το περσινό καλοκαίρι στο Παρίσι όπου σπουδάζει με καθηγητή τον Μισέλ Στράους (η τελευταία συμμετείχε και σε συναυλία της Ραδιοφωνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Σουηδίας έπειτα από πρόσκληση του σουηδικού ραδιοφωνικού σταθμού P2). Ο Γιον Ντάλκβιστ τέλος, που έχει σπουδάσει στην Ιταλία, την Ολλανδία και τη Σουηδία, εργάζεται σήμερα ως καθηγητής βιόλας στο Malardalen University. Το Κουαρτέτο ερμηνεύει αριστουργήματα της κλασικής μουσικής αλλά και έργα του μοντέρνου ρεπερτορίου, ενώ δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στους Σουηδούς και Πολωνούς συνθέτες. Έχει συμμετάσχει σε πολλά ευρωπαϊκά φεστιβάλ μουσικής δωματίου, συμπεριλαμβανομένου του Lavausseau της Γαλλίας (2007-2009) και του Musique a Flaine (2008).