Ένα πρόγραμμα για όλους, που περιλαμβάνει έργα από το σύγχρονο και το κλασικό ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο, τα οποία επιστρέφουν σε όλες τις σκηνές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ– ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

«Γκάρης, το μιούζικαλ» της Τασούλας Επτακοίλη- ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ
Θεατρική διασκευή: Βαγγέλης Κουφάκος
Σκηνοθεσία: Τάσος Πυργιέρης
Μουσική: Δημήτρης Μαραμής
Πρεμιέρα: Κυριακή 22/10/2023

Η επιτυχημένη παράσταση της Παιδικής Σκηνής του ΚΘΒΕ, παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου. Πρόκειται για μια τρυφερή μουσική ιστορία που μιλάει για την αποδοχή της διαφορετικότητας, την προσφορά στο συνάνθρωπο και τη δύναμη της αγάπης.

Η αγάπη είναι σαν το τριφύλλι: ρίχνεις μερικούς σπόρους και αυτό φυτρώνει και απλώνεται και γεμίζει ολόκληρο το χωράφι.

Ο «Γκάρης», ένα από τα τρία βιβλία για παιδιά της Τασούλας Επτακοίλη, παρουσιάζεται σε μορφή μιούζικαλ, σε διασκευή του Βαγγέλη Κουφάκου, σκηνοθεσία του Τάσου Πυργιέρη, πρωτότυπη μουσική του Δημήτρη Μαραμή και στίχους του Σωτήρη Τριβιζά. Η συγγραφέας, γνωστή τόσο με τη δημοσιογραφική της ιδιότητα (συντάκτρια στην εφ. «Η Καθημερινή») όσο και με τη λογοτεχνική της («Το άλλο μου ολόκληρο», «Η γυναίκα στο ασανσέρ», «Κέρμα στον αέρα», «Με βλέπεις;») αλλά και από την επιμέλεια και παρουσίαση της επιτυχημένης τηλεοπτικής εκπομπής της ΕΡΤ2 «Πλάνα με ουρά», για τη φιλοζωία, μας μυεί στον υπέροχο κόσμο της φαντασίας, μέσα από τη ζωή του δικού της τετράποδου σούπερ ήρωα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συγγραφέας: Τασούλα Επτακοίλη, Θεατρική διασκευή: Βαγγέλης Κουφάκος, Σκηνοθεσία: Τάσος Πυργιέρης, Σκηνικά-Κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη, Μουσική: Δημήτρης Μαραμής, Στίχοι: Σωτήρης Τριβιζάς, Χορογραφίες: Κωνσταντίνος Γεράρδος, Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος, Μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Μπάρλας, Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστόφορος Μαριάδης, Β΄ βοηθός σκηνοθέτη: Θανάσης Δισλής, Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Μανώλης Ψωματάκης, Ειδικές κατασκευές: Χριστίνα Θαλασσά, Οργάνωση παραγωγής: Μαρίνα Χατζηιωάννου, Φωτογραφίες: Mike Rafail (That Long Black Cloud)

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Μαριάννα Αβραμάκη (Φουρνάρισσα, Πεπίτα, Προβατίνα), Λευτέρης Αγγελάκης (Λούφας, Σκύλος), Πελαγία Αγγελίδου (Τζούλη Αρχισυντάκτρια, Κουκουβάγια), Μάνος Γαλανής (Φούρναρης, Γουρούνι, Κυρ Μέντιος), Ελένη Γιαννούση (Γκριζούλα, Δημοσιογράφος 2), Ηλέκτρα Γωνιάδου (Ριρίκα, Κοτίτσια), Ήριννα Κεραμίδα (Τασούλα, Αλεπού), Μάρα Μαλγαρινού (Γατόνια, Κότα 2), Χρήστος Παπαδημητρίου (Γκάρης), Μαρία- Νεφέλη Παρασκευοπούλου (Κότα 1, Δημοσιογράφος 1), Δημήτρης Σακατζής (Μαέστρος ο αφηγητής), Ευανθία Σωφρονίδου (Ροδούλα, Κότα, Κατσίκα, Αρουραία), Ελευθερία Τέτουλα (Κυρία Γεωργία, Λαγός), Γιάννης Τσάτσαρης (Κυρ Θοδωρής, Αυτιάς, Αφεντικό)

Παραστάσεις για σχολεία: Τρίτη – Παρασκευή: 10.30
Παραστάσεις για το κοινό: Κάθε Κυριακή 11:00

ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ – ΣΚΗΝΗ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΟΣ

«Όποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του» του Γιώργου Καπουτζίδη- ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ
Κείμενο – Σκηνοθεσία: Γιώργος Καπουτζίδης
Πρεμιέρα: Σάββατο 28/10/2023, στις 21.00

Μετά την απόλυτη sold-out επιτυχία, η παράσταση-φαινόμενο, του Γιώργου Καπουτζίδη, στην ανανεωμένη της εκδοχή με ηθοποιούς από το δυναμικό του ΚΘΒΕ, επανέρχεται στη Μονή Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός), για να μας χαρίσει γέλιο και αισιοδοξία!

Το πρώτο θεατρικό έργο του Γιώργου Καπουτζίδη, που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και κέρδισε την αγάπη του κόσμου από την πρώτη κιόλας παράσταση, συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του, αναδεικνύοντας μοναδικά τους προβληματισμούς και τα κοινωνικά ζητήματα, που ο Γιώργος Καπουτζίδης ξέρει να θίγει τόσο εύστοχα.

Μια παρέα τριαντάρηδων βρίσκεται αντιμέτωπη με την πολυπλοκότητα και τα αδιέξοδα των σχέσεων, με τον φόβο της δέσμευσης, με τις ελπίδες και με τις ματαιώσεις της ζωής. Όλα αυτά σε μια μεταβατική ηλικία που η επιθυμία για έρωτα συγκρούεται με την ανάγκη για αφοσίωση και σιγουριά.

Ένας γάμος που διαλύεται εξαιτίας μιας απιστίας.

Ένας άλλος που αναβάλλεται επ’ αόριστον, αλλά κανείς δεν τολμά να το πει στον γαμπρό.

Κι ένας ανομολόγητος έρωτας που αποκαλύπτεται ύστερα από είκοσι χρόνια.

Ένας πρώην, ένας νυν… κι ένα σπίτι γεμάτο μυστικά, που όσο περνά η ώρα… πλημμυρίζει. Κυριολεκτικά!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Γιώργος Καπουτζίδης, Σκηνικά: Δανάη Πανά, Κοστούμια: Κική Γραμματικοπούλου, Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος, Βοηθός σκηνοθέτης: Γιάννης Παρασκευόπουλος, Οργάνωση παραγωγής: Εύα Κουμανδράκη, Φωτογραφίες: Mike Rafail (That Long Black Cloud)

Την πρώτη εκδοχή σκηνικού έκανε η Μαίρη Τσαγκάρη

Παίζουν οι ηθοποιοί (με σειρά εμφάνισης): Ελευθερία Αγγελίτσα (Δήμητρα), Χρύσα Τουμανίδου (Κική), Νατάσα Δαλιάκα (Νατάσα), Νίκος Κουσούλης (Χάρης), Νίκος Τσολερίδης (Μιχάλης), Γιάννης Γκρέζιος (Ιάκωβος), Έφη Σταμούλη (Έφη), Γιάννης Τσεμπερλίδης (Υδραυλικός)

Ώρες παραστάσεων
Τετάρτη: 18.00 & 21.00
Πέμπτη-Παρασκευή: 21.00
Σάββατο: 18.00 & 21.00
Κυριακή: 19.00

ΘΕΑΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

«Εχθροί, μια ερωτική ιστορία» του Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ- ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ
Θεατρική Διασκευή: Ρόι Χεν
Μετάφραση: Λεωνίδας Καρατζάς
Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Στάθης Λιβαθινός
Πρεμιέρα: Κυριακή 29/10/2023, στις 21.00

Το έργο του νομπελίστα συγγραφέα, Ισαάκ Μπάσεβις, ένα κορυφαίο κείμενο της παγκόσμιας λογοτεχνίας που αποτελεί έναν ύμνο στη γυναίκα σε θεατρική διασκευή του Ρόι Χεν, με τη συγκλονιστική μετάφραση του Λεωνίδα Καρατζά και την εμπνευσμένη σκηνοθετική υπογραφή του Στάθη Λιβαθινού, επιστρέφει στην ΕΜΣ για να μας μεταφέρει στη Νέα Υόρκη, λίγα χρόνια μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ένας άντρας προσπαθεί να ξεπεράσει τον εφιάλτη, το αξεπέραστο τραύμα του ολοκαυτώματος και βρίσκεται αντιμέτωπος με τις τρεις σημαντικότερες γυναίκες της ζωής του, ψάχνοντας για έρωτα, αγάπη και σωτηρία.

Ο Χέρμαν Μπρόντερ, εβραϊκής καταγωγής, έχοντας διασωθεί από το Ολοκαύτωμα ζει στη Νέα Υόρκη, λίγα χρόνια μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι μνήμες της καταδίωξης τον αναγκάζουν να επιβιώνει στη σκιά, προστατεύοντας διαρκώς τα ίχνη του. Παντρεμένος με την Πολωνή υπηρέτριά του που τον έσωσε, διατηρεί σχέση με τη Μάσα, με την οποία είναι ερωτευμένος, ενώ τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο όταν εμφανίζεται στην πόλη και η Ταμάρα, η πρώην γυναίκα του, που τη θεωρούσε νεκρή.

Ο Χέρμαν προσπαθεί να συλλάβει την ύπαρξή του, μέσα σε έναν κόσμο, που η φιλοσοφία δεν δίνει απαντήσεις, η πίστη στην πρόοδο της ανθρωπότητας έχει εγκαταλειφθεί και ο Θεός έχει πεθάνει. Ενώ αποζητά τρόπους να ορθοποδήσει μετά το τραύμα, οι επιλογές του τον καθιστούν υπόλογο τόσο απέναντι στον αμερικάνικο νόμο, όσο και απέναντι στην ηθική και στον Θεό.

Ο νομπελίστας συγγραφέας, Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ, έγραψε το μυθιστόρημα Εχθροί, μια ερωτική ιστορία το 1966 στα Γίντις. Μέσα από τον σκοτεινό κόσμο των ηρώων του αναδύονται ο ερωτισμός, το μαύρο χιούμορ και η βαθιά υπαρξιακή ειρωνεία, έτσι όπως το γέλιο συνοδεύει τη δυστυχία, όταν η συνείδηση παύει να επαναπαύεται σε καθησυχαστικές αφηγήσεις. Στη θεατρική διασκευή του μυθιστορήματος από τον Roy Chen, ο χαρακτήρας του Χέρμαν καλείται να επιβιώσει και να ισορροπήσει μεταξύ ενοχής και απόλαυσης, μη μπορώντας να πάρει μια απόφαση για τη ζωή του.

Η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 14 ετών.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Λεωνίδας Καρατζάς, Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Στάθης Λιβαθινός, Σκηνικά – Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου, Μουσική: Δημήτρης Μαραμής, Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου, Βοηθός σκηνοθέτη: Θοδωρής Πολυζώνης, Βοηθός σκηνογράφου- ενδυματολόγου: Έμιλυ Κουκουτσάκη, Οργάνωση παραγωγής: Μαριλύ Βεντούρη, Θεατρικό Μακιγιάζ: Μαντώ Καμάρα, Φωτογραφίες: Mike Rafail (That Long Black Cloud)

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Μελίνα Αποστολίδου (Σίφρα), Παναγιώτης Καμμένος (Κότικ), Γιάννης Καραμφίλης (Ραβίνος Λάμπερτ), Χρίστος Νταρακτσής (Οδηγός), Ορέστης Παλιαδέλης (Χέρμαν) Θοδωρής Πολυζώνης (Γιατρός, Ραβίνος Αβραάμ), Σπύρος Σιδέρης (Σερβιτόρος), Φωτεινή Τιμοθέου (Γιάντβιγκα), Μάρα Τσικάρα (Μάσα), Δημήτρης Τσιλινίκος (Τόρτσινερ), Θάνος Φερετζέλης (Πεσέλς), Ανδριάνα Χαλκίδη (Ταμάρα)

Διάρκεια παράστασης: 120 λεπτά (με διάλειμμα)

Ώρες παραστάσεων
Τετάρτη: 19.00
Πέμπτη-Παρασκευή: 21.00
Σάββατο: 18.00 & 21.00
Κυριακή: 19.00

ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

«OUT OF NECESSITY»/ ΜΕΤΑΚΛΗΣΗ
26, 27 & 28 Οκτωβρίου
Out of Necessity /
Μια παράσταση εμπνευσμένη από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας

Το θέατρο της επινόησης έρχεται να μιλήσει για όλα όσα απασχολούν τη νέα γενιά των Κυπρίων σήμερα.

Μετά από 2 sold out κύκλους παραστάσεων στην Κύπρο, σε σκηνοθεσία Μαρίας Κυριάκου και Μαρίας Βαρνακκίδου, η παράσταση Out of Necessity ταξιδεύει στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος για τρεις μόνο παραστάσεις.

Το Out of Necessity είναι μια παράσταση από την Κύπρο, που επιχειρεί με χιούμορ και ευαισθησία, να μιλήσει για όλα όσα απασχολούν τη νέα γενιά των Κυπρίων σήμερα. Πώς αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως πολίτες ενός κράτους; Πόσο καλά γνωρίζουν την ιστορία τους; Τι είναι το Σύνταγμα και πώς καθορίζει την ταυτότητά τους;

Η νέα γενιά της Κύπρου έρχεται για να μιλήσει για μια σειρά ζητημάτων, να αναρωτηθεί: «Ποια η σχέση της Κύπρου με την Ελλάδα;», «Τι είναι το “Δίκαιο της Ανάγκης”;», «Πόσο εύκολα εκφραζόμαστε στην κοινή ελληνική;», «Τι σημαίνει ακριβώς “εθνική υπερηφάνεια”;», «Πόσο καλά ξέρουμε τους “απέναντι” από την πράσινη γραμμή;», «Υπάρχει αυτό που λέμε “κυπριακή ταυτότητα”;» και «Πως γίνεται, τελικά, να δηλώνεις ανεξάρτητο κράτος, να γιορτάζεις την Ανεξαρτησία σου, αλλά η φράση “Κύπριος πολίτης” να λείπει που το Σύνταγμα σου;»

Tαυτότητα παράστασης

Σύλληψη – σκηνοθεσία – δραματουργία: Μαρία Κυριάκου- Μαρία Βαρνακκίδου
Κείμενο παράστασης: Μαρία Κυριάκου- Μαρία Βαρνακκίδου σε συνεργασία με τους ηθοποιούς
Σκηνικά – κοστούμια: Κωνσταντίνα Ανδρέου
Σχεδιασμός ηχητικού τοπίου: Πάνος Μπάρτζης
Σχεδιασμός φωτισμών: Βασίλης Πετεινάρης
Έρευνα υλικού – βοηθός σκηνοθέτη – τεχνική υποστήριξη: Εύη Χατζηπιερή

Επί σκηνής: Άντρια Ζένιου, Έλενα Καλλινίκου, Γιώργος Κυριάκου, Μαρίνα Μακρή, Φοίβος Παπακώστας, Λουκία Πιερίδου

Διάρκεια: 90 λεπτά
Όλες οι παραστάσεις θα έχουν αγγλικούς υπέρτιτλους

Ώρα έναρξης: 21:00

Παράλληλα, συνεχίζονται και τον Οκτώβριο οι επαναλήψεις των παραστάσεων:

ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

«Ο επιθεωρητής» του Νικολάι Γκόγκολ- ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές
Σκηνοθεσία -Δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Κακλέας

«Ο Επιθεωρητής» του Νικολάι Γκόγκολ, η εξαιρετικά επιτυχημένη κοινωνική σάτιρα, για τη διαφθορά, την αδικία και τον δεσποτισμό που χαρακτηρίζουν την προεπαναστατική Ρωσία, παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά στο Βασιλικό Θέατρο, σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ και σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα.

«Ο επιθεωρητής» ανέβηκε για πρώτη φορά το 1836. Ο Νικολάι Γκόγκολ γράφει μια κωμωδία η οποία στηλιτεύει τις σχέσεις υποταγής και εξουσίας που χαρακτηρίζουν την προεπαναστατική Ρωσία, και όχι μόνο… Επικεντρώνεται για άλλη μια φορά στους ανθρώπους που μαραζώνουν ανάμεσα στον φόβο της ιεραρχίας, στις περιορισμένες τους φιλοδοξίες, τις ανάγκες και τις μικρότητές τους. Ως γνήσιος ρεαλιστής και με την απόσταση που του διασφαλίζει η κωμωδία, το επιτυγχάνει με ακρίβεια και νηφαλιότητα.

Στην αναμονή για την άφιξη ενός ανώτατου δημοσίου υπαλλήλου, που έρχεται με σκοπό να επιθεωρήσει τη λειτουργία της κρατικών ιδρυμάτων σε μια επαρχιακή πόλη της Ρωσίας, ο Χλεστακόφ, ένας ασυνείδητος και χαραμοφάης νεαρός από την Πετρούπολη, παριστάνει τον επιθεωρητή και επωφελείται από τη «μικρή» αυτή παρεξήγηση. Οι υπάλληλοι της πόλης, βουτηγμένοι στη διαφθορά, στην προσπάθειά τους να κερδίσουν την εύνοιά του, επιδίδονται σε κολακείες, ικανοποιούν τις ανάγκες του και πέφτουν θύματα μιας μεγαλύτερης απάτης αποκαλύπτοντας έτσι την αποσύνθεση της κρατικής μηχανής και των λειτουργών της.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές, Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Κακλέας, Σκηνικά: Ηλένια Δουλαδίρη, Γιάννης Κακλέας, Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη, Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου, Κίνηση: Στεφανία Σωτηροπούλου, Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου, Βοηθός σκηνοθέτη: Ρέα Σαμαροπούλου, Σκηνοθετική επιμέλεια δεύτερης σεζόν: Μαίρη Ανδρέου, Βοηθοί σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Χριστίνα Θαλασσά, Δανάη Πανά, Οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη, Φωτογραφίες: Mike Rafail (That Long Black Cloud)

Διανομή:
Μαίρη Ανδρέου (Πόρνη, Υπάλληλος πανδοχείου, Καλεσμένη)
Νεφέλη Ανθοπούλου (Πόρνη, Δασκάλα πιάνου, Γυναίκα του σιδερά, Καλεσμένη)
Χαρά Γιώτα (Χορεύτρια, Καλεσμένη)
Δημήτριος Δανάμπασης (Μίσκα: Υπηρέτης του Επάρχου)
Δημήτρης Διακοσάββας ((Πιότρ Ιβάνοβιτς Ντομπίνσκι: Εισοδηματίας)
Μαρία Ελευθεριάδη (Μαρία Αντόνοβνα: Κόρη του Επάρχου)
Αλέξανδρος Ζαφειριάδης (Κρίστιαν Γκύμπνερ: Γιατρός Γερμανός)
Στέλιος Καλαϊτζής (Ιβάν Κουσμίτς Σπιόκιν : Διευθυντής του Ταχυδρομείου)
Νίκος Καπέλιος ((Πιότρ Ιβάνοβιτς Μπομπίνσκι: Εισοδηματίας)
Κωστής Καπελλίδης (Θαμώνας, Υπάλληλος πανδοχείου, Καλεσμένος)
Άγγελος Καρανικόλας (Θαμώνας, Υπάλληλος πανδοχείου, Αστυνομικός, Καλεσμένος)
Δημήτρης Καρτόκης (Αμός Φιοντόροβιτς Λιάπκικν: Δικαστής)
Γιώργος Καύκας (Αντόν Αντόνοβιτς: Έπαρχος σε μια επαρχιακή πόλη της Ρωσίας)
Φαίη Κοκκινοπούλου (Άννα Aντρέγιεβνα: Γυναίκα του Έπαρχου)
Θάνος Κοντογιώργης ((Ποιητής, Αστυνομικός, Καλεσμένος)
Χρήστος Μαστρογιαννίδης (Θαμώνας, Πανδοχέας, Αστυνομικός, Καλεσμένος)
Δημήτρης Μορφακίδης (Λούκα Λούκιτς Χλοπόφ: Επόπτης εκπαιδευτικών ιδρυμάτων)
Γρηγόρης Παπαδόπουλος (Αρτέμι Φιλίπποβιτς Ζεμλιάνκα – Επίτροπος Κοινωφελών Ιδρυμάτων)
Στέφανος Πίττας (Θαμώνας, Υπάλληλος πανδοχείου, Αστυνομικός, Καλεσμένος)
Γιάννης Σύριος (Ιβάν Αλεξάντροβιτς Χλιεστακόφ: «ο επιθεωρητής» Κατώτερος δημόσιος υπάλληλος στην Πετρούπολη)
Θεοφανώ Τζαλαβρά (Τραγουδίστρια, Καλεσμένη)
Χρήστος Τσάβος (Οσίπ: Ο φίλος του Χλιεστακόφ)
Γιάννης Τσιακμάκης (Σβιστούνωφ: Διευθυντής της αστυνομίας)
Μαρία Χατζηιωαννίδου (Πόρνη, Γυναίκα Χλοπόφ, Γριά εμπόρισσα)

Διάρκεια παράστασης: 105 λεπτά

Ημέρες και ώρες παραστάσεων
Τετάρτη: 18.00 & 21.00
Πέμπτη-Παρασκευή: 21.00
Σάββατο: 18.00 & 21.00
Κυριακή: 19.00

ΦΟΥΓΙΕ ΘΕΑΤΡΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

«ΑΠΟΛΥΤΗ ΜΑΓΕΙΑ» των Αγγελικής Παπούλια & Χρήστου Πασσαλή- ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ
Δραματουργία- κείμενο: Αγγελική Παπούλια
Σκηνοθεσία: Χρήστος Πασσαλής
Λήξη παραστάσεων: Κυριακή 22/10/2023

Η παράσταση, σε δραματουργία- κείμενο Αγγελικής Παπούλια και σκηνοθεσία- κείμενο Χρήστου Πασσαλή, που ισορροπεί πάνω σε μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στο μεταφυσικό θρίλερ και τη μαύρη κωμωδία, εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα της Yoko Ogawa, επανέρχεται στο Φουαγιέ της ΕΜΣ.

Μια πρωτότυπη παραγωγή devised theatre και συγχρόνως μια «τελετή μύησης», που αναδεικνύει το μεταφυσικό στοιχείο και προκαλεί τον θεατή να παρακολουθήσει τον κόσμο με άλλα μάτια, βιώνοντας μια θεατρική εμπειρία όπου η συμμετοχή του είναι σημαντική.

Σε ένα νησί όλα εξαφανίζονται σταδιακά και αθόρυβα. Ιδέες, γεγονότα, αντικείμενα χάνονται από τη μια μέρα στην άλλη, αφήνοντας τη μνήμη των κατοίκων κενή και άχρηστη. Η κοινότητα εφευρίσκει ιδιαίτερες και αυτοσχέδιες τελετές για να αποχαιρετήσει όλα αυτά που έχουν εξαφανιστεί. Μια κοινότητα ανθρώπων σε τραυματική συνθήκη, που αναμετριέται με την απώλεια και την εξαφάνιση. Προσπαθεί να επικοινωνήσει με πνεύματα του παρελθόντος ή του μέλλοντος σαν μια ύστατη προσπάθεια να βρει απαντήσεις από ανώτερες δυνάμεις για την ολοένα αυξανόμενη αστάθεια και ανασφάλεια της.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Δραματουργία- Κείμενο: Αγγελική Παπούλια, Σκηνοθεσία- Κείμενο: Χρήστος Πασσαλής, Σκηνικά: Θάλεια Μέλισσα, Κοστούμια: Βασιλεία Ροζάνα,ν Μουσική: Δημοσθένης Γρίβας, Κίνηση- Βοηθός σκηνοθέτη: Σοφία Παπανικάνδρου, Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου, Οργάνωση παραγωγής: Ειρήνη Χατζηκυριακίδου, Θεατρικό μακιγιάζ: Μαντώ Καμάρα, Φωτογραφίες: Mike Rafail (That Long Black Cloud)
Διανομή: Λουκία Βασιλείου, Γιάννης Γκρέζιος, Νατάσσα Δαλιάκα, Άννα Ευθυμίου, Άννα Κόπακα, Χριστίνα Μπακαστάθη, Ορέστης Παλιαδέλης, Γιώργος Παπαδάκος

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά (η παράσταση δεν έχει διάλειμμα)

Ώρες παραστάσεων
Τετάρτη- Πέμπτη-Παρασκευή-Kυριακή: 21.00
Σάββατο: 19.00 & 21.00

Απόλυτη Μαγεία

ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

«Βig in Japan» της Κατερίνας Λούβαρη Φασόη- ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ
Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης
Λήξη παραστάσεων: Κυριακή 22/10/2023

Το σπονδυλωτό έργο «Big in Japan», εμπνευσμένο από ακραία κοινωνικά φαινόμενα που συναντάμε στην σύγχρονη Ιαπωνία, το οποίο μιλάει για το χάος και την απελπισία μέσα στην οποία είναι βουτηγμένος ο άνθρωπος σήμερα, παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών. Μέσα σε έναν κόσμο που τρέχει με ταχύτητες ιλίγγου, που τα όνειρα χάνονται στο όνομα του κέρδους, που λατρεύονται σαν θεοί οι έννοιες της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας, ο άνθρωπος αναρωτιέται: «αξίζει να ζω έτσι όπως ζω, κι αν όχι, η λύση είναι η παραίτηση ή η μάχη να αλλάξω τη ζωή μου;»

Το έργο αποτελείται από πέντε αυτοτελείς ιστορίες· καθεμία καταπιάνεται με ένα ακραίο φαινόμενο: άνθρωποι που εξαφανίζονται, άνθρωποι που πεθαίνουν πάνω στη δουλειά, άνθρωποι έγκλειστοι στα σπίτια τους για χρόνια, ηλικιωμένοι και ηλικιωμένες που προσπαθούν να ζήσουν αξιοπρεπώς τα τελευταία χρόνια της ζωής τους και επιλέγουν να φυλακιστούν, διαπράττοντας μικροαδικήματα, άνθρωποι που βρίσκουν γαλήνη αυτοκτονώντας στο περίφημο «δάσος των αυτοκτονιών». Η σύνδεση μεταξύ τους γίνεται από τον κομπέρ, ο οποίος μάς ζητά να απολαύσουμε αυτές τις «παράξενες και εξωτικές ιστορίες», που δεν έχουν καμία όμως σχέση με τη δική μας πραγματικότητα. Είναι, πράγματι, έτσι;

Κατάλληλο για άτομα άνω των 16 ετών

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης, Σκηνικά- Κοστούμια: Κική Γραμματικοπούλου, Σκηνικά: Δανάη Πανά, Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος, Κίνηση: Λένα Μοσχά Φωτισμοί/ Βίντεο: Αποστόλης Κουτσιανικούλης, Σχεδιασμός- Kατασκευή μασκών: Μάρθα Φωκά, Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Λούβαρη Φασόη, Οργάνωση παραγωγής: Μαρίνα Χατζηιωάννου, Θεατρικό μακιγιάζ: Μαντώ Καμάρα, Φωτογραφίες: Mike Rafail (That Long Black Cloud)

Διανομή:
Ιορδάνης Αϊβάζογλου (Μοναχός), Ιωάννα Δεμερτζίδου (Σεσίλ), Εμμανουέλα Καμπίτση (Έμμα, Νέα στο σούπερ μάρκετ), Αίγλη Κατσίκη (Φίλιπ, Γυναίκα), Ιωάννα Παγιατάκη (Μάγια, Μανού), Βασίλης Σπυρόπουλος (Νάγκο), Χρίστος Στυλιανού (Ο γέρος), Γιάννης Τομάζος (Υπάλληλος, Νέος στο σούπερ μάρκετ, Κομπέρ), Κωνσταντίνος Χατζησάββας (Ρον, Ο λίγο πιο μεγάλος γέρος)

Διάρκεια παράστασης: 110 λεπτά χωρίς διάλειμμα

Ώρες παραστάσεων
Τετάρτη: 19.00
Πέμπτη-Παρασκευή: 21.00
Σάββατο: 18.00 & 21.00
Κυριακή: 19.00