Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συμμετέχει στην 82η ΔΕΘ

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συμμετέχει στην 82η ΔΕΘ με την έκθεση «Η Κίνα στο ΚΘΒΕ» και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Οι Άθλιοι».

Με αφορμή το γεγονός ότι φέτος τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι η Κίνα, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εκθέτει κοστούμια, μακέτες, φροντιστηριακό και οπτικοακουστικό υλικό από 4 παραστάσεις με χώρο δράσης −εξ ολοκλήρου ή εν μέρει− την Κίνα που ανέβηκαν στις σκηνές του στα 56 χρόνια λειτουργίας του. Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάζεται υλικό από τις παραστάσεις:

«Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν», του Μπέρτολτ Μπρεχτ 
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, 1965
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μίνως Βολανάκης

«Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν», του Μπέρτολτ Μπρεχτ 
Μονή Λαζαριστών-Σκηνή Σωκράτης Καραντινός, 2002
ΣκηνοθεσΙα: Πέτρος Ζηβανός

«Το αηδόνι και ο αυτοκράτορας», του  Χανς Κρίστιαν Άντερσεν 
Μονή Λαζαριστών-Σκηνή Σωκράτης Καραντινός, 2004
ΔΙΑΣΚΕΥΗ-ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Έφη Θεοδώρου

«Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες», του Ιουλίου Βερν
Παιδική Σκηνή ΚΘΒΕ, Βασιλικό Θέατρο, 2015
ΣΥΛΛΗΨΗ ΙΔΕΑΣ-ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΥΗ: Στέλιος Χατζηαδαμίδης
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τατιάνα Μύρκου

H έκθεση πραγματοποιείται «Η Κίνα στο ΚΘΒΕ» στην Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης με την υποστήριξη της ΔΕΘ-Helexpo.

Επίσης, το ΚΘΒΕ θα παρουσιάσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Οι Άθλιοι» είναι μια προσφορά του Κρατικού Θεάτρου στους επισκέπτες της ΔΕΘ, που θα πραγματοποιηθεί στον Υπαίθριο χώρο της.

«Οι Άθλιοι» περιγράφουν τη ζωή των εξαθλιωμένων κατοίκων του Παρισιού και της γαλλικής επαρχίας των αρχών του 19ου αιώνα, ακολουθώντας τις περιπέτειες του Γιάννη Αγιάννη αλλά και του διώκτη του, του αστυνόμου Ιαβέρη. Γύρω απ’ αυτούς τους δύο αμφίσημους χαρακτήρες, ο Ουγκώ συνθέτει μια ανεπανάληπτη πινακοθήκη ηρώων, με στόχο να πραγματευτεί την έννοια του Καλού και του Κακού.

Σημείωμα σκηνοθέτη

«Η συνεχιζόμενη κρίση του πολιτισμού και της κοινωνίας οδηγεί τη σκέψη μας και φέτος θεματολογικά σε αναφορές γύρω από τη φτώχεια και την ανισότητα. Αυτή τη φορά με αφορμή κειμενικά αποσπάσματα των «Αθλίων» του Βίκτορα Ουγκώ, ξετυλίγουμε θεατροποιημένα τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μας για το κοινωνικό-πολιτισμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ζούμε και κινούμαστε.

Τα παιδιά σήμερα παρόλο τον όγκο γνώσεων που δέχονται έχουν μάθει να συγκρατούν μόνο την πληροφορία. Τα παιδιά στις μέρες μας γνωρίζουν τι συμβαίνει στην άλλη άκρη του πλανήτη αλλά αγνοούν ποιoς κατοικεί κοντά τους. Από τα παιδιά σήμερα σε μεγάλο βαθμό απουσιάζει το συναίσθημα και βιώνουν το γεγονός ως είδηση. Πολύ απλά μέσα από τη δύναμη του Θεάτρου ας τα βοηθήσουμε να νιώσουν λίγο περισσότερο τι συμβαίνει γύρω και δίπλα τους».

Νίκος Βουδούρης

Συντελεστές

Συγγραφέας: Βίκτωρ Ουγκώ
Διασκευή- Σκηνοθεσία: Νίκος Βουδούρης
Επιμέλεια κειμένων: Δημήτρης Α. Κολοβός
Βοηθός σκηνοθέτη: Γρηγόρης Τίλδης
Σκίτσα: Τηλέμαχος Κοσμέτσας
Οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη

Ηθοποιοί: Ιορδάνης Αϊβάζογλου (Ιαβέρης), Μελίνα Αποστολίδου (Αφηγήτρια) Αναστασία Δαλιάκα (Τιτίκα), Παντελής Καλπάκογλου (Αφηγητής), Nίκος Κουσούλης (Μάριος), Στέργιος Τζαφέρης (Γιάννης Αγιάννης).


Φωτογραφία θέματος: Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, Το αηδόνι και ο αυτοκράτορας 

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ