Το διήγημα γράφτηκε το 1885 και πρωτοδημοσιεύτηκε στις 26 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, στο περιοδικό Εβδομάς με τίτλο «Ο Χρύσανθος».

Η ομάδα Tou senpleman κέρδισε το βραβείο κοινού με την παράσταση Κρυφός Καημός στο 5ο Handmade & Recycled Theater Festival.

 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΈΡΓΟ

”….Θέλω να είσαι άντρας! Καλά κι εγώ το ‘θελα μα πως; Που θα βρεθεί η ασημόβεργα της μάγισσας που να αλλάζει την γυναίκεια φύση όπως αλλάζει σε κάρβουνα τους θησαυρούς στα παραμύθια;…»

Πριν το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 υπάρχει ανάγκη ανδρών για την απελευθέρωση του γένους και τη δημιουργία ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Η τελευταία ελπίδα μίας πολύτεκνης οικογένειας να προσφέρει ένα μέλος της στην επανάσταση πεθαίνει με τη γέννηση ενός ακόμα θηλυκού. Ο πατέρας αποφασίζει να μεγαλώσει το κορίτσι σαν αγόρι. Η Χρυσή γίνεται Χρύσαντος και γίνεται προσφορά στην επανάσταση.

Το έργο εστιάζει στη θέση της γυναίκας και τη μη δυνατότητα επιλογής. Ο πατέρας χρησιμοποιώντας αυτή του την ιδιότητα (του δημιουργού μιας ανθρώπινης ζωής) διαπράττει ύβρη  καθώς αρνείται το φύλο του παιδιού του και επιλέγει ο ίδιος να το αλλάξει. Η κόρη ως ασθενέστερο φύλο και άβουλο υποτάσσεται στην εξουσία του πατέρα και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να γίνει αυτοσκοπός η ικανοποίηση του “δημιουργού” της αφού του χρωστά τη ζωή της. Η κοπέλα γαλουχήθηκε ώστε να αντέξει τον Θεό του πολέμου μέσα από τις συνεχείς κτηνωδίες και μάχες του 1821. Δεν έχει όμως διαμορφώσει αντιστάσεις για έναν άλλο, εξίσου, ισχυρό Θεό, το Θεό του Έρωτα .Τι συμβαίνει όταν εμφανίζεται; Είναι ικανή μια κοπέλα να πάει ενάντια στη φύση της για να εκπληρώσει τις επιθυμίες του πατέρα της;

Παίζουν:  Πέλια Γιαννουλάτου, Ηλιάνα Μπαφέρου
Σκηνοθεσία:  Νίκη Δουλγεράκη
Σκηνικά/Κοστούμια: Tou senpleman

Σχεδιασμός φωτισμού: Παναγιώτης Δημουλέας

Φωτογραφίες: Γιάννης Πουλημένος