Κ.Θ.Β.Ε.: Ελληνική Νομαρχία από τη νέα σκηνή Τα δικά μας παιδιά

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ιδρύει την εναλλακτική σκηνή «Τα δικά μας παιδιά», η οποία θα αποτελείται από απόφοιτους των τελευ…

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ιδρύει την εναλλακτική σκηνή «Τα δικά μας παιδιά», η οποία  θα αποτελείται από απόφοιτους των τελευταίων

χρόνων της Δραματικής Σχολής του Κ.Θ.Β.Ε. και θα εμπλουτίζεται κάθε χρόνο με νέους ηθοποιούς. Στόχος, η απορρόφηση του δυναμικού της Σχολής από το Κρατικό, η συνέχεια της εκπαίδευσης σε κοινούς κώδικες υποκριτικής, ο έντονος πειραματισμός πάνω σε κείμενα κλασικών αλλά και πρωτοεμφανιζόμενων Ελλήνων και ξένων συγγραφέων.

Η λειτουργία της σκηνής θα ξεκινήσει με ένα εργαστήριο πάνω στο εμβληματικό κείμενο «Ελληνική Νομαρχία» άγνωστου συγγραφέα που εκδόθηκε το 1806 και πραγματεύεται τη χρηστή διοίκηση του Κράτους. Η «Ελληνική Νομαρχία», κείμενο ρηξικέλευθο και επίκαιρο ακόμη και σήμερα, που ανεβαίνει για πρώτη φορά στο θέατρο, σε μια παράσταση- σχόλιο στο «ελληνικό δαιμόνιο», θα παρουσιαστεί, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα, την Τρίτη 17/05 & Τετάρτη 18/05/2011 στο γκαράζ της Μονής Λαζαριστών, στις 9.00 μ.μ. με ελεύθερη είσοδο.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ


Η σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας είναι ένα καίριο θέμα στη ζωή των νέων ηθοποιών που θα ’πρεπε να διδάσκεται ως μάθημα στις δραματικές σχολές της χώρας. Η αποφοίτηση ενός ηθοποιού, η αποκόλλησή του από τον έγχρωμο κόσμο της σχολής και η είσοδός του στον ασπρόμαυρο κόσμο της εργασίας, όπου καραδοκούν δαίμονες του ανταγωνισμού, της έλλειψης προσανατολισμού και της ανεργίας, είναι το δραματικό αφήγημα της πλειονότητας των νέων ανθρώπων του θεάτρου.

Η σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας είναι ένα καίριο θέμα στη ζωή των νέων ηθοποιών που θα ’πρεπε να διδάσκεται ως μάθημα στις δραματικές σχολές της χώρας. Η αποφοίτηση ενός ηθοποιού, η αποκόλλησή του από τον έγχρωμο κόσμο της σχολής και η είσοδός του στον ασπρόμαυρο κόσμο της εργασίας, όπου καραδοκούν δαίμονες του ανταγωνισμού, της έλλειψης προσανατολισμού και της ανεργίας, είναι το δραματικό αφήγημα της πλειονότητας των νέων ανθρώπων του θεάτρου.

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε μια προσπάθεια αξιοποίησης του δυναμικού της Δραματικής του σχολής, ιδρύει τη σκηνή «Τα δικά μας παιδιά» (τίτλος σαφώς σκωπτικός για την πελατειακή σχέση της κοινωνίας με το κομματικό προσωπικό της). Το ρηξικέλευθο πνεύμα και η αδιαπραγμάτευτη δικαιοσύνη της νεότητας συνθέτουν τον κώδικα των παιδιών που με αυτή την πρωτοβουλία διοχετεύονται κατευθείαν από τη σχολή στις δράσεις και το ρεπερτόριο του ΚΘΒΕ. Το δυναμικό της ομάδας θα ανανεώνεται κάθε χρόνο με την προσδοκία «Τα δικά μας παιδιά» να αποτελέσουν πόλο έλξης και επιλογή των συνομήλικών τους.
Τους εύχομαι κάθε επιτυχία και καλό ταξίδι στον δύσκολο δρόμο τους.
                                                                                                                                

 

 ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΑΤΖΑΚΗΣ

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ


Ο Ανώνυμος Έλλην επιχειρεί να αφυπνίσει το πνεύμα του υπόδουλου ελληνισμού και να το μπολιάσει με τον αέρα της επανάστασης για την ίδρυση ενός κράτους δικαίου επηρεασμένου από τις αρχές του Διαφωτισμού. Με αναφορές στο ιστορικό παρελθόν εντοπίζει τις αιτίες της πνευματικής καθυστέρησης του σκλαβωμένου τόπου, ενώ με συμβουλές και παραινέσεις για το παρόν και το μέλλον επιχειρεί να οπλίσει το πνεύμα του υπόδουλου ελληνισμού με κουράγιο, αυτοπεποίθηση, γνώση και να χαράξει τις γενικές γραμμές της πάλης για την απελευθέρωση της Ελλάδας.

Ο επιχειρεί να αφυπνίσει το πνεύμα του υπόδουλου ελληνισμού και να το μπολιάσει με τον αέρα της επανάστασης για την ίδρυση ενός κράτους δικαίου επηρεασμένου από τις αρχές του Διαφωτισμού. Με αναφορές στο ιστορικό παρελθόν εντοπίζει τις αιτίες της πνευματικής καθυστέρησης του σκλαβωμένου τόπου, ενώ με συμβουλές και παραινέσεις για το παρόν και το μέλλον επιχειρεί να οπλίσει το πνεύμα του υπόδουλου ελληνισμού με κουράγιο, αυτοπεποίθηση, γνώση και να χαράξει τις γενικές γραμμές της πάλης για την απελευθέρωση της Ελλάδας.

Πατρίδα, ελληνισμός, ελευθερία, γνώση, μνήμη, ισότητα, στοχασμός, κουράγιο, επανάσταση: Ο Ανώνυμος Έλλην καλεί τον κάθε έλληνα  σε μια διαδικασία καταβύθισης στην ιστορική μνήμη, σε μια διαδικασία επαφής με το δαιμονικό συλλογικό ασυνείδητο της φυλής του.

Η ψυχή του άγνωστου συγγραφέα είναι γεμάτη Ελληνισμό, ανθρωπιά και αγωνιστικό πνεύμα.
Η ταυτότητα του συγγραφέα δεν έχει τόση σημασία. Γιατί έτσι συμβολίζει καλύτερα τον ανώνυμο Έλληνα, τον κάθε Έλληνα, που πονάει για την πατρίδα του, ονειρεύεται το μέλλον και δεν διστάζει να διακινδυνεύσει, αιωρούμενος, ακόμα και την ίδια του την ύπαρξη. 
“Στοχάσου και αρκεί”.
                                                                                                                                       

  ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΗΓΑΣ

ΟI ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Γιάννης Ρήγας
Επιμέλεια σκηνικού χώρου: Πένυ Ντάνη
Κοστούμια: Χρήστος Μπρούφας
Ηχητικός σχεδιασμός: Γιώργος Χριστιανάκης
Χορογραφία: Μπέττυ Δραμισιώτη
Οργάνωση παραγωγής: Ροδή Στεφανίδου

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Λουκία Βασιλείου, Δημήτρης Καρτόκης, Δημήτρης Όντος, Αμαλία Ταταρέα, Αντιγόνη Φρυδά

Συμμετέχουν οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ:
Τρυφωνία Αγγελίδου, Διαμαντής Αδαμαντίδης, Δήμητρα Βήττα, Λίλα Βλαχοπούλου, Νικόλαος Κεπεσίδης, Ελένη Κιλιμκαρίδου, Μαρία-Ελισάβετ Κοτίνη, Ηρόδοτος Μιλτιάδους, Μαρία-Χριστίνα Ράπτη, Γιάννης Σιαμψαλάκης, Φίλιππος Τσαουσέλης, Δήμητρα Τσισμαλίδου, Μαρίκα Φωτοπούλου

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ