Το ΚΘΒΕ αποχαιρετά την Χρύσα Σπηλιώτη

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εκφράζει τη βαθιά οδύνη του για την τραγική απώλεια της Χρύσας Σπηλιώτη, του συζύγου της Δημήτρη Τουρναβίτη και όλων των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική.

Σύσσωμη η οικογένεια του ΚΘΒΕ είναι συντετριμμένη για τον θάνατο της αγαπημένης Χρύσας Σπηλιώτη, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο υπηρέτησε με συνέπεια από το 2015 μέχρι σήμερα ως εκπρόσωπος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.

Η Χρύσα Σπηλιώτη υπήρξε ιδιαίτερα αγαπητή και χαρισματική προσωπικότητα, διακρίθηκε σε πολλούς τομείς του πνεύματος και της τέχνης, ενώ η προσφορά της στο σύγχρονο ελληνικό θέατρο υπήρξε σημαντική και πολύπλευρη. Σπουδαία ηθοποιός και αναγνωρισμένη θεατρική συγγραφέας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σεναριογράφος, σκηνοθέτης, καθώς και παιδαγωγός.

«Είμαι σοκαρισμένος. Χάσαμε τη Χρύσα μας, το πιο γλυκό κορίτσι του ελληνικού Θεάτρου. Συνεργαστήκαμε τρία χρόνια στο Δ.Σ. του ΚΘΒΕ, ήταν άψογη σε όλα της. Δεν θα την ξεχάσουμε ποτέ». ~ Άρης Στυλιανού, Πρόεδρος ΔΣ ΚΘΒΕ

«Ένας δικός μας άνθρωπος, το μέλος του Δ.Σ. του ΚΘΒΕ, η αγαπημένη συγγραφέας και ηθοποιός Χρύσα Σπηλιώτη δεν είναι πια μαζί μας. Δε θα ξεχάσω ποτέ το χαμόγελο της, τη διάθεσή της να βοηθήσει με κάθε τρόπο το ΚΘΒΕ να ορθοποδήσει, τη σύνεση, το χιούμορ και την ευγένεια της. Τρία χρόνια συνεργαστήκαμε, αγωνιστήκαμε μαζί, με πείσμα και αισιοδοξία για το καλό του Θεάτρου μας. Θερμά συλλυπητήρια στους συγγενείς της. Δεν έχω άλλες λέξεις» ~ Γιάννης Αναστασάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ

Η Χρύσα Σπηλιώτη θα μείνει για πάντα στις καρδιές μας ως μια από τις πιο ευγενικές φυσιογνωμίες του ελληνικού θεάτρου.

Το ΚΘΒΕ ανακοινώνει ότι αφιερώνει στη μνήμη της Χρύσας Σπηλιώτη τις 2 παραστάσεις της τραγωδίας του Ευριπίδη «Ορέστης» που θα δοθούν στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4 Αυγούστου.

Λίγα λόγια για την Χρύσα Σπηλιώτη

Βιογραφία

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα ενώ πέρασε κάποια χρόνια της παιδικής της ηλικίας στην Εύβοια καθώς ο πατέρας της εργάστηκε για ένα διάστημα εκεί. Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου[1] και παρακολούθησε μαθήματα αυτοσχεδιασμού στην Γαλλία ενώ εργάστηκε για πολλά χρόνια ως ηθοποιός. Υπήρξε από τα βασικά στελέχη του “Ανοιχτού Θεάτρου” του Γιώργου Μιχαηλίδη όπως και του “Θεάτρου της Άνοιξης”.

Πρωτοεμφανίστηκε στην τηλεόραση το 1997 στην τηλεοπτική σειρά «Καρέ της ντάμας»[2] του Mega. Από τότε είχε εμφανιστεί σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές, κινηματογραφικές ταινίες και θεατρικές παραστάσεις. Στο θέατρο είχε συνεργαστεί με γνωστούς σκηνοθέτες όπως οι Μίνως Βολανάκης, Γ. Σεβαστίκογλου κ.ά. αλλά και με διάφορα θέατρα όπως το “Θέατρο του Νότου”, το “Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας”, το “Εθνικό Θέατρο” και την “Ελεύθερη Σκηνή”.

Καριέρα

Διδασκαλία

Είχε διδάξει υποκριτική στην δραματική σχολή του Διομήδη Φωτιάδη και θεατρικό παιχνίδι σε νηπιαγωγεία και σε δημοτικά σχολεία της Αττικής. Είχε επίσης διατελέσει μέλος του Δ.Σ. του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας και του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.

Παρουσίαση

Επί τρία χρόνια παρουσίαζε το καθημερινό τηλεοπτικό νηπιαγωγείο της ΕΡΤ “Γύρω γύρω όλοι”, γράφοντας παράλληλα τα κείμενα των εκπομπών.

Έγραψε και παρουσίασε στην ΕΡΤ, σε συνεργασία με την Αννέτα Παπαθανασίου και την Ολυμπία Μπασκλαβάνη, την παιδική σειρά “Φώτα παρακαλώ”. Έγραψε και παρουσίασε την παιδική σειρά της ΕΡΤ “Μπουρμπουλήθρες”, το παιδικό θεατρικό έργο “Στη Χώρα του Καρνάβαλου”, παραμύθια για την ραδιοφωνική σειρά του 2ου προγράμματος της ΕΡΤ “Και όνειρα γλυκά”, την ραδιοφωνική σειρά “Χίλιες νύχτες και ένας Νασρεντίν”, που παρουσιαζόταν επί τρία χρόνια από την ελληνική ραδιοφωνία.

Ως σεναριογράφος, υπέγραψε το σενάριο του τηλεοπτικού σίριαλ “Την κατάλληλη στιγμή”, το οποίο προβλήθηκε από την ΕΡΤ.

Συγγραφή

Από το 1997 ασχολήθηκε με την συγγραφή θεατρικών κειμένων και παιδικών βιβλίων. Περισσότερα από δέκα έργα της έχουν μεταφραστεί σε διάφορες ξένες γλώσσες ενώ έχουν ανεβεί σε θεατρικές σκηνές της Ελλάδας και του εξωτερικού (Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Κροατία, Ολλανδία) ; μεταξύ των οποίων τα Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;, Σκωτσέζικο ντους, Αγκά-σφι και φι, Με διαφορά στήθους, Φωτιά και νερό, Ποιος κοιμάται απόψε; και Το μάτι της τίγρης.

Τα βιβλία της κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Δωδώνη, Καστανιώτης και Σοκόλης-Κουλεδάκης. Η συλλογή διηγημάτων της Χαμένο δίκιο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

Το Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; έχει μεταφραστεί σε επτά γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, πολωνικά, κροατικά, ολλανδικά, πορτογαλικά) και στην Πολωνία εμπεριέχεται στην Επίτομη Ανθολογία Ελληνικών Έργων Z Parnasu I Olimpu. Το Φωτιά και νερό έχει μεταφραστεί στα αγγλικά και έχει ανέβει στο θέατρο Tristan Bates Theatre της Αγγλίας.

Είχε σκηνοθετήσει το Ποιος κοιμάται απόψε; στο 104 Κέντρο Λόγου και Τέχνης και το Αγκά-σφι και φι σε δυο διαφορετικές παραστάσεις (ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και Αθήνα Altera Pars).

Προσωπική ζωή

Ήταν παντρεμένη με τον πρώην πρωταθλητή του Παναθηναϊκού στο μοντέρνο πένταθλο Δημήτρη Τουρναβίτη. Ήταν ένα από τα πολλά θύματα της μεγάλης πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου 2018, στο Μάτι Αττικής. Η σορός της ταυτοποιήθηκε στις 29 Ιουλίου 2018. Μερικές ημέρες νωρίτερα, είχε γίνει η ταυτοποίηση της σορού του συζύγου της.

Ενδεικτική εργογραφία

«Ποιος ανακάλυψε την Αμερική» (θεατρικό έργο, 1997)
«Χαμένο δίκιο» (συλλογή διηγημάτων, 2008)
«Ο γιος μου, Νικόλαος Μάντζαρος» (θεατρικό έργο, 2014)

Φιλμογραφία
Τηλεοπτικές σειρές
Κόντρα στον άνεμο – ΕΡΤ (1980)
Η γυναίκα στη μονόπρακτη κωμωδία – ΕΡΤ2 (1984)
Φώτα παρακαλώ – ΕΤ1 (1988)
Θυσία – ΑΝΤ1 (1991)
Κωστής Παλαμάς – ΕΤ1 (1993)
Οι αγνοημένοι: Το πέρασμα – ΑΝΤ1 (1994)
Χαραυγή – Mega (1994)
Μαγική νύχτα: Αντιαλκοολική Α.Ε. – ΕΤ1 (1995)
Το καρέ της ντάμας – Mega (1997)
Το χρήμα στο λαιμό σας – ΕΤ1 (1997)
Φύγαμε – Mega (1999)
Έρωτας όπως έρημος – ΝΕΤ (2003)
Αγνώστου διαμονής – ΕΤ1 (2006)
Η κατάλληλη στιγμή – ΝΕΤ (2008)

Εκπομπές
Γύρω-γύρω όλοι – ΕΤ1 (1988)
Μπουρμπουλήθρες – ΕΤ1 (1991)

Βιντεοταινίες
Ο Κινέζος της γυναίκας μου – (1989)

Κινηματογράφος
Ο ήλιος του θανάτου – (1978)
Το τραγούδι της επιστροφής – (1983)
Ο τσαλαπετεινός του Γουαϊόμινγκ – (1995)

Τηλεοπτικό θέατρο
Πόθοι κάτω από τις λεύκες – ΕΡΤ (1980)
Νινότσκα – ΕΡΤ (1982)
Ένα σκιουράκι στη σουίτα μου – ΕΡΤ (1983)
Η ανηψιά του θείου της – ΕΡΤ2 (1984)

Θέατρο
Μάρτυς κατηγορίας – (1979)
Ο άντρας της ζωής μου – (1979)
Οι τρεις αδελφές – (1989)
Βάτραχοι – (1990)
Οθέλλος – (1996)
Ποιος ανακάλυψε την Αμερική – (1997)


Πηγή βιογραφικού: wikipedia

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ