Η Στέλλα Μιχαηλίδου επιστρέφει στο ΚΘΒΕ, ως συγγραφέας και σκηνοθέτις, με το θεατρικό της έργο για παιδιά «Πολυξένη» που είναι βασισμένο στο ομώνυμο βραβευμένο παραμύθι της.

Πρόκειται για ένα έργο τρυφερό, συγκινητικό το οποίο απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους θεατές, αναδεικνύονταςτην ανάγκη της αποδοχής του διαφορετικού, τη σημασία του να είσαι ξεχωριστός/ή, να παλεύεις χωρίς να χάνεις τον εαυτό σου και να συνδέεσαι με τους ανθρώπους εκείνους, με τους οποίους μπορείς να μοιραστείς και να αγαπηθείς ουσιαστικά.

Η Στέλλα Μιχαηλίδου γράφει ιστορίες και θεατρικά έργα για παιδιά. Σκηνοθετεί και χορογραφεί θεατρικές παραστάσεις , ενώ παράλληλα διδάσκει Κινησιολογία καθώς και Σκηνοθεσία παραστάσεων που απευθύνονται σε παιδιά και νέους, στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Με τις παραπάνω ιδιότητες, αλλά και αυτήν της ηθοποιού, συνεργάστηκε με την Πειραματική Σκηνή της Τέχνης για είκοσι συνεχή χρόνια καθώς και με Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Εθνικό Θέατρο και άλλες σκηνές.

Με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συνεργάστηκε τρεις φορές ως σκηνοθέτις και χορογράφος των παραστάσεων: «Ο Σιμιγδαλένιος» του Αλέξανδρου Αδαμόπουλου (2009) «Οικογένεια Νώε» της Ξένιας Καλογεροπούλου και του Θωμά Μοσχόπουλου (2016) και «Σε μένα μιλάς» του Ράινερ Χάχφελντ (2017) που αποτέλεσαν και μεγάλες επιτυχίες της Παιδικής και της Εφηβικής Σκηνής του ΚΘΒΕ.

Ο Κύκλος Ελληνικού Παιδικού βιβλίου τίμησε τoβιβλίo της «Πολυξένη» με το βραβείο για το κείμενο και την εικονογράφηση (2015), ενώ συμπεριλήφθηκε στη βραχεία λίστα των Κρατικών Βραβείων.

Λίγα λόγια για το έργο

Ποια είναι η Πολυξένη; Το κοριτσάκι με το γαλάζιο τριαντάφυλλο στο μάγουλο, που δυσκολεύεται να μιλήσει γρήγορα όπως τα υπόλοιπα παιδιά, και στο σχολείο νιώθει πολύ πολύ ξένη; Αλλά όταν τραγουδάει η γλώσσα της πάει ροδάνι;

Είμαι η θάλασσα, είμαι κοράλλι
Είμαι εσείς και όλοι οι άλλοι
Παιδάκι είμαι, είμαι χορτάρι
Είμαι ό,τι εσείς και όλοι οι άλλοι

Η Πολυξένη είναι ένα κορίτσι που μιλάει με τα πάντα: το πινέλο, τα πουλάκια, τους φανταστικούς της φίλους. Μόνο με τους ανθρώπους δυσκολεύεται. Μαζί τους τα πράγματα περιπλέκονται και εκείνη φοβάται και προσπαθεί να αμυνθεί. Θα καταφέρει να σπάσει το τοίχος της μοναξιάς της; Θα μπορέσει να επικοινωνήσει, να εμπιστευτεί και να αγαπήσει;

Σημείωμα συγγραφέα – σκηνοθέτριας

Η Πολυξένη είναι ένα παιδί που ενώ αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες βρίσκει τη δύναμη και το κουράγιο να αντισταθεί και να υπάρξει «ολόκληρο». Η πλούσια φαντασία και η ευαισθησία της αποτελούν ένα μεγάλο οπλοστάσιο. Αντλεί απ’ αυτό εμπιστοσύνη και σεβασμό για τον εαυτό της και παλεύει ενάντια στον σκληρό και αδιάφορο κόσμο που την έχει απομονώσει.

Η Πολυξένη είναι ένα έργο για τη διαφορετικότητα, τη σχολική βία, τη μοναξιά, τη σκληρότητα της απώλειας, τη δύναμη της φαντασίας και του παιχνιδιού, τον ρόλο των συναντήσεων με «αξιοσημείωτους ανθρώπους» στη ζωή μας. Στην περίπτωση της Πολυξένης τα πρόσωπα αυτά είναι ο υπέροχος παππούς της, ο φωτεινός και ευαίσθητος κύριος Χάρης και μια άστεγη γυναίκα.

Στην ερώτηση του κυρίου Χάρη: «Αλήθεια παιδιά, τι είμαστε στ’ αλήθεια;», η Πολυξένη απαντάει:

Είμαι δρομέας, είμαι σκυτάλη
Μικρούλι μήνυμα σ’ άδειο μπουκάλι
Παιχνίδι είμαι, είμαι κρυφτό
Μια πόρτα είμαι στον ουρανό!

Εμείς πώς θα απαντούσαμε;

-Στέλλα Μιχαηλίδου

Συντελεστές

  • Κείμενο – Σκηνοθεσία: Στέλλα Μιχαηλίδου
  • Σκηνικά – Κοστούμια: Ολυμπία Σιδερίδου
  • Μουσική: Κώστας Βόμβολος
  • Κίνηση: Αλέξης Τσιάμογλου
  • Φωτισμοί: Γιάννης Τούμπας
  • Μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Μπάρλας
  • Animation: Μπάμπης Βενετόπουλος
  • Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιάννης Διδασκάλου
  • Βοηθός φωτισμού: Τουλίν Οσμάν
  • Οργάνωση παραγωγής: Ειρήνη Χατζηκυριακίδου
  • Βοηθός σκηνογράφου/ ενδυματολόγου (στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης): Αναστασία Νεαμονίτη
  • Διανομή (με σειρά εμφάνισης): Αφηγητές: Ο θίασος, Γαλάτεια Αγγελή (Πολυξένη), Άννα Κυριακίδου (Μαμά), Θοδωρής Πολυζώνης (Παππούς), Σταυρούλα Αραμπατζόγλου (Δασκάλα), Χριστίνα Ζαχάρωφ (Λυδία), Γιάννης Τσιακμάκης (Κωνσταντίνος), Βασίλης Κουλακιώτης (Μαθητής, Άκραμ), Δημήτρης Καρτόκης (Άντρας, Κύριος Χάρης), Μελίνα Αποστολίδου (Άστεγη)
  • Χορευτής: Ρέβο Κουαχασβίλι
  • Φιγκυράν: Γιάννης Ακριβόπουλος, Βασιλική Σάρλη