Κυκλάδες: Τόποι – Μορφές – Σύμβολα: έκθεση στην Τήνο

To Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού (Ι.ΤΗ.Π.) παρουσιάζει για πρώτη φορά στο μέγαρό του, στην Αίθουσα Εκθέσεων Νικόλαος Γύζης, αντιπροσωπευτικά …

To Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού (Ι.ΤΗ.Π.) παρουσιάζει για πρώτη φορά στο μέγαρό του, στην Αίθουσα Εκθέσεων Νικόλαος Γύζης, αντιπροσωπευτικά

έργα συγχρόνων Τηνίων καλλιτεχνών.

Ο Επιμελητής ACG Art του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος κ. Μεγακλής Ρογκάκος οργανώνει την έκθεση που τιτλοφορείται «Κυκλάδες: Τόποι – Mορφές – Σύμβολα» και παρουσιάζει τους εξής πέντε καλλιτέχνες: τον ζωγράφο Μάνθο Γαΐτη, τον υφάντη Λευτέρη Κρητικό, τον γλύπτη Μπάμπη Κρητικό, τον χαράκτη Χρήστο Σανταμούρη και τον γλύπτη Πραξιτέλη Τζανουλίνο.

ΤΟΠΟΙ

Ως γνωστόν, οι Κυκλάδες είναι ένα μαγευτικό νησιωτικό σύμπλεγμα του Αιγαίου πελάγους που οφείλουν το ιδιότυπο σχήμα τους και την σύσταση του εδάφους τους σε σεισμούς κι εκρήξεις ηφαιστείων. Χαρακτηριστικό του Κυκλαδικού τοπίου είναι η σύνθεση λιτού φυσικού πλούτου και ταπεινών ανθρώπινων κτισμάτων.

ΜΟΡΦΕΣ

Οι Κυκλάδες θεωρούνται ως λίκνο της Ελληνικής τέχνης. Στις Κυκλάδες οι παραδοσιακές χειροτεχνίες –γλυπτική, κεραμική και υφαντική– υπήρξαν πάντοτε ζωντανές. οι Κυκλαδικές τέχνες υπόκεινται σε κάποια τάξη κανόνων και αναλογιών, ενώ χαρακτηρίζονται από απλότητα και ηρεμία. Ήταν αυτά τα στοιχεία που οικειοποιήθηκαν μοντέρνοι καλλιτέχνες κι ενέπνευσαν τους προκειμένους εντοπίους δημιουργούς.

Οι μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης που συνδέονται άρρηκτα με τον Κυκλαδικό πολιτισμό είναι τα ειδώλια, που φιλοτέχνησαν σε μάρμαρο ανώνυμοι τεχνίτες κατά την Πρωτοκυκλαδική περίοδο (3200-2000 π.Χ.). Η σημαντικότερη συμβολή αυτών των ειδωλίων στην ιστορία της τέχνης έγκειται στην αφαιρετική τάση των δημιουργών τους, που -όπως οι σύγχρονοι καλλιτέχνες- έχουν ως σκοπό να εκφράσουν την ουσία της ανθρώπινης κατάστασης.

Άλλη μορφή Κυκλαδικής έμπνευσης αποτελεί η παραδοσιακή αρχιτεκτονική, που είναι απόλυτα εναρμονισμένη στο περιβάλλον κι έγινε πρότυπο αναφοράς για το μοντέρνο αρχιτεκτονικό κίνημα.

ΣΥΜΒΟΛΑ

Ως ιδιαιτερότητα, ο Κυκλαδικός πολιτισμός ανέπτυξε το δικό του λεξιλόγιο συμβόλων. Το κατάλευκο χρώμα του άλατος και του ασβέστη συμβολίζει την αγνότητα της φύσης και την αθωότητα της ψυχής. Οι κυανές αποχρώσεις της θάλασσας και τ’ ουρανού είναι εμβληματικές ενός ελεύθερου πνεύματος και μίας βαθιάς αιωνιότητας.

Κατεξοχήν σύμβολο των Κυκλάδων είναι ο Ιωνικός ρυθμός, που εισήγαγαν στις νήσους του Αιγαίου οι Ίωνες μετά το 1100 π.Χ. Κυριότερη έκφανση αυτού του ρυθμού στις Κυκλάδες είναι η σπείρα, που σχετίζεται με την έννοια της πηγής του κόσμου και της ατέρμονης καμπυλότητας. Ειδικά στις Κυκλάδες η σπείρα έλαβε τη μορφή του κύματος, που συμβολίζει την ουσία της συνεχούς κίνησης και της αιωνίας επανάληψης.
Ένα άλλο συχνά επαναλαμβανόμενο σύμβολο των Κυκλάδων είναι ο σταυρός, που απαντάται κυρίως ως διακοσμητικό στοιχείο από την Πρωτοκυκλαδική περίοδο και ως το θρησκευτικό σύμβολο στην Χριστιανική περίοδο.

Το θέμα που επέλεξε ο κ. Ρογκάκος προβάλει τον ιδιαίτερο πολιτισμό των Κυκλάδων. Οι 5 καλλιτέχνες καλύπτουν τις παραδοσιακές Κυκλαδικές τέχνες, όπως γλυπτική, ζωγραφική και υφαντική. Ως βλαστάρια του διαχρονικού Κυκλαδικού πνεύματος,  αναφέρονται άμεσα ή έμμεσα στους τόπους, τις μορφές και τα σύμβολα των Κυκλάδων. Έχουν συναίσθηση της συμβολής τους στον ενεργό Κυκλαδικό πολιτισμό και είναι άξιοι συνεχιστές του.

Με αυτήν την έκθεση, το Ι.ΤΗ.Π. ξεκινά να δίνει την ευκαιρία σε καταξιωμένους εν ζωή ευρισκομένους Τηνίους καλλιτέχνες, οι οποίοι έχουν ήδη παρουσιάσει σοβαρό έργο τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, να δείξουν και να προβάλουν το έργο τους.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 2 Ιουλίου 2011, στις 8 μ.μ. και το μεσημέρι της επομένης ο κ. Ρογκάκος θα κάνει αναλυτική ξενάγηση για τους επισκέπτες της.

Ένας εικονογραφημένος κατάλογος με κείμενα του κ. Ρογκάκου (Ελληνικά & Αγγλικά) συνοδεύει την έκθεση.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ