Κώστας Κουνάδης: Έκθεση στον χώρο τέχνης william james

Ο χώρος τέχνης William James παρουσιάζει έκθεση ζωγραφικής έργων του Κώστα Κουνάδη από την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου μέχρι τις …

Ο χώρος τέχνης William James παρουσιάζει έκθεση ζωγραφικής έργων του Κώστα Κουνάδη από την Τετάρτη  9 Φεβρουαρίου μέχρι τις

6 Μαρτίου 2011.

Ο Κώστας Κουνάδης σπούδασε στην Α.Σ.Κ.Τ με καθηγητή τον Ανδρέα Γεωργιάδη τον Κρήτα. Αποφοίτησε το 1954. Ο ζωγράφος ακολουθεί τα διδάγματα του δασκάλου του, δίνοντας έμφαση στο σχέδιο και τη σύνθεση. Είναι, κατεξοχήν, υπαιθριστής ζωγράφος. Ζωγραφίζει με βάση τις αρχές και τα αξιώματα του μεταϊμπρεσσιονισμού. Το έργο του κατασκευάζεται με βάση το χρώμα που απλώνεται σε μεγάλες, πλατιές ζώνες.

Ο υπαιθριστής ζωγράφος πιεζόμενος από τη διαρκή εναλλαγή των συνθηκών του τοπίου πρέπει να κρατήσει το ουσιώδες και να το απεικονίσει μέσα από γρήγορες, νευρικές, ορθές πινελιές. Αναζητά να αιχμαλωτίσει το στιγμιαίο, το παροδικό. Δημιουργεί κυριολεκτικά μια τέχνη του καιρού. Πρόκειται για μια ζωγραφική που φιλοδοξεί να αιχμαλωτίσει τη στιγμιαία εντύπωση.

Αναλύει το φως όχι τόσο με τη χρήση των καθαρών χρωμάτων -όπως κάνουν άλλοι Έλληνες υπαιθριστές- αλλά κυρίως με την τονική αντιμετώπισή του. Δημιουργεί μια ζωγραφική που δεν μιμείται, αλλά ερμηνεύει και κυρίως ακολουθεί τη δράση του φωτός. Με αυτόν τον τρόπο τον παρατηρούμε να καταφεύγει στους συμπληρωματικούς τόνους για να αυξήσει τη λάμψη των χρωμάτων. Υπάρχει η προσεκτική μελέτη του φωτός όταν αποτυπώνει την πραγματικότητα σαν φιλτραρισμένη μέσα από το φως στο οποίο είναι λουσμένη, ή τη θαμπάδα που δημιουργεί ένα καλοκαιρινό τοπίο.  

Ο υπαιθρισμός του είναι φτιαγμένος με τεχνική αλλά και απλότητα. Πάνω απ’ όλα πρόκειται για μια χαρούμενη και βαθειά καταφατική ζωγραφική ενός καλλιτέχνη που μέσα στην ύπαιθρο απελευθερώνεται. Ο Κουνάδης -μολονότι περιγράφει το τοπίο- δεν προσφεύγει σε μια αφηγηματική γραφικότητα. Βρίσκεις στο έργο του την αισθαντικότητα και τη ποιητική διάθεση που ζει ο καλλιτέχνης μπροστά σε ένα τοπίο.  

Συνολικά έλαβε μέρος σε ογδόντα επτά ομαδικές εκθέσεις και σε είκοσι μία ατομικές. Σημειώνουμε τις πιο σημαντικές: Στην Αίθουσα Τέχνης στο Μαρούσι το 1971 θα πραγματοποιήσει τη δεύτερη ατομική του έκθεση με θέμα αποκλειστικά τοπία της Μυτιλήνης. Θα ακολουθήσει η έκθεση στον Αρμό το 1976 και στη συνέχεια η ατομική έκθεση στη  Guadalajara στο Mexico. Στην γκαλερί Αιχμή θα εκθέσει το 1980. Έξι ατομικές εκθέσεις θα πραγματοποιηθούν στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση (1981, 1984, 1985, 1987, 1990,1993 και στου Γκοβόστη  το 1992). 

Μία μεγάλη αναδρομική έκθεση πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων τον Νοέμβριο του 2009. Έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις όπως στις Πανελλήνιες του 1960, 1969,1973,1975, στο Μουσείο Βορρέ το 1985, στην ΕΠΜΑΣ το 1986, με θέμα Σύγχρονη Ελληνική ζωγραφική και χαρακτική, στη Μόσχα το1988,  με θέμα τη Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη και στη Πύλη Αμμοχώστου, το 1988.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ