Οι Κυριακές του Νοεμβρίου στο Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας συνδυάζουν επιτυχώς τη μάθηση με τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία! Πρωτότυπα και ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά εργαστήρια περιμένουν τους μικρούς και τους μεγάλους μας φίλους για να τους ταξιδέψουν στον κόσμο της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, της μουσικής και της τέχνης της αρματοποιίας με πυξίδα την αρχαία ελληνική τεχνολογία!

Πρόγραμμα:

Κυριακή 14/11 – και ώρα 12:00
«Ο Αρματοποιός» | Βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά & οικογένειες
(διάρκεια 60′, κόστος: παιδιά 8 ευρώ – γονείς 5 ευρώ)

Πώς μάχονταν οι μεγάλοι πολέμαρχοι του μυκηναϊκού κόσμου και από ποια υλικά ήταν κατασκευασμένες οι πανοπλίες τους; Ποιοι ήταν οι εξειδικευμένοι τεχνίτες που κατασκεύαζαν αυτά τα μοναδικά είδη αμυντικού ρουχισμού;

Οι περίτεχνες πανοπλίες της μυκηναϊκής εποχής μάς αποκαλύπτουν τα μυστικά της τέχνης της αρματοποιίας!

Σφυριά και αμόνια επιστρατεύονται για να μας αποκαλύψουν, πώς οι σπουδαίοι τεχνίτες της αρχαιότητας κατάφεραν να μεταμορφώσουν μπρούτζινα κομμάτια σε ανατομικούς αμυντικούς μηχανισμούς όμοιους με έργα τέχνης!

Η χρονοκάψουλα ανοίγει και το ταξίδι μας στο χρόνο ξεκινά! Αφετηρία μας είναι το 1500 π.Χ. και η Μυκηναϊκή Εποχή. Μεταφερόμαστε σε σημαντικά ανάκτορα, όπως αυτά των Μυκηνών, της Τίρυνθας και της Πύλου, εκεί που οι διενέξεις μεταξύ των πόλεων-κρατών και των ισχυρών ανάκτων επέβαλαν την ανάγκη δημιουργίας πανοπλιών, όπως αυτή του δυνατού Αγαμέμνονα, του φοβερού Μενέλαου και του πολυμήχανου Οδυσσέα!

Κυριακή 21/11 – και ώρα 12:00
«Μυθολογικές περιπέτειες» | Βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά & οικογένειες
(διάρκεια 60′, κόστος: παιδιά 10 ευρώ – γονείς 5 ευρώ)

Πως συνδέονται οι μυθικοί ήρωες της Αρχαίας Ελλάδας και οι Θεοί του Ολύμπου με τη βάρβιτο, τον αυλό και την λύρα; Γιατί οι Θεοί μεταμόρφωσαν τη Νύμφη Σύριγγα σε καλαμιά; Ποιο ήταν το λάθος που έκανε ο Ορφέας και έχασε για πάντα την αγαπημένη του Ευρυδίκη;

Τα αρχαία ελληνικά μουσικά όργανα «ζωντανεύουν» και μας αποκαλύπτουν τα κρυμμένα μυστικά των Θεών του Ολύμπου μέσα από την ιστορία και τους μύθους.

Ελληνική Μυθολογία και Μουσική «χορεύουν» χέρι-χέρι και μας προσκαλούν σε ένα ρυθμό γεμάτο φαντασία, εκπλήξεις και ανατροπές!

Είστε έτοιμοι να πρωταγωνιστήσετε στον δικό σας μύθο;

Κυριακή 28/11 – και ώρα 12:00
«Μουσική και Μούσες» | Βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήρι για παιδιά (Ά-ΣΤ Δημοτικού) & γονείς
(διάρκεια 60′, κόστος: παιδιά 10 ευρώ – γονείς 5 ευρώ)

Μια μελωδική συνάντηση με τα Αρχαία Ελληνικά Μουσικά Όργανα και τις εννέα Μούσες!

Γνωρίζατε ότι η λέξη «μουσική» παράγεται από τη λέξη «μούσα», που στην αρχαιότητα παρέπεμπε σε κάθε μορφή τέχνης; Ποιο ήταν το σύνολο των γνώσεων που περιλάμβανε, εκτός από την «αρμονική», την τέχνη των ήχων; Και πώς συνδεόταν με τις επιστήμες των μαθηματικών, της αστρονομίας, της ρητορικής, της ποίησης αλλά και της φιλοσοφίας;

Οι εννέα Μούσες – κόρες του Δία και της Μνημοσύνης- έρχονται να μας αφηγηθούν τη δική τους ιστορία προσκαλώντας μας σε μια μελωδική διαδρομή, όπου χαρές και λύπες περιπλέκονται σε ένα ταξίδι μυστηριακό! Κλειώ, Ευτέρπη, Θάλεια, Μελπομένη, Τερψιχόρη, Ερατώ, Πολύμνια, Ουρανία, Καλλιόπη, αφήνουν το αρμονικό τους τραγούδι να μας συστήσει τη Βάρβιτο, τη Λύρα του Ερμή, την Κιθάρα του Ορφέα και του Απόλλωνα, την Ομηρική φόρμιγγα, τη σαμβύκη, την πανδούρα αλλά και τον αυλό, τα κρόταλα, το σείστρο μέχρι και το πρώτο πληκτροφόρο όργανο της ιστορίας, την ύδραυλι του Κτησιβίου!

Έτοιμοι για ένα ξεχωριστό ρεσιτάλ;

Γενικές πληροφορίες:

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες – μικρούς, μεγάλους και οικογένειες.

Προτείνεται τηλεφωνική προκράτηση θέσεων, καθώς οι ομάδες θα είναι ολιγομελείς.

Ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων ανά δράση σύμφωνα με τους κανόνες διαφύλαξης της ατομικής και συλλογικής υγείας: 10 άτομα

Ώρα προσέλευσης: 30’ πριν την έναρξη του εκπαιδευτικού εργαστηρίου.

Το Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, με πρωταρχικό μέλημά του την υγεία και την ασφάλεια των επισκεπτών, τηρεί όλα τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας που υπαγορεύουν οι αρμόδιοι φορείς.