Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Ίδρυμα Fluxum και το Flux Laboratory, με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα και το metamatic:taf, παρουσιάζουν στο δώμα του ΕΜΣΤ στις 19 Μαΐου, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, την περφόρμανς Lagune του Ελβετού καλλιτέχνη Denis Savary.
Η περφόρμανς Lagune (Λιμνοθάλασσα), μια πρωτότυπη δημιουργία του καλλιτέχνη Denis Savary, είναι μια παραγωγή του Ιδρύματος Fluxum, με αφορμή την εκατονταετή επέτειο του κινήματος DADA. Η έμπνευσή της αντλήθηκε από το μυθιστόρημα “Η ακτή των Σύρτεων” (Le Rivage des Syrtes) του Ζυλιέν Γκρακ (1951), από την μαριονέτα Robot King της Ελβετίδας Sophie Taeuber-Arp, την οποία αναπαρήγαγε κατά προσέγγιση για την παράσταση η Evelyne Villaime και από την Αρχιτεκτονική γυαλιού του Paul Scheerbart, όπου άνθρωπος και πόλη δομούν και ταυτόχρονα εξαφανίζουν ο ένας τον άλλον. Πρόκειται για ένα έργο με ισχυρούς συμβολισμούς καθώς αναφέρεται σε έναν ου-τόπο, μια πόλη ιδανική που αναγεννιέται από τις στάχτες της.
Η χορογραφική επίβλεψη της Μαρκέλλας Μανωλιάδη στη δημιουργία αυτή αποτελεί έναν χορευτικό αυτοσχεδιασμό, προσαρμοσμένο ειδικά στον χώρο του νέου κτηρίου του ΕΜΣΤ.
Επιχειρεί την ιδεατή αναδόμηση μιας πλωτής πόλης, που θυμίζει το φανταστικό βασίλειο του Robot King, της οποίας οι διαφορετικές όψεις και οι τοίχοι μετακινούνται από επτά χορευτές. Η πόλη αυτή, σαν να τη χτυπάει η θάλασσα, θα υποστεί τις συνέπειες ενός φανταστικού κύματος που θα δημιουργήσουν εκ του μηδενός οι κινήσεις των χορευτών, υπό τους ήχους που ηχογραφήθηκαν από τον Denis Savary και την Daphné Bengoa, μια σύνθεση από φωνές, μελωδίες, δονήσεις και ψιθύρους ανθρώπων, πόλεων και φύσης, ένα κοσμοπολίτικο ηχητικό ταξίδι.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Μετά τις παραστάσεις που προηγήθηκαν στη Ζυρίχη, τη Γενεύη (Cabaret Voltaire, Εθνογραφικό Μουσείο) και το Παρίσι (Centre Culturel Suisse), η παράσταση Lagune, θέτοντας ζητήματα μετακινήσεων και αμφισβητήσεων, δόμησης και αποδόμησης, θα αξιοποιήσει τον χώρο του δώματος του ΕΜΣΤ ως πεδίο για την ανάπτυξη μιας δυναμικής προς την ελευθερία. Την ελευθερία που μπορεί ο καθένας να αδράξει, αυτοανακηρυσόμενος DADA, λαμβάνοντας υπόψιν τα λόγια του Τριστάν Τζαρά:
«Η τέχνη δεν θίγει κανέναν και εκείνοι που ξέρουν να ενδιαφέρονται, θα λάβουν χάδια και την ευκαιρία να εμπλουτίσουν τη χώρα με τη συνομιλία τους».
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Denis Savary
Χορογράφος: Μαρκέλλα Μανωλιάδη
Βοηθός Χορογράφος: Pierre Magendie
Καλλιτεχνική και Μουσική Διεύθυνση: Daphné Bengoa
Κουκλοπαίκτρια: Evelyne Villaime
Χορευτές: Αναστάσιος Κουκουτάς, Γαβριέλα Αντωνοπούλου, Άρης Παπαδόπουλος, Ιωάννα Τουμπακάρη, Γιάννης Τσιγκρής, Ελένη Ανδρεουλάκη, Μάρω Σταυρινού
Σκηνογραφία: Denis Savary και Juliette Roduit
Ενδυματολόγος: Vanessa Schindler
Τεχνική Διεύθυνση και Φωτισμός: Luc Job
Παραγωγή και συντονισμός: Ίδρυμα Fluxum και Flux Laboratory
Ντοκιμαντέρ (ταινία και φωτογραφία): Daphné Bengoa
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΤΟΥ ΕΜΣΤ
FLUΧUM FOUNDATION
www.fluxumfoundation.org
Το Ίδρυμα Fluxum δραστηριοποιείται ενθαρρύνοντας καινοτόμα πρότζεκτ. Μοιράζεται την εμπειρία του υποστηρίζοντας παραστάσεις και την εκπαίδευση στους τομείς του χορού και των πολιτιστικών εκδηλώσεων. Το Ίδρυμα Fluxum προωθεί τον Πολιτισμό με νέους τρόπους διαμεσολάβησης. Συνεργάζεται στενά με το Flux Laboratory, το οποίο λειτουργεί ως χώρος εκθέσεων, περφόρμανς, εκπαίδευσης και συναντήσεων.
FLUX LABORATORY
www.fluxlaboratory.com
Το Flux Laboratory συνεχώς επαναπροσδιορίζεται εμπνέοντας νέες μορφές και νέες ιδέες και ενθαρρύνοντας τη συνεργασία και το διάλογο μεταξύ θεσμικών οργάνων και πολιτιστικών φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.Το Flux Laboratory διερευνά και προσφέρει απαντήσεις στις θεματικές που μελετά και αντιδρά σε επίκαιρα ζητήματα.Υποστηρίζει την αστάθεια και τον επαναπροσδιορισμό και ευτυχεί να παραμένει συνεπές στην ασυνέπεια του. Σε επιφυλακή και μόνιμη επαγρύπνηση, μετεγκαθίσταται στην Αθήνα για να μοιραστεί την πολύχρονη, 10ετή εμπειρία και τεχνογνωσία του στο σχεδιασμό και την παραγωγή πολιτιστικών δρώμενων.Το 2016, το Flux Laboratory πήρε μέρος στο πρόγραμμα φιλοξενίας metamatic:taf και κατέλαβε για πρώτη φορά το χώρο με το “Make today to Build Tomorrow”. Στα πρότυπα του Flux Laboratory στη Γενεύη, το metamatic: TAF είναι ένας εναλλακτικός και πολυμορφικός χώρος. Αυτή η μετεγκατάσταση θα συνεχιστεί όλο το χρόνο με παρεμβάσεις επί τόπου, αλλά και με παράλληλες εκδηλώσεις που θα υλοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα.
ΠΩΣ ΝΑ ΔΩΣΕΙΣ ΤΙΜΗ ΣΤΙΣ ΑΞΙΕΣ;
Το Flux Laboratory ακολουθεί έναν προβληματισμό σχετικά με τον τρόπο αποτίμησης των αξιών που σχετίζονται με την παράδοση, την ηθική και τα ήθη καθώς αντιπροσωπεύουν το συλλογικό ιδανικό. Στην Ελλάδα, περισσότερο από οπουδήποτε αλλού, οι αξίες αυτές είναι φορείς πολιτισμού. Πώς να προωθηθούν οι αξίες μιας χώρας και πώς να γίνουν ευρέως κατανοητές; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα διερευνηθούν κατά τη διάρκεια της μετεγκατάστασής μας.
Το Flux Laboratory προσεγγίζει την διερεύνηση των αξιών υπό το πρίσμα της ηθικής και της αισθητικής, ενώ επεκτείνει αυτή τη σκέψη αντιλαμβανόμενο τη ζωή όπως και την καλλιτεχνική δημιουργία: δίνοντας μεγάλη σημασία στη δημιουργική διαδικασία όσο και στο έργο που προκύπτει.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
Denis Savary
Η δουλειά του Denis Savary καλύπτει ένα ευρύ φάσμα: βίντεο, εγκαταστάσεις, σκηνογραφία και θεατρική παραγωγή. Απόφοιτος της ECAL στη Λωζάννη, η δουλειά και η πορεία του τον οδήγησε στο Pavillon του Palais de Tokyo στο Παρίσι. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές παρουσιάσεις στο Φεστιβάλ Τέχνης της Τουλούζης, MAMCO (Γενεύη), art3 (Βαλένθια), Jean Tinguely’s Cyclop (Μιλί-λα-Φορέ), Musée d’ art et d’ histoire (Γενεύη), Kunsthalle (Βέρνη), Galerie du Granit / Scène Nationale (Μπέλφορτ), Centre PasquArt (Μπιέλ), Villa Bernasconi (Γενεύη), Jeu de Paume (Παρίσι), Jenisch Museum (Βεβέ). Έχει συμμετάσχει επίσης σε ομαδικές εκθέσεις στους εξής χώρους: Villa dei Cedri (Μπελιντσόνα), Swiss Institute (Νέα Υόρκη), ECAL (Λωζάνη), Môtiers–art en plein air, στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών (Συλλογές), CNAP (Παρίσι), La Centrale (Βρυξέλλες), Los Angeles Municipal Art Gallery, Aargauer Kunsthaus (Ααράου), Ricard Foundation (Παρίσι). O Denis Savary έχει λάβει δύο βραβεία Ελβετικής τέχνης, το πολιτιστικό βραβείο Vaudoix καθώς και υποτροφία από το Ίδρυμα Leenards.
Μαρκέλλα Μανωλιάδη / Χορογράφος
Η Μαρκέλλα Μανωλιάδη γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης το 2002. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια χορού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με τους David Zambrano, Julien Hamilton, Trisha Brown, Steve Paxton, Wim Vandekeybus κ.α. Από το 2000 συνεργάζεται με τις εξής ομάδες χορού: Λάθος Κίνηση του Κ. Μίχου, Quasistellar της Αποστολίας Παπαδαμάκη, Amorphy της Τζ. Αργυρίου, Landscape της Ι. Πάραλη, με την Π. Σταματοπούλου, την Α. Στελλατού, με περιοδείες σε όλη την Ευρώπη. Από το 2008 συνεργάζεται με την ομάδα χορού Oktana του Κωνσταντίνου Ρήγου και Apostoma του Α. Φωνιαδάκη. Ως βοηθός χορογράφου δούλεψε για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004, στη Λυρική σκηνή και στην παιδική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Διδάσκει στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, και στην Ανώτερη επαγγελματική σχολή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Μέσα από τη συμμετοχή της στην ομάδα Λάθος Κίνηση, διδάσκει και συνεργάζεται με χορευτές με αναπηρίες. Επίσης διδάσκει Contact Improvisation και ReleaseTechnique στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Pierre Magendie / Βοηθός Χορογράφος
Ο Pierre Magendie γεννήθηκε το 1985 στην Μπαγιόν Γαλλίας. Απόφοιτος του τμήματος Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστήμιο του Bordeaux και αριστούχος της Κρατικής Σχολής Χορού (ΚΣΟΤ), ζει στην Αθήνα τα τελευταία δέκα χρόνια. Χόρεψε για τη Μαρκέλλα Μανωλιάδη (You cannot have me, 2012) και τον Αντώνη Φωνιαδάκη (Romeo and Juliet 2011, Wisteria 9 Maiden 2014), με τον οποίο συνεργάστηκε τελευταία και ως βοηθός χορογράφου (Shaker Loops, Ballet de Lorraine, 2014, Dalgalar, MDT Istanbul, 2015).
Χορευτές
Η Γαβριέλα Αντωνοπούλου γεννήθηκε στην Ελλάδα το 1994 και από πολύ μικρή, παρακολούθησε μαθήματα μπαλέτου και σύγχρονου χορού. Το 2012 ξεκίνησε τις σπουδές της στην Κρατική Σχολή Χορού (ΚΣΟΤ). Κατά τη διάρκεια των σπουδών της επιλέχθηκε να εκτελέσει την παράσταση Panorama της Martha Graham στο New York City Center στη Νέα Υόρκη, καθώς και χορογραφίες από τον Tono Lachky και τον Akram Khan με την Hellenic Dance Company. Αποφοίτησε από την KSOT με διάκριση και συνεχίζει να παίρνει μέρος σε παραστάσεις όπως με την ομάδα Platform META. Η Γαβριέλα Αντωνοπούλου συμμετέχει ενεργά σε σεμινάρια και workshops, καθώς και σε διάφορες ομάδες εθελοντών, σε μια προσπάθεια να επιτύχει μια συνεχή ανάπτυξη.
Η Ελένη Ανδρεουλάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1988. Αποφοίτησε από το Dance Performance από το κολέγιο ΑΚΜΗ στην Αθήνα. Από το 2012 διδάσκει Release Technique στην σχολή χορού Metaneira στην Αθήνα, σπουδάζοντας παράλληλα αφρικάνικο χορό (ως μέλος της ομάδας χορού Anasa) και παραδίδοντας μαθήματα στη σχολή χορού του Δήμου Αλίμου. Το 2013-2014 συνεργάστηκε με τον Pierre Magendie στο έργο”You can have me”με χορογραφία της Μαρκέλλας Μανωλιάδη. Συνεργάστηκε επίσης με την ομάδα MYIA στην παράσταση “Cinderella”το 2010-2011 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ των Νέων Χορογράφων στην Αθήνα. Ως χορεύτρια, συμμετείχε στη περφόρμανς με τίτλο “Sarothra” της εικαστικού Chrysiida Stroughof με χορογραφία της Μαρκέλλας Μανωλιάδη. Ως χορογράφος, το έργο της “Flawless”, παρουσιάστηκε κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ Arc for dance το 2012.
Ο Αναστάσιος Κουκουτάς γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1981. Σπούδασε Επικοινωνία και Επιχειρησιακή Έρευνα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε την εκπαίδευσή του στην Ακαδημία της Σκάλας του Μιλάνου, πάνω στην Καλλιτεχνική Διαχείριση και Παραγωγή. Τα τελευταία έξι χρόνια εργάζεται στον εκδοτικό τομέα με κύρια απασχόληση το Φεστιβάλ Αθηνών. Συνεργάζεται τακτικά με τις διαδικτυακές πλατφόρμες ενημέρωσης “Dancetheater” και “Dancepress”, όπου δημοσιεύει απόψεις/κριτικά δοκίμια πάνω στην αισθητική του Χορού και τις σύγχρονες παραστατικές τέχνες. Ως συγγραφέας,ήταν μέλος της Spring back Academy, μια ομάδα νέων ευρωπαίων κριτικών που σχηματίστηκε υπό την αιγίδα της Aerowaves. Διδάσκει Ιστορία Χορού και εργάζεται ως δραματουργός για παραστάσεις θεάτρου και χορού.
Ο Άρης Παπαδόπουλος γεννήθηκε το 1983 στην Αθήνα. Εργάζεται ως χορευτής, περφόρμερ, δάσκαλος και αρχιτέκτονας. Αποφοίτησε το 2012 από την Ελληνική Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης στην Αθήνα και το 2009, από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Ως χορευτής, έχει συνεργαστεί με διάφορες ομάδες χορού όπως οι ομάδες Ελεύθερη Πτώση, Κι Όμως Κινείται, και Πέρσα Σταματοπούλου. Από το 2012, συνεργάζεται με την ομάδα ΟΚΤΑΝΑ Dancetheatre – και τον Κωνσταντίνο Ρήγο σε διάφορες παραγωγές (2012-2015). Πρόσφατα έγινε μέλος της ομάδας χορού Apotosoma και συνεργάστηκε με τον χορογράφο Αντώνη Φωνιαδάκη στην παράσταση Wisteria Maiden το 2015. Από το 2013 διδάσκει στα δημόσια γυμνάσια, υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Ωνάση στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Dancing to Connect (2013-2016). Αυτήν την περίοδο, ο Άρης Παπαδόπουλος πειραματίζεται με το δικό του δημιουργικό έργο μελετώντας τον τρόπο με τον οποίο οι εφήμερες κατασκευές του κινούμενου σώματος συνυφαίνουν.
Η Μάρω Σταυρινού γεννήθηκε το 1992 στην Ελλάδα και άρχισε το μπαλέτο στην ηλικία έξι χρονών. Ολοκλήρωσε την εκπαίδευση της στη Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης στην Αθήνα (2011-2014) όπου ασχολήθηκε με διάφορες σύγχρονες τεχνικές. Ως μέλος της Hellenic Dance Company έχει πάρει μέρος σε παραστάσεις του Pascal Rioult, και της Martha Graham στην Αθήνα και τη Νέα Υόρκη. Επίσης, συνεργάστηκε με χορογράφους όπως ο Paul Blackman, η Κριστίν Γουζέλη, ο Φώτης Νικολάου, η Μαρία Παπαδοπούλου και άλλοι. Παρακολούθησε σεμινάρια και workshops με τους Ohad Naharin (GagaTechnique), workshops από Batsheva ρεπερτόριο (GagaTechnique) στο Τελ Αβίβ, και σεμινάρια με τους Guy Shomroni Yaniv Avraham, Αντώνη Φωνιαδάκη, Ιωάννη Μανταφούνη, Λίντα Καπετανέα, Jozef Frucek, Damien Jalet,Samuel Lefeuvre, Anton Lachky, και Yen-Ching Lin. Παρακολούθησε επίσης μαθήματα του Εθνικού Ωδείου Μουσικής και Χορού στο Παρίσι και αυτή την περίοδο ολοκληρώνει τις σπουδές της στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών.
Η Ιωάννα Τουμπακάρη γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε με άριστα από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης στην Αθήνα το 2001. Συνέχισε τις σπουδές της στην London Contemporary Dance School στην Αγγλία (Μεταπτυχιακό Σύγχρονου Χορού). Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, συνεργάστηκε ως χορεύτρια με το Εθνικό Θέατρο, το Εθνικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας, με τις ομάδες χορού Apotosoma, ΟΚΤΑΝΑ Dancetheatre, YELP,Zita, Prosxima, Nova Melancholia theater, τον σκηνοθέτη Γιάννη Κακλέα και πολλούς άλλους. Η Ιωάννα Τουμπακάρη κατέχει μαύρη ζώνη στο Κουνγκ Φου και είναι εγκεκριμένη προπονητής του Υπουργείο Αθλητισμού. Το 2014, κέρδισε το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κινέζικης πάλης (Shuai Jiao) στη Ρώμη.
Ο Γιάννης Τσιγκρής γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από την σχολή χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής το 2012 και συνέχισε τις σπουδές του στο London Contemporary Dance School το 2014. Συνεργάστηκε με την Εθνική Λυρική Σκηνή στο πλαίσιο παραγωγών όπερας και μπαλέτου με χορογράφους από Αγγλία, όπως τους Jorge Crecis, Sasha Rubicek, Paolo Mangiola, Eleesha Drennan, Jenni Wren, και Joe Moran. Συνεργάστηκε επίσης με τη Barbican Gallery στο Λονδίνο για την έκθεση Dancing around Duchamp με επιμέλεια της Jeannie Steele, ερμηνεύοντας κάποια έργα του Merce Cunningham. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, χορογράφησε ένα ντουέτο και ένα ομαδικό έργο για τη Σχολή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Αθηνών (2011-2012) που παρουσιάστηκε στο 11ο Φεστιβάλ Ελλήνων Χορογράφων το 2012. Μετά από τις εμπειρίες και τις συνεργασίες του στο Λονδίνο, συνεργάστηκε ως διαμένων (resident) καλλιτέχνης με το κέντρο χορού Ακροποδητί στη Σύρο, χορογραφώντας μια σόλο παραγωγή. Παρουσίασε επίσης παραστάσεις για την 7η έκδοση του φεστιβάλ Arc for dance, και ένα σόλο έργο για την σχολή χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής όπου διδάσκει αυτοσχεδιασμό και σύνθεση από τον Μάιο του 2015. Συμμετείχε ως χορευτής και χορογράφος στο έργο του Λαβυρίνθου της Κυψέλης με παραγωγή KUNST-STOFF και την υποστήριξη του NEON. Ο Γιάννης Τσιγκρή εργάζεται ως ανεξάρτητος χορογράφος, χορευτής και δάσκαλος.
Σημείωση: Κάθε άτομο μπορεί να παραλάβει μέχρι δύο Δελτία Εισόδου. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων θα ζητούνται τα στοιχεία επικοινωνίας όσων προμηθευτούν τα Δελτία Εισόδου που θα διανεμηθούν.
Πρόγραμμα ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ
Το ΕΜΣΤ αξιοποιώντας την περίοδο των υποχρεωτικών δοκιμών που προηγούνται της οριστικής λειτουργίας του και εν αναμονή της ολοκλήρωσης των διαδικασιών που θα το οδηγήσουν στα εγκαίνιά του, επέλεξε την πραγματοποίηση σειράς καλλιτεχνικών δράσεων, σε τακτά χρονικά διαστήματα, που στοχεύουν αφενός στη γνωριμία με το κοινό και αφετέρου στην ανάπτυξη συνεργειών με ελληνικά και διεθνή ιδρύματα συναφούς σκοπού.
Photo: © Daphné Bengoa