H σκηνή Black Box του θεάτρου Επί Κολωνώ θα φιλοξενήσει την παράσταση με τίτλο «Λάσσυ», σε σκηνοθεσία Χριστίνας Χριστοφή.

Το έργο είναι του Ανδρέα Φλουράκη και θα παρουσιαστεί από την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013.

Μερικά λόγια για το έργο:

-Ποιοι είστε;

-Είμαστε οι γονείς σου, η κυβέρνηση, η αστυνομία, οι ένοπλες δυνάμεις. Είμαστε η παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Δεν έχεις εναλλακτική. Παραδόσου. 

Μια γυναίκα δεμένη, ένας άντρας τής ζητάει να παραδοθεί, να υπογράψει. Εκείνη αρνείται. Σε μια κατάσταση εξουσιαστή και εξουσιαζόμενου, θύματος και θύτη, σε ένα παιχνίδι γοήτρου, εκφοβισμού και απαξίωσης ποια θέση επιλέγουμε;

Η Λάσσυ είναι ένα έργο για τη μετάβαση από την άρνηση στη συνθηκολόγηση, από το εγώ στο εμείς. Με παρακαταθήκη τα νιάτα, τους φόβους και τις μουσικές των 80s, ένας άντρας και μια γυναίκα έρχονται αντιμέτωποι με την προσταγή των ημερών: “Πάρε θέση. Είσαι με εμάς ή με τους άλλους”; Στη Λάσσυ όμως, η απάντηση δεν είναι τόσο εύκολη. Ίσως γιατί όλοι μπαίνουμε αργά ή γρήγορα στο σκοτεινό δάσος του συμβιβασμού και της συνθηκολόγησης, του περάσματος από τον ιδεαλισμό της νιότης στη διαχείριση της πραγματικότητας.  Ίσως τελικά, θύματα και θύτες να είμαστε μαζί, ενταγμένοι σε κάτι μεγαλύτερο που μας ξεπερνάει. Όμως όταν είμαστε μαζί, χωρίς αντίπαλες θέσεις, τότε ίσως και να καταφέρουμε να νικήσουμε τους φόβους μας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο:  Ανδρέας Φλουράκης

Σκηνοθεσία: Χριστίνα Χριστοφή

Σκηνικός σχεδιασμός: Δήμητρα Κρητικού

Σχεδιασμός φωτισμών: Βασίλης Κλωτσοτήρας

Βοηθοί σκηνοθέτες:  Kate Adams, Εύα Βλασσοπούλου

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ηλίας Βαλάσης, Χριστίνα Χριστοφή

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα Ανδρέα Φλουράκη

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969, σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στην Αθήνα και θεατρική γραφή στην Αγγλία (MA Writing for the Theatre and Broadcast Media). Στο θέατρο εμφανίζεται για πρώτη φορά το 2001 με το συλλογικό έργο Πίστη (Θέατρο του Νότου). Το 2003 διακρίνεται στον διαγωνισμό μονόπρακτων του Θεάτρου Τέχνης, το 2004 του απονέμεται η υποτροφία Fulbright, το 2006 το έργο του Αντιλόπες επιλέγεται ως ένα από τα δεκαέξι καλύτερα θεατρικά της Ευρώπης στο πρόγραμμα JANUS, ενώ το 2008 βραβεύεται στο διαγωνισμό μονόπρακτων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρόδου, καθώς και στον διεθνή Διαγωνισμό Μονοδράματος 2006-2008 των UNESCO-Ι.Τ.Ι. Εκτός ελληνικών συνόρων θεατρικά του έργα που έχουν παρασταθεί – αναγνωσθεί στα Royal Court Theatre, Gate Theatre, West Yorkshire Playhouse, Tristan Bates και Tangle Theatre στη Μ. Βρετανία, στο φεστιβάλ Oyun Yaz στην Κωνσταντινούπολη, στο Φεστιβάλ του Ελσίνκι, στα Comparative Drama Conference, φεστιβάλ HotINK, φεστιβάλ GI60 στις Η.Π.Α. κ.α.

Μετά από τα έργα του: Πίστη στο Θέατρο του Νότου (2001) σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, Οι Μέρες πριν έρθεις στο Θέατρο του Νότου σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου (2002), Φύλλα Της στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου (2003), δεύτερο ανέβασμα σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη (2010), τρίτο ανέβασμα σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Μέντη (2013), το βραβευμένο από την UNESCO έργο Κάσσυ στο φεστιβάλ των Δελφών σε σκηνοθεσία Δημήτρη Φοινίτση (2007), το Κέλυφος στο 104 Κέντρο Λόγου και Τέχνης (2011) και το Μπελ Επόκ στο θέατρο Επί Κολωνώ σε σκηνοθεσία Χριστίνας Χριστοφή (2012), το Λάσσυ έρχεται να μας αφηγηθεί, με το γνώριμο μαύρο χιούμορ του συγγραφέα, μια ιστορία εξομοίωσης εξουσιαστή και εξουσιαζόμενου ως γρανάζια του ίδιου ισοπεδωτικού συστήματος.

Λίγα λόγια για την σκηνοθέτη Χριστίνα Χριστοφή

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1975 και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε μουσική στο Εθνικό Ωδείο, κινηματογράφο στη Νέα Υόρκη, ενώ μαθήτευσε στο εργαστήριο υποκριτικής στο θέατρο Επί Κολωνώ, με την Ελένη Σκότη. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει τέσσερις ταινίες μικρού μήκους και δύο θεατρικά έργα της (μονόπρακτα) έχουν παρουσιαστεί στο θέατρο Επί Κολωνώ. Το 2009 ίδρυσε την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΝΟΜΑΔΑ και από τότε έχει σκηνοθετήσει δύο δικά της μονόπρακτα στο θέατρο Επί Κολωνώ, τρία δικά της μονόπρακτα στο bar theater “Άνθρωπος”, το θεατρικό έργο Reality της Άννας Καραμπά στο 104 Κέντρο Λόγου και Τέχνης, το Κέλυφος του Ανδρέα Φλουράκη στον ίδιο χώρο και το Μπελ Επόκ του Ανδρέα Φλουράκη στο θέατρο Επί Κολωνώ.