Το βιβλίο του Λεωνίδα Καλλιβρετάκη, “Το Πολυτεχνείο έξω από το Πολυτεχνείο. Οι αφανείς πρωταγωνιστές της εξέγερσης του 1973”, μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Θεμέλιο στη σειρά ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ (διεύθυνση: Βαγγέλης Καραμανωλάκης).

Αυτό που έκανε το Πολυτεχνείο να γίνει το «Πολυτεχνείο», και όχι μια επανάληψη των προηγουμένων εγχειρημάτων, όχι άλλη μια «Νομική», δεν είναι εκείνα που συνέβησαν μέσα στο υπό κατάληψη ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, αλλά όσα διαδραματίστηκαν έξω από αυτό. Τις μέρες εκείνες, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν γύρω από το Πολυτεχνείο και στη συνέχεια ξεχύθηκαν στους δρόμους της Αθήνας, συγκρότησαν διαδηλώσεις απ’ άκρου σ’ άκρο της πόλης, πανικόβαλαν τη φρουρά του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, έστησαν οδοφράγματα στη λεωφόρο Αλεξάνδρας για να εμποδίσουν τη διέλευση των τεθωρακισμένων, πνίγηκαν στα δακρυγόνα και ξυλοφορτώθηκαν αγρίως από την Αστυνομία, στάθηκαν μπροστά στις κάνες, γιατί δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν τα «παιδιά του Πολυτεχνείου» μόνα μέσα στη νύχτα, και δεν έκαναν πίσω παρά μόνο όταν μετρούσαν πλέον στις τάξεις τους εκατοντάδες τραυματίες και τους πρώτους νεκρούς. Πρόκειται γι’ αυτούς που τις επόμενες ημέρες, και ενώ η εστία του Πολυτεχνείου έχει πλέον συντριβεί, εγκατέλειψαν τα σχολεία τους και τις δουλειές τους και διαδήλωναν ανάμεσα στα πυρά των αστυνομικών, των ακροβολιστών και των τεθωρακισμένων, μετρώντας νέα –και περισσότερα– θύματα. Ο Λεωνίδας Καλλιβρετάκης, 50 χρόνια μετά επιχειρεί να καταγράψει την ιστορία των αφανών αυτών ηρώων της εξέγερσης του 1973.

Ο συγγραφέας Λεωνίδας Καλλιβρετάκης είναι ιστορικός, ομότιμος διευθυντής ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Έχει δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα γύρω από την πολιτική, κοινωνική, στρατιωτική και οικονομική ιστορία του 19ου και 20ού αιώνα, την ιστορία της πόλης των Αθηνών, τα νεανικά κινήματα αμφισβήτησης του μεταπολεμικού κόσμου και για όψεις της στρατιωτικής δικτατορίας 1967-1974.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΕΔΕ, ιστορικός / ΕΙΕ·
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΑΚΗΣ, ιστορικός / ΕΚΠΑ / ΑΣΚΙ, και
ΓΙΩΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, δρ Φιλοσοφίας – συγγραφέας.

Θα συντονίσει ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΖΑΡΚΑΔΑΣ, διευθυντής Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών.