Lepanto – Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου: έκθεση του Άλκη Πιερράκου στην Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα

Στις 4 Φεβρουαρίου 2015 εγκαινιάζεται στην Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα η έκθεση του Άλκη Πιερράκου, Lepanto: Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου, η οποία θα διαρκέσει έως τις 28 Μαρτίου 2015.

Στις 4 Φεβρουαρίου 2015 εγκαινιάζεται στην Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα η έκθεση του Άλκη Πιερράκου, Lepanto: Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου, η οποία θα διαρκέσει έως τις 28 Μαρτίου 2015.

Με τον τρόπο αυτό, το Μουσείο Μπενάκη υποδέχεται ξανά τον σπουδαίο καλλιτέχνη, μετά την αναδρομική έκθεσή  του που είχε πραγματοποιηθεί στο Κτήριο της οδού Πειραιώς το 2007.  

Την έκθεση συνδιοργανώνουν το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη και το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη.

Ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός για την εξέλιξη του Ευρωπαϊκού πολιτισμού, η Ναυμαχία της Ναυπάκτου, η Μεσόγειος ως σκηνικό και η ζωγραφική ως αφηγηματική και εικονοπλαστική δύναμη είναι τα βασικά στοιχεία της έκθεσης του Άλκη Πιερράκου. Ο ζωγράφος παρουσιάζει μια σειρά σχεδίων, σινική μελάνη σε χαρτί, εμπνευσμένα από τη ναυμαχία της Ναυπάκτου, τα οποία δημιούργησε από το 2011 και έπειτα. Στα έργα αυτά, όπου κυριαρχούν η εξπρεσιονιστική ένταση και η δύναμη του σχεδίου, ο Πιερράκος δίνει με δραματικό τρόπο την αίσθηση μιας άγριας σύγκρουσης. Χωρίς να καταφύγει στην πλήρη αφαίρεση, δεν περιγράφει απλώς ένα ιστορικό γεγονός, αλλά το χρησιμοποιεί ως αφορμή για ζωγραφική.

Η έκθεση παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών στην  Θεσσαλονίκη (10 Οκτωβρίου 2014 – 10 Ιανουαρίου 2015) και θα ταξιδέψει στην Κέρκυρα, όπου θα φιλοξενηθεί στο Λατινικό Παρεκκλήσι του Παλαιού Φρουρίου, (4 Απριλίου– 14 Ιουνίου 2015).

O Άλκης Πιερράκος γεννήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 1920 στη Θεσσαλονίκη. Μέχρι το 1947 έζησε στη Γιουγκοσλαβία, στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Σπούδασε στη Gewerbeschule της Βασιλείας (1948-1952), στη Slade School of Fine Art και στη Central School of Arts and Crafts του Λονδίνου, όπου γνωρίστηκε και συνδέθηκε με τον Oskar Kokoschka. Το 1954 εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Παρίσι, όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα. Από το 1980 περνά μεγάλα χρονικά διαστήματα στον Οξύλιθο της Εύβοιας. Υπήρξε μέλος και συντονιστής της ομάδας “La Ligne et le Signe” («Η Γραμμή και το σημείο»), που είχε σκοπό να συνδυάσει τους περιορισμούς του σχεδίου με την ελευθερία του χρώματος. Το 1995 ιδρύθηκε στο Παρίσι η “Association pour la Promotion de l’ Oeuvre d’ A. Pierrakos” (APOAP – «Εταιρεία για την προώθηση του έργου του Άλκη Πιερράκου»).

Έχει παρουσιάσει τα έργα του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Επιμέλεια έκθεσης: Κατερίνα Κοσκινά
Συντονισμός έκθεσης: Αλέξανδρος Παπαγιάννης – Καθηγητής Ε. Μ. Πολυτεχνείου, Άννα Μυκονιάτη, Ιστορικός Τέχνης – Επιμελήτρια ΚΜΣΤ, Κωνσταντίνος Παπαχρίστου – Μουσείο Μπενάκη, Μένη Στρογγύλη – Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου

Η έκθεση γίνεται με την υποστήριξη της Association pour la Promotion de l’ Oeuvre d’ Alkis Pierrakos.

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ