Λευτέρης Βενιάδης – Όλγα Holdorff Μυριαγκού: Πλημμυρίζοντας με μουσική το νησί της μαστίχας

Η Όλγα Holdorff Μυριαγκού και ο Λευτέρης Βενιάδης, μουσικοί και καλλιτεχνικοί διευθυντές του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου, μιλούν για την φιλόδοξη και ιδιαίτερη αυτή διοργάνωση στο πανέμορφο νησί της μαστίχας.

Το 2017 ένα νέο φεστιβάλ, το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου, έκανε την εμφάνισή του στον ελληνικό πολιτιστικό χάρτη. Ύστερα από την μεγάλη επιτυχία της πρώτης φοράς, επιστρέφει φέτος εμπλουτισμένο, ανανεωμένο, με τις ποικίλες εκδηλώσεις του να “απλώνονται” σε απροσδόκητα και ενδιαφέροντα τοπόσημα του νησιού.

Λίγο πριν την έναρξη λοιπόν του φετινού φεστιβάλ, οι καλλιτεχνικοί διευθυντές και μουσικοί Όλγα Holdorff Μυριαγκού και Λευτέρης Βενιάδης, μιλούν για την ποικιλομορφία της φετινής διοργάνωσης, την προσωπική ανάμειξη στις συναυλίες και την δημιουργία μιας νέας όπερας αποκλειστικά για το φεστιβάλ, αλλά και τις προσδοκίες για μελλοντική ανάδειξη της Χίου ως φεστιβαλικού προορισμού.


– Το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου είναι ξανά εδώ, με ένα πλούσιο πρόγραμμα. Αρχικά θα θέλατε να μας πείτε πώς προέκυψε η ιδέα της συγκεκριμένης διοργάνωσης και τι προσδοκίες δημιουργεί σας δημιουργεί;

Η ιδέα είχε προκύψει εδώ και πολλά χρόνια όταν γνωριστήκαμε στο Βερολίνο. Συνειδητοποιήσαμε πως πέρα από το κοινό μας ενδιαφέρον για τη μουσική είχαμε και έναν άλλον πολύ δυνατό συνδετικό κρίκο: Την κοινή μας καταγωγή. Μέσα από τη συνεργασία μας που μετράει αρκετά χρόνια, προέκυψε πολύ φυσικά η ιδέα να δημιουργήσουμε ένα φεστιβάλ στη Χίο, με κύριο άξονα τη μουσική.

– Υπό ποιο σκεπτικό χτίστηκε το πρόγραμμα του 2ου Μουσικού Φεστιβάλ Χίου και γύρω από ποιους άξονες κινείται;

Τόσο το 1ο, όσο και το 2ο φεστιβάλ, είναι σχεδιασμένα πάνω σε τέσσερις πολύ βασικούς για εμάς άξονες: Το σύγχρονο μουσικό θέατρο, την κλασσική μουσική, την jazz και εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά από τη Χίο και για παιδιά πρόσφυγες. Βασικός στόχος του Φεστιβάλ είναι ότι θέλουμε να συνδυάσουμε όλα αυτά με τα υπέροχα φυσικά τοπία της Χίου. Για αυτό και κάθε φορά το πρόγραμμά μας παρουσιάζεται σε διαφορετικά μέρη του νησιού.

– Ποια είναι η μέχρι στιγμής υποδοχή του Φεστιβάλ από το κοινό;  Σκέφτεστε κάποια «ανοίγματα» ως προς την προσέγγιση μεγαλύτερου εύρους θεατών και  περισσότερους τρόπους «εμπλοκής» των κατοίκων της Χίου με την διοργάνωσή του;

Όλες οι εκδηλώσεις μέχρι τώρα είχαν πολύ μεγάλη ανταπόκριση. Στις δράσεις μας ήδη συμμετέχουν καλλιτέχνες από τη Χίο ενώ συνεχώς αποζητάμε συνεργασίες με ντόπιους, κάτι που φέρνει όλους τους “εμπλεκόμενους” σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανταλλαγή. Θέλουμε το Φεστιβάλ να αφορά όλους τους κατοίκους της Χίου και όχι μόνο ένα “ειδικό” κοινό.

Παράλληλα, είμαστε πραγματικά ευγνώμονες απέναντι στους φορείς του νησιού που μας εμπιστεύτηκαν και μας αγκάλιασαν από την πρώτη κιόλας στιγμή. Ο Δήμος της Χίου, η Ένωση  Μαστιχοπαραγωγών Χίου που μάλιστα φέτος γιορτάζει τα 80 χρόνια από την ίδρυσή τους, το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο, το Μουσικό Σχολείο, μεταξύ άλλων είναι κάποια παραδείγματα.

Ένα άλλο ιδιαίτερα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ανταπόκριση των κατοίκων του χωριού Ολύμποι της Χίου όπου θα παρουσιαστεί φέτος η μουσικο-θεατρική παράσταση, “Η Όπερα της Μαστίχας”. Η υποστήριξη, ο ενθουσιασμός τους, η φιλοξενία τους, η καλή τους διάθεση ειλικρινά μας συγκινούν.

– Με ποια κριτήρια επιλέγονται οι ποικίλοι χώροι διεξαγωγής των εκδηλώσεων;

Επισκεπτόμαστε τακτικά χώρους σε όλο νησί, εμπνεόμαστε από αυτούς και πολλές φορές βλέποντας έναν χώρο σχεδιάζουμε μια εκδήλωση ακριβώς «πάνω» στον χώρο αυτόν. Έτσι, και αναδεικνύονται πλευρές του που δεν είχαμε φανταστεί αλλά και αξιοποιούνται πλήρως οι δυνατότητές του.

– Στο φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ, βρίσκουμε και ένα νέο έργο όπερας, με τον … ευωδιαστό τίτλο «Όπερα της Μαστίχας». κ. Βενιάδη, θα θέλατε να μας μιλήσετε παραπάνω για αυτήν την δημιουργία;

Μεγάλωσα σε έναν τόπο για τον οποίο η μαστίχα αποτελεί σήμα κατατεθέν. Στο άκουσμα της λέξης «Χίος» η σύνδεση με τη μαστίχα γίνεται αυτόματα και είναι λογικό. Κάθε Χιώτης λοιπόν, οφείλει να τιμά τη μαστίχα με τον τρόπο του. Εγώ επέλεξα αυτόν! Με αφορμή τον τίτλο της πρώτης ποιητικής συλλογής του Κώστα Καρυωτάκη «Ο πόνος του ανθρώπου και των πραγμάτων», αναρωτήθηκα πώς θα ήταν αν η μαστίχα αποκτούσε μουσικοθεατρικό λόγο και γινόταν πρωταγωνίστρια… Τι θα μας έλεγε, τι θα σκεφτόταν, πώς θα ένιωθε… Τότε άρχισα να κάνω έρευνα και να διαβάζω κείμενα για τη μαστίχα. Ξεχώριζα αποσπάσματα που είχαν -για μένα τουλάχιστον- μεγάλο ενδιαφέρον και κάπως έτσι ξεκίνησα να χτίζω στο μυαλό μου μια δομή.

Παράλληλα έγραφα τη μουσική και αναζητούσα συνεργάτες, ξεκινώντας από τον σκηνοθέτη. Μόλις δέχτηκε ο Αλέξανδρος Ευκλείδης να συνεργαστούμε πάνω σε αυτό το έργο ένιωσα μεγάλη σιγουριά. Και κάπως έτσι προέκυψε ένας απίστευτος θίασος, τον οποίο απαρτίζουν διακεκριμένοι Έλληνες ηθοποιοί, σολίστ διεθνούς φήμης από το εξωτερικό, μουσικοί και χορωδίες της Χίου αλλά και παιδιά πρόσφυγες.

– κ. Holdorff Μυριαγκού, εκτός από καλλιτεχνική διευθύντρια, συμμετέχετε ως μουσικός σε όλες σχεδόν τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ. Το προσωπικό σας γούστο ως δημιουργού είναι και ο βασικός «οδηγός» με τον οποίο επιλέγετε τα έργα που θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμά του;

Οι εμπειρίες μου σε διάφορες συναυλίες και οι συνεργασίες μου με μεγάλα Φεστιβάλ έχουν παίξει φυσικά το ρόλο τους. Η επιλογή του ρεπερτορίου, είναι μια πολύπλοκη εξίσωση που εξαρτάται από την επιλογή του χώρου, τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες και τον προγραμματισμό του Φεστιβάλ γενικότερα.

– Πώς οραματίζεται ιδανικά το μέλλον του νέου αυτού μουσικού θεσμού της Χίου;

Οραματιζόμαστε το Φεστιβάλ να γίνει ένας νέος πυρήνας καλλιτεχνικής και πολιτιστικής ανταλλαγής, να δημιουργηθούν μοναδικές παραστάσεις και συναυλίες. Να είναι το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου ένα σταθερό καλλιτεχνικό «ραντεβού» που θα γεμίζει με υπέροχες εμπειρίες και αναμνήσεις τόσο τους συμμετέχοντες όσο και το κοινό.

– Ποια είναι τα προσωπικά μελλοντικά καλλιτεχνικά σας σχέδια, εκτός του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου;

Λευτέρης: Ανυπομονώ για το επόμενο project μου, στο οποίο θα συμπράξουν η ελληνική νεανική ορχήστρα Under Ground Youth Orchestra με τα ταλέντα του Julius Stern Institut, και θα παρουσιάσουν το έργο μου «Πενθεσίλεια» για Ορχήστρα, στις 9 Σεπτεμβρίου στην ιστορική αίθουσα του Πανεπιστημίου των Τεχνών του Βερολίνου.

Όλγα: Με περιμένουν διάφορες συναυλίες στη Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη, με ορχήστρες και μουσικά σύνολα, αλλά και ηχογραφήσεις με το Berlin Music Ensemble, το σύνολο που ίδρυσα το 2011.

Προς το παρόν δεν σκεφτόμαστε τίποτε άλλο εκτός από το φεστιβάλ της Χίου!


Διαβάστε επίσης:

2ο Μουσικό Φεστιβάλ Χίου: Πλούσιο πρόγραμμα και νέες συνεργασίες!

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ