Ο Λιστ υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της μουσικής του Βάγνκερ και γι’ αυτό το λόγο μετέγραψε για σόλο πιάνο τμήματα από τις όπερές του. Ο Μπύλοφ ήταν αυτός που διηύθυνε την πρεμιέρα της όπεράς του Βάγκνερ Τριστάνος και Ιζόλδη. Τρεις συνθέτες της ίδιας εποχής σ’ έναν μουσικό συσχετισμό.

Συντελεστές

Σοφία Κυανίδου σοπράνο
Δημήτρης Γιάκας πιάνο
Μαρία Αλιφέρη αφήγηση

Πρόγραμμα συναυλίας «Liszt – Wagner – Bülow: Μουσικές Συγγένειες»

Εισαγωγή
Απαγγελία των τριών Σονέτων του Πετράρχη αφιερωμένα στη Λάουρα
F.Listz: Tre Sonetti di Petrarca
1. Pace non trovo
2. Benedetto sia l’giorno
3. I vidi in terra angelici costumi

Απόσπασμα από τη «Θεία Κωμωδία» (Παράδεισος) του Δάντη
μτφρ. Ανδρέας Ριζιώτης
Απαγγελία από το «Καθαρτήριο» (Θεία Κωμωδία)
στ.130-137, μτφρ. Γεώργιος Αντωνιάδης

Hans von Bülow
1. Vision
2. Sonetto σε κείμενο του Δάντη op. 22
…σχετικά με τον έρωτα Τριστάνου και Ιζόλδης
Απαγγελία των στοίχων του Liebestod (Έρωτας ή θάνατος)
R.Wagner: Liebestod από την όπερα «Τριστάνος και Ιζόλδη»

Βιογραφικά

Σοφία Κυανίδου

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης (τάξη Β. Τσαμπαλή). Συνέχισε σπουδές στη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης με τους Ε. Καρούσο (τραγούδι), λιντ ορατόριο με τον Kurt Equiluz και Κουρτ Μαλμ (Σχολή Όπερας). Έχει συνεργαστεί με τη Λυρική Σκηνή -Φιορντιλίτζι, Αντωνία, Μικαέλα, Ηχώ, Κυρά, Γερτρούδη, Κοντέσα κ.ά.-, με την Ελληνική Πειραματική Όπερα – Φιντέλιο (Λεωνόρα), Ιφιγένεια εν Ταύροις-, Medora –Il Corsaro και Lucrezia I due Foscari του G.Verdi, με το ΜΜΑ, με την Όπερα Δωματίου Αθηνών, την Όπερα Θεσσαλονίκης, το Wiener Opern Theater, το συγκρότημα προκλασικής μουσικής Le Monde Classique και με άλλους ανεξάρτητους φορείς. Στo εξωτερικό έχει ερμηνεύσει, μεταξύ άλλων, Ντόνα Άννα, Α΄ Κυρία, Ροζαλίντε, Μαρτσελίνα, Φάτιμα, Ευρυδίκη τα Vier Letzte Lieder του R.Strauss, τα Wesendonk του R.Wagner, τα Rueckert Lieder του G. Mahler κ.α. Έχει εμφανιστεί, μεταξύ άλλων, στο Konzerthaus και στο Musikverein της Βιέννης. Έχει λάβει μέρος στα Δημήτρια, στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής στην Πάτμο, στο Φεστιβάλ Δελφών, στο Kalidoskop der Nationen και στο Gaude Mater. Έχει συνεργαστεί με την Καμεράτα, τη Δημοτική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την ΚΟΘ, την ΚΟΑ, με το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, την Ορχήστρα Χρωμάτων κ.ά. Έχει ερμηνεύσει έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών του 20ού αιώνα. Το ρεπερτόριο της περιλαμβάνει ευρύ φάσμα έργων από μπαρόκ μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Τα τελευταία χρόνια μελετά με την διάσημη μέτζο-σοπράνο Δάφνη Ευαγγελάτου.

Δημήτρης Γιάκας

Ο Δημήτρης Γιάκας γεννήθηκε στην Αθήνα. Έλαβε Δίπλωμα Πιάνου από το Εθνικό Ωδείο (τάξη Μυρτώς Μαυρίκου). Συνέχισε μουσικές σπουδές στην École Normale de Musique του Παρισιού, ειδικότερα στο Πιάνο, τη Μουσική Δωματίου και τη Μουσική Προετοιμασία Όπερας και στη συνέχεια άρχισε να μελετά Συνοδεία Τραγουδιού πλάι στον Dalton Baldwin. Από το 1982 έως το 1991 εργάστηκε ως πιανίστας-μουσικός εκγυμναστής στην Όπερα του Παρισιού καθώς και στην Όπερα της Λυών, κατόπιν προσκλήσεως του Μουσικού Διευθυντή της, Kent Nagano. Παράλληλα εμφανίστηκε συνοδεύοντας στο πιάνο τραγουδιστές στο Παρίσι, καθώς επίσης και σε πολλές πόλεις και φεστιβάλ της Γαλλίας. Από το 1990 εγκαταστάθηκε πάλι στην Αθήνα όπου ξεκίνησε την τακτική συνεργασία του με την Εθνική Λυρική Σκηνή και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Συνοδεύει τακτικά Έλληνες και ξένους τραγουδιστές σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μαρία Αλιφέρη

Η Μαρία Αλιφέρη γεννήθηκε στον Αη Γιάννη Σπάρτης. Σπούδασε στην Νομική Σχολή Αθηνών, στη Δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου, τραγούδι με τον Γιώργο Γεωργιάδη, χορό με την Νέλλη Κάλβο, ψυχόδραμα με τον Αντώνη Λιοδάκη (Μέθοδος Moreno). Από το 1972 έχει εργαστεί στο θέατρο (δράμα, κωμωδία, μιούζικαλ, επιθεώρηση), στην τηλεόραση (ως ηθοποιός, παρουσιάστρια, δημοσιογράφος), στο ραδιόφωνο και στον κινηματογράφο. Διδάσκει Υποκριτική-Ψυχόδραμα στο θέατρο των Αλλαγών.

*Η είσοδος στο αμφιθέατρο επιτρέπεται με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης.

Photo Credit: Ηλίας Σακαλάκ