Το Half Note Jazz Club θα φιλοξενήσει τους Λητώ Βογιατζόγλου Trio, για μια μουσική βραδιά με τζαζ συνθέσεις, διασκευές και αυτοσχεδιασμούς…
… τη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012, στις 22.30.
Τη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου στο Half Note Jazz Club, η Λητώ Βογιατζόγλου στο πιάνο, ο Χρυσόστομος Μπουκάλης στο κοντραμπάσο και ο Τάκης Κανέλλος στα ντραμς, παίζουν συνθέσεις τζαζ της Βογιατζόγλου, διασκευές σε ρεμπέτικα και παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια και αυτοσχεδιάζουν πάνω σε γνωστές συνθέσεις των Th. Monk, Ch. Mingus, H. Silver και Washington/Young.
Πρόκειται για οργανική μουσική που αφήνει τη φαντασία ελεύθερη σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης ευαισθησίας. Η πειθαρχία της τζαζ απελευθερώνει τη δύναμη της μουσικής.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
«Η Λητώ Βογιατζόγλου διατηρεί εδώ και 30 χρόνια ένα ξεχωριστό προφίλ στο χώρο της τζαζ, δημιουργώντας συνθέσεις που ταξιδεύουν στο χρόνο και το χώρο. Η συνθετική της ικανότητα συνδυάζει πρωτότυπες μελωδικές αρετές με τη δόμηση της σύγχρονης τζαζ» Γ. Χαρωνίτης, περιοδικό Jazz & Τζαζ.
Λητώ Βογιατζόγλου
Γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα.
Μελέτησε πιάνο με την Christianne Drouillet και αυτοσχεδιασμό με τους Bobby Few, Alan Silva, Bill Dixon, Francois Tusques, B. Vitet στο Παρίσι, όπου έζησε 10 χρόνια, 1976-1986, διδάσκοντας και παίζοντας μουσική στη γαλλική σκηνή της τζαζ. Κυριότερες συναυλίες εκείνη την περίοδο: New Morning, Theatre Dunois, Jazz Unite , 1981-1984. Την ίδια περίοδο συνθέσεις της αναμεταδόθηκαν από την France Musique.
Το 1986 κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το προσωπικό της LP, Tili, tili (Praxis Records) που περιλαμβάνει προσωπικές της συνθέσεις και τη διασκευή του ομώνυμου ελληνικού παραδοσιακού τραγουδιού. Ηχογράφηση στο Παρίσι με Γάλλους μουσικούς. «…To άλμπουμ αυτό ξεχώριζε για την ποιότητά του και κυρίως έκανε καθαρό πως η Λητώ έχει μια ιδιαίτερη συνθετική ικανότητα που συνδυάζει πρωτότυπες μελωδικές αρετές με τη δόμηση της σύγχρονης τζαζ» Γ. Χαρωνίτης περιδικό ΤΖΑΖ & JAZZ (Μάιος 2006).
Στην Ελλάδα έχει παρουσιάσει τη δουλειά της με διάφορα σχήματα, από solo ως σεξτέτο. Κυριότερες συναυλίες: φεστιβάλ praxis, Θέατρο Λυκαβηττού και Βεάκειο στο πλαίσιο του φεστιβάλ Αθήνα πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, φεστιβάλ Πάτρας, Αρχαίο Θέατρο και Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, Γαλλικό Ινστιτούτο Αθήνας, Ινστιτούτο Goethe, 6ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τζαζ Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων κ.ά. Συνθέσεις και συναυλίες της έχουν αναμεταδοθεί από την ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση.
Το 2007 κυκλοφόρησε το cd «Με μια ματιά» με προσωπικές της συνθέσεις. Τον Μάιο του 2009, υπό τον τίτλο «Ανοιχτό παράθυρο στις αρμονίες της τζαζ» παρουσίασε τη δουλειά της στο ΜΜΑ με το κουϊντέτο της και τη συμμετοχή του μεγάλου Γάλλου συνθέτη και πολύ – οργανίστα Michel Portal. Τον Μάρτιο του 2011 με το κουαρτέτο της (πιάνο, κρητική λύρα, ηλ. μπάσο, drums) παρουσίασαν προσωπικές της συνθέσεις και διασκευές από την ελληνική παραδοσιακή μουσική στο εθνικό θέατρο καλών τεχνών της Κούβας, μετά από πρόσκληση της ελληνικής πρεσβείας και του υπουργείου πολιτισμού της Κούβας ( εκδήλωση για τα 25 έτη από την ίδρυση της Ελλ. Πρεσβείας στην Αβάνα). Με το ίδιο κουαρτέτο συμμετείχε στο 4ο διεθνές φεστιβάλ τζαζ Κώστας Κουβίδης στο Ηράκλειο Κρήτης και στο Tinos jazz festival.
Συνέθεσε και ερμήνευσε επί σκηνής στο πιάνο, τη μουσική για τη θεατρική παράσταση του έργου της M. Duras «Ακτή Σαβάν» για το ΚΘΒΕ (1990).
Η Λητώ Βογιατζόγλου έχει δημοσιεύσει κριτικές και άρθρα για τη μουσική τζαζ στα περιοδικά τζαζ (1981-82) και τζαζ & jazz (1993-94). Εργάσθηκε ως παραγωγός της εκπομπής «Πρόσωπα της τζαζ» και ως συμπαραγωγός της εκπομπής «Μουσικά βουτήματα» του Γ΄ προγράμματος της ελληνικής ραδιοφωνίας (1988- 94), συνέθεσε πρωτότυπη μουσική για την εκπομπή ‘Μουσικό εργαστήρι του Γ΄ προγράμματος’. Επίσης εργάσθηκε ως εξωτερικός συνεργάτης στη μουσική βιβλιοθήκη ‘Λίλιαν Βουδούρη’ του ΜΜΑ (1996-2003).
Διδάσκει πιάνο και αυτοσχεδιασμό από το 1981 (Παρίσι και Αθήνα).
Χρυσόστομος Μπουκάλης
Ο Χρυσόστομος Μπουκάλης άρχισε τις μουσικές του αναζητήσεις παίζοντας κιθάρα και μπάσο με διάφορες ορχήστρες της Κοζάνης όπου έζησε στα μαθητικά του χρόνια. Στα 19 του μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη όπου παρακολούθησε μαθήματα ηλ. μπάσου. Λίγο αργότερα μετακόμισε στην Αθήνα όπου διδάχθηκε μαθήματα τζαζ αρμονίας και κοντραμπάσο.
Είναι ενεργό μέλος της τζαζ σκηνής της Αθήνας και πολύ συχνά συνεργάζεται δισκογραφικά και σε παραστάσεις με καταξιωμένους μουσικούς, τραγουδοποιούς και τραγουδιστές.
Τάκης Κανέλλος
Γεννήθηκε το 1960 στον Πειραιά. Σπούδασε drums με τον Κώστα Παγωνίδη στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης, καθώς και κλασικά κρουστά και θεωρητικά. Έχει συνθέσει μουσική για την ταινία μεγάλου μήκους «Δρόμοι και Πορτοκάλια», τις θεατρικές παραστάσεις «Φαύστα» του Μποστ και «Κύκλωπας» του Ευριπίδη, για το «Μουσικό Εργαστήρι» του Γ΄ Προγράμματος, για το συγκρότημα «Βόσπορος», για την ταινία μικρού μήκους «Βαραβάς 2010» κ.ά. Έχει συνεργαστεί με τους: Μάνο Χατζιδάκι, Ξύλινα Σπαθιά, Αλκίνοο Ιωαννίδη, Νίκο Πορτοκάλογλου, Ορφέα Περίδη, Διονύση Σαββόπουλο, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μαρίζα Κωχ, Παντελή Θαλασσινό, Σωκράτη Μάλαμα, Θανάση Παπακωνσταντίνου, Δήμητρα Γαλάνη κ.ά. Από το 2008 είναι μέλος του συγκροτήματος ΧΑΪΝΗΔΕΣ.
Έχει διδάξει Drums στη «Σχολή μουσικής έρευνας και πειραματισμού» στην Αθήνα για 6 χρόνια. Επίσης για 2 χρόνια στο «Ωδείο Τέχνης» του Γιώργου Φακανά. Έχει λάβει μέρος σε διεθνή φεστιβάλ κρουστών (Rhythm Sticks Festival- Λονδίνο, 1ο Φεστιβάλ Κρουστών-Θεσ/νίκη) και σεμινάρια.
Είναι ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος MODE PLAGAL, που αποτελεί και το κύριο εκφραστικό του όχημα από το 1990 και ύστερα και με το οποίο έχει εμφανιστεί σε πάρα πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως: Barbican Theater- London, England/ Rhythm Sticks Fest.-Queen Elisabeth Hall-London, England/ Fringe Festival- Bath, England/ Cardiff Festival- Cardiff, Wales/ Paradiso Club- Amsterdam, Netherlands/ Lux theater- Nijmegen/ Muziekcentrum- Utrecht/ De Warande- Turnhout, Belgium/ 5th EuroSyrian Jazz Fest.- Δαμασκός & Χαλέπι, Συρία/ Earth Fest.- Prado del Ray, Ισπανία/ Hayall Club- Κων/πολη, Τουρκία/ Jazz aux Oudayas- Ραμπάτ, Μαρόκο. Επίσης στην Αθήνα: Jazz Weekend Fest., 2ndEthnic Jazz Fest., International Jazz Fest. στο Γκάζι, Int. JazzFest. στο Λυκαβηττό, Γαία Festival στη Θεσσαλονίκη, κ.ά.
Ακόμη, με το σχήμα «Bosphorus & Mode Plagal» σε Αθήνα, Σμύρνη, Άμστερνταμ, Χάγη, Ουτρέχτη, κ.ά.
Επιλεγμένη Δισκογραφία
1) Μοde Plagal
2) Mode Plagal II
3) Mode Plagal III
4) Bosphorus & Mode Plagal: Beyond the Bosphorus
5) Mode Plagal: Στην κοιλιά του κήτους
6) Σωκράτης Μάλαμας: Λαβύρινθος
7) Σωκράτης Μάλαμας: 13000 μέρες
8) Θανάσης Παπακ/νου & Askabad: Λάφυρα
9) Μιχάλης Σιγανίδης : Το τραίνο φίλος-φάντασμα
10) Μιχάλης Σιγανίδης: Μικρός Αδελφός
11) Anti Troppau Council: A way out
12) Χρήστος Χατζόπουλος: Θράκης Φωνή
13) Gundo Garken: Athens-Istanbul-Athens
14) Χαΐνηδες: Αγροκτηνοτροφικά & Μητροπολιτικά