Λουίζ Γκλικ: Πέθανε η ποιήτρια που είχε βραβευτεί με Νόμπελ Λογοτεχνίας

Η Λουίζ Γκλικ (Louise Glück), η αμερικανίδα ποιήτρια και κάτοχος Νόμπελ Λογοτεχνίας, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών.

Η αμερικανίδα ποιήτρια και νομπελίστρια της Λογοτεχνίας Λουίζ Γκλικ (Louise Glück) απεβίωσε σε ηλικία 80 ετών, επιβεβαίωσε την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου, στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκδοτικός οίκος της και το πανεπιστήμιο Γέιλ, στο οποίο δίδασκε.

Γεννημένη στη Νέα Υόρκη, η Λουίζ Γκλικ θεωρείται μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της αμερικανικής ποίησης. Είχε τιμηθεί το 2020 από τη Σουηδική Ακαδημία για «τη χαρακτηριστική ποιητική φωνή της» και είχε γίνει η 16η γυναίκα που τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

«Η ποίηση της Λουίζ Γκλικ δίνει φωνή στην ακατάσβεστη δίψα μας για γνώσεις και για συνδέσεις σ’ ένα κόσμο που είναι συχνά λίγο μόνο αξιόπιστος. Το έργο της είναι αθάνατο», χαιρετίζει σε ανακοίνωσή του προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο εκδότης της Τζόναθαν Γκαλάσι του οίκου Farrar, Straus and Giroux.

Το έργο της, το οποίο άρχισε στο τέλος των χρόνων του 1960 και είναι διάσημο για το ρέον στυλ του και την εξιδανίκευση της απλής ομορφιάς της φύσης, της χάρισε πολυάριθμα βραβεία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Για την πολυφωνική ποιητική συλλογή της «The Wild Iris», που κυκλοφόρησε το 1992, είχε τιμηθεί, για παράδειγμα, το βραβείο Πούλιτζερ.

Μέσα σε περισσότερο από 50 χρόνια, η Λουίζ Γκλικ εξέδωσε μια δεκαριά συλλογές ποιημάτων, δοκίμια και ένα μυθιστόρημα, το «Maridold and Rose: A fiction» (2022), με θέμα την εσωτερική ζωή δύο πολύ διαφορετικών διδύμων.

Λουίζ Γκλικ – Βιογραφικά στοιχεία για τη συγγραφέα

Η Λουίζ Γκλικ (Louise Glück) ήταν ποιήτρια και δοκιμιογράφος. Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 22 Απριλίου 1943 και μεγάλωσε στο Λονγκ Άιλαντ. Σπούδασε στο Κολέγιο Σάρα Λόρενς και το Πανεπιστήμιο Κολούμπια αλλά δεν έλαβε πτυχίο.

Έχει γράψει δύο συλλογές δοκιμίων, δεκατρία βιβλία ποίησης και μια νουβέλα. Είχε αναφέρει για την επίδραση της ψυχανάλυσης στο έργο της, καθώς και την πρώιμη εκμάθησή της στους αρχαίους θρύλους, τις παραβολές και τη μυθολογία. Μελετητές και κριτικοί έχουν επισημάνει τη λογοτεχνική επιρροή στο έργο της των Ρόμπερτ Λόουελλ, Σύλβια Πλαθ, Ράινερ Μαρία Ρίλκε και Έμιλυ Ντίκινσον, μεταξύ άλλων.

Είχε αποσπάσει πολλά βραβεία, ανάμεσα στα οποία το National Book Critics Circle Award για τη συλλογή «Ο θρίαμβος του Αχιλλέα» (1985), το βραβείο Πούλιτζερ (Pulitzer) για τη συλλογή «Η άγρια ίρις» (1993), το Bollingen Prize for Poetry (2001), το βραβείο Wallace Stevens Award της Ακαδημίας Αμερικανών Ποιητών (2008), το Los Angeles Times Book Prize για τη συγκεντρωτική έκδοση “Poems 1962–2012” (2012), το National Book Award για την «Πιστή και ενάρετη νύχτα» (2014), το National Humanities Medal (2015), και το Νόμπελ Λογοτεχνίας (2020).

Είχε διδάξει στα Πανεπιστήμια Yale και Stanford.

Ζούσε στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης και απεβίωσε στις 13 Οκτωβρίου 2023 σε ηλικία 80 ετών

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ (Γράφει: ΓΑ), Wikipedia
Photo Credit: ΑΠΕ – ΜΠΕ

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ