Το metamatic: taf παρουσιάζει την έκθεση Lullaby Monsters on the Road που εγκαινιάζεται την Πέμπτη …
24 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 24 Φεβρουαρίου 2013.
Η έκθεση επιλέχθηκε μέσα από το ετήσιο Ανοιχτό Κάλεσμα Διεπιστημονικότητας και Εφαρμοσμένων Τεχνών που οργανώνεται φέτος για πρώτη φορά από το metamatic:taf και αφορά σε καλλιτέχνες, ακαδημαϊκούς, επιστήμονες, δημιουργικούς επαγγελματίες κτλ. έως 35 ετών δίνοντας τους τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τις επικαλυπτόμενες περιοχές μεταξύ διαφορετικών ανεξάρτητων πεδίων, να προτείνουν μια έκθεση διεπιστημονικού περιεχομένου και να την πραγματοποιήσουν στους εκθεσιακούς χώρους του metamatic:taf.
Στην έκθεση Lullaby Monsters on the Road γυναικείες φωνές πλέκουν μελωδικές μυθιστορίες αναπαράγοντας μνήμες οικείες από τόπους και χρόνους ανοίκειους. Τα νανουρίσματα ανατέλλουν τις πιο στοργικές ηχητικές εκφράσεις πάνω σε έναν ορίζοντα συλλογικών φαντασιακών, συνθέτοντας μια ακουστική γεωγραφία του σύγχρονου αστισμού η οποία μένει κρυμμένη και μυστική σε ιδιωτικές επιτελέσεις.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Σκοπός της έκθεσης είναι να μεταφερθούν στη δημόσια σφαίρα ως πολιτισμικά και ψυχολογικά φορτισμένα ντοκουμέντα, συνθέτοντας ένα μωσαϊκό πλανόδιων ακουστικών αναμνήσεων. Η μαγική τους διάσταση, η δυνητική τους ικανότητα να αποκοιμίζουν τον ακροατή τους, αναδεικνύει τις επικλήσεις σε λαϊκές λογοποιίες που οι ρίζες τους χάνονται στα ανιστορικά βάθη του χρόνου με μια αναδημιουργία πρωτεϊκών ηχητικών και γλωσσολογικών στιγμιότυπων.
Το νανούρισμα αποτελεί είδος μουσικού ποιητικού λόγου με παγκοσμιότητα και μακρά παράδοση που συνδέεται με την ανώνυμη αυτοσχεδιαστική προφορική δημιουργία. Με το μονότονο, μελωδικό και σιγανό του τραγούδι εκφραζόταν η επιθυμία για ευτυχία και οι ευχές και τα όνειρα για ένα καλότυχο μέλλον. Τα νανουρίσματα που παρουσιάζονται ως ηχητικά εκθέματα στους χώρους των δωματίων του metamatic:taf, αποτελούν καταγραφές από γυναίκες-φορείς διαφορετικής κουλτούρας που ζουν στον σύγχρονο ελλαδικό χώρο ως μέλη γηγενών πολιτισμικών οντοτήτων ή μετοικισμένων εθνοτήτων. Τα τραγούδια ακούγονται a capella στη μητρική τους γλώσσα.
Οι οπτικές αναπαραστάσεις της έκθεσης συνδέονται με τις δοξασίες και τους συμβολισμούς των διαφορετικών πολιτισμών γύρω από τη μεταφυσική διάσταση των μορφών αποτροπαϊκού χαρακτήρα. Αυτές οι μορφικά παράδοξες όψεις είχαν στην αρχαία και λαϊκή ελληνική παράδοση προστατευτικό ρόλο και λειτουργούσαν σαν προστάτες-τοτέμ των τόπων στον οποίο βρίσκονταν, αφού η ασχήμια τους μπορούσε να τρομάξει και να διώξει μακριά το κακό.
Το οπτικοακουστικό μέρος της έκθεσης παρουσιάζεται στους χώρους της γκαλερί όπου προβάλλονται αποσπάσματα από μητρικές μνήμες και απόψεις επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων πάνω στην ποιητική τέχνη του νανουρίσματος και τον αποτροπαϊκό συμβολισμό.
Στις φωτογραφικές καταγραφές της έκθεσης απεικονίζονται αποσπασματικά χαρακτηριστικά του προσώπου και του σώματος των γυναικών που συναρμόζονται σε φωτογραφικά μωσαϊκά ανασυνθέτοντας μια νέα οντότητα σουρεαλιστικά τερατώδη, η οποία παραπέμπει σε ένα διακριτό αποτροπαϊκό σύμβολο του κάθε πολιτισμού. Τα “Lullaby Monsters” είναι οι φύλακες των νανουρισμάτων, των λαϊκών παραδόσεων που ζουν μέσα από όσους την κρατούν στην ενθύμησή τους, είναι τα εξορκιστικά τοτέμ που ορθώνονται σαν προστατευτικές φιγούρες για να διώξουν μακριά το κακό με το βαυκάλημά τους.
Ομάδα Unas mm:
– Λία Δεσποτίδου: Κοινωνιολόγος
– Όλγα Χήρα: NYIP Professional Photographer
– Ανδρονίκη Kυριακούλη: Multimedia Production & Design
– Μαρία Σωτ. Γιαννάκη: Πτυχιούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε.
Επιμέλεια: Μαριάνα Ζήκου
Η ηχογράφηση και καταγραφή του υλικού έγινε σε συνεργασία με τους συνδέσμους:
Ένωση Αφρικανών Γυναικών
Σύνδεσμος Ελλάδας-Κίνας
Ελληνο-Ινδική Πολιτιστική Εταιρεία
Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου Ημαθίας
Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων
Αρμένικη Πολιτιστική και Εκπαιδευτική Ένωση “Hamazkayin”
Για την επιστημονική πλαισίωση της έκθεσης ηχογραφήθηκαν:
Εμμανουήλ Βαρβούνης: Λαογραφία – Καθηγητής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
Βασίλειος Δαλκαβούκης: Εθνογραφία του Ελλαδικού χώρου – Επίκουρος Καθηγητής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
Δάφνη Τραγάκη: Εθνομουσικολογία, Ανθρωπολογία της μουσικής – Λέκτορας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Ευμορφίλη Σ. Χαριτίδου: Παιδοψυχίατρος
Κωνσταντίνος Γιαννάκης: Ψυχολόγος
Χριστίνα Λεπτίδη: Αναπτυξιακή Ψυχολόγος