Η Λυδία Βενιέρη ξεκίνησε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας τη δημιουργία μιας σειράς ζωγραφικών έργων σε χαρτί, με θέμα τη ζωή του Λόρδου Βύρωνα (GeorgeGordonByron 1788-1824).
Η σειρά αυτή την συνεπήρε τόσο, ώστε να δημιουργήσει μέχρι το 2017 πάνω από 720 έργα. Μελέτησε ιστορικές πήγες, αναψηλάφησε γεγονότα, έψαξε για στοιχεία και πρόσωπα που άμεσα ή έμμεσα συνδέονταν με τη ζωή και το έργο της κεντρικής φιγούρας της έρευνάς της και αφοσιώθηκε στην απόδοση της ιστορίας με το δικό της τρόπο.
Τα έργα πλήθαιναν συνθέτοντας ένα αφήγημα και μια πρωτότυπη εικαστική βιογραφία του σημαντικού ποιητή, συγγραφέα και συμβόλου του ευρωπαϊκού Ρομαντισμού, που αγάπησε την Ελλάδα και άφησε την τελευταία του πνοή στο Μεσολόγγι το 1824. Το σύνολο τους ονομάστηκε από την ίδια την καλλιτέχνιδα Βυρωνικός Κώδιξ, γιατί στην ουσία η συγκέντρωση τους, διαμορφώνει ενότητες που αφορούν στο έργο, τις θέσεις, τον αγώνα και το τέλος του Βύρωνα. Η σύνθεσή τους αποτελεί τη δική της εκδοχή για τα γεγονότα και τις συνθήκες ζωής και θανάτου του Βύρωνα και ταυτόχρονα προτείνουν κλειδιά προσέγγισης και ανάγνωσής τους.
Ο Βυρωνικός Κώδιξ είναι μια καλλιτεχνική πραγματεία, αλλά ταυτόχρονα και κατάθεση τηςpostmortem σχέσης μεταξύ του Βύρωνα και ενός σύγχρονου Έλληνα καλλιτέχνη με διεθνή καριέρα. Πρόκειται για ένα μωσαϊκό, που εκτός από μια πλήρη εικαστική πρόταση της δημιουργού του, συνιστά ένα ζωγραφικό αφήγημα τόσο πυκνό, που αβίαστα οδήγησε στην ιδέα μιας ταινίας, για μια προσωπικότητα της παγκόσμιας διανόησης και λογοτεχνίας που συνδέθηκε μοιραία, αλλά από επιλογή, με την Ελλάδα.Ο μεστός αφηγηματικός λόγος της Λυδίας Βενιέρη, αν και ακολουθεί πιστά την ατμόσφαιρα και την αισθητική της εποχής στην οποία εκτυλίσσεται η ιστορία, εικονοποιείται με μια σύγχρονη και εναλλασσόμενη εικαστική γραφή, με μεγάλη ελευθερία.
Η παρουσίαση της αφηγηματικής εικαστικής προσωπογραφίας με τη μορφή ταινίας, θεωρήσαμε ότι δεν θα ήταν πλήρης αν δεν πλαισιώνονταν και από τον έτερο «πρωταγωνιστή» της ταινίας, τα έργα της Λυδίας Βενιέρη. Έτσι, η προβολή στη Δημοτική Πινακοθήκη στο Μεταξουργείο πλαισιώθηκε από ένα σημαντικό αριθμό εκ των έργων που τη συνθέτουν.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Η είσοδος στον εκθεσιακό χώρο γίνεται σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα. Η χρήση ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή του κοινού στον εκθεσιακό χώρο.
*Η ταινία και η εγκατάσταση χρηματοδοτήθηκαν από το Culture is Athens/Πολιτισμός είναι η Αθήνα, το πρόγραμμα που εντάσσεται στο 3ετές σχέδιο του Δήμου Αθηναίων, με στόχο την αναβάθμιση, την ανάδειξη και την ενοποίηση του πολιτιστικού ιστού της Αθήνας, αλλά και τη στήριξη των καλλιτεχνών, ειδικότερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Επιμέλεια: Κατερίνα Κοσκινά