Λύκειο των Ελληνίδων Αθηνών: Διαδικτυακές Συναντήσεις με θέμα τη λαογραφία

Το Τμήμα Εθνικών Παραδόσεων και Λαογραφικού Αρχείου του Λυκείου των Ελληνίδων διοργανώνει διαδικτυακές συναντήσεις ανοίγοντας μας τον “κόσμο” των αρχείων με θέμα τη λαογραφία.

Το Τμήμα Εθνικών Παραδόσεων και Λαογραφικού Αρχείου του Λυκείου των Ελληνίδων διοργανώνει 2 διαδικτυακές συναντήσεις, την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου & την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου. Σκοπός των συναντήσεων είναι να μας εισαγάγουν στον κόσμο των αρχείων γενικά και ειδικότερα σε αυτά που αφορούν στη λαογραφία, τόσο για να κατανοήσουμε τη λειτουργία τους, όσο και για να γνωρίσουμε τις πολλαπλές πρακτικές τους.

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021, 18:00-20:30

Ευάγγελος Καραμανές, Διευθυντής Ερευνών, Διευθύνων το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών:

Το Λαογραφικόν Αρχείον / Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών ως ζωντανό κέντρο τεκμηρίωσης του λαϊκού πολιτισμού.

Βασιλική Χρυσανθοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνικής Λαογραφίας, Διευθύντρια του Λαογραφικού Μουσείου & Αρχείου, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών:

Το Λαογραφικό Μουσείο και Αρχείο του Τμήματος Φιλολογίας Ε.Κ.Π.Α.: Συμβολή στη λαογραφική εκπαίδευση και έρευνα, σύγχρονες δράσεις και προκλήσεις.

Φάνης Δασούλας, Μέλος ΕΔΙΠ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων:

Το Λαογραφικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Εμμανουήλ Βαρβούνης, Καθηγητής Λαογραφίας, Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης:

Το «Λαογραφικό Αρχείο» του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης: συγκρότηση, μεθοδολογία, περιεχόμενο.

Ελένη Μπενέκη, Ιστορικός (ΜΑ), Προϊσταμένη Ιστορικού Αρχείου Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, Πρόεδρος Ελληνικής Αρχειακής Εταιρείας:

Η πολιτιστική διαχείριση του αρχειακού αποθέματος: προκλήσεις και προοπτικές.

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021, 18:00-20:30

Νάντια Μαχά, Επίκουρη καθηγήτρια Λαογραφίας, Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης:

Πανεπιστημιακές λαογραφικές συλλογές και η σύνδεσή τους με το ακαδημαϊκό έργο: Το παράδειγμα της διαχείρισης της λαογραφικής συλλογής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Λάμπρος Λιάβας, Καθηγητής Εθνομουσικολογίας, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Φιλοσοφική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών:

Εθνομουσικολογικά αρχεία. Από τη …συλλογή των πεταλούδων στο κυνήγι της χαμένης κιβωτού!

Δημήτρης Μαντζούρης, Δρ. Χημικός Μηχανικός, Υπεύθυνος αρχείου παραδοσιακής μουσικής του Κέντρου Έρευνας και Προβολής της Εθνικής Μουσικής Σίμωνος Καρά (ΚΕΠΕΜ), Μουσικός:

Το αρχείο του ΚΕΠΕΜ και οι πρακτικές διαχείρισής του: Από του Στρέφη στην κοινωνία.

– Σωκράτης Σινόπουλος, Μουσικός και Πρόεδρος του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου & Κούλα Γιαζιτζόγλου, Υπεύθυνη του αρχείου και του ιστοχώρου:

Το Μουσικό Αρχείο της Δόμνας Σαμίου.

Λευτέρης Δρανδάκις, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Λυκείου των Ελληνίδων:

Από την αναμνηστική φωτογραφία σε ένα Λαογραφικό Αρχείο.

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν μέσω της πλατφόρμας zoom. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη αλλά είναι απαραίτητη η προεγγραφή στους κάτωθι συνδέσμους:

Τρίτη 23/02

zoom.us

Παρασκευή 26/02

zoom.us

Με την προεγγραφή σας, θα λάβετε αυτόματα το σύνδεσμο του zoom στο email που δηλώσατε.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: lhlykeionellinidon.com

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ