«Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη από τον Μιχαήλ Μαρμαρινό στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Η «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη πρόκειται να παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου σε σκηνοθεσία του Μιχαήλ Μαρμαρινού και σε νέα μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη, στις 5 και 6 Αυγούστου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός συναντάται για πρώτη φορά με τον μεγάλο κωμικό ποιητή, σκηνοθετώντας το πιο αντιπολεμικό έργο του, με ένα σύνολο έξοχων ηθοποιών στο πλάι του και την Λένα Κιτσοπούλου να ερμηνεύει τον ρόλο της Λυσιστράτης.

Η «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη πρόκειται να παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου σε σκηνοθεσία του Μιχαήλ Μαρμαρινού και σε νέα μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη, στις 5 και 6 Αυγούστου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός συναντάται για πρώτη φορά με τον μεγάλο κωμικό ποιητή, σκηνοθετώντας το πιο αντιπολεμικό έργο του, με ένα σύνολο έξοχων ηθοποιών στο πλάι του και την Λένα Κιτσοπούλου να ερμηνεύει τον ρόλο της Λυσιστράτης.

Η Λυσιστράτη διδάχθηκε το 411 π.Χ., ενάμιση περίπου χρόνο μετά την καταστροφική ήττα που υπέστη η Αθήνα και η σύμμαχοί της κατά την εκστρατεία της Σικελίας. Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα ο Αριστοφάνης απευθύνει μια ύστατη -εν μέρει φαρσική, εν μέρει τραγική- έκκληση για ειρήνη, γράφοντας το πιο αντιπολεμικό του έργο και ταυτόχρονα παραδίδει στην παγκόσμια λογοτεχνία ένα από τα ισχυρότερα σύμβολα γυναικείας επαναστατικότητας.

Η περίληψη του έργου

Ενώ ο Πελοποννησιακός Πόλεμος μαίνεται κρατώντας τους άντρες μακριά από τα σπίτια τους, η Λυσιστράτη πείθει τις γυναίκες της Αθήνας και της Σπάρτης ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­να κάνουν αποχή από τα «συζυγικά τους καθήκοντα», με στόχο την κατάπαυση των εχθροπραξιών μεταξύ των δύο πόλεων. Ταυτόχρονα, οι γυναίκες προχωρούν σε κατάληψη του ταμείου δημοσίων πόρων, από τους οποίους χρηματοδοτούνται οι πολεμικές επιχειρήσεις. Η δράση των γυναικών έχει άμεσα αποτελέσματα και το στρατόπεδο των αντρών αντιδρά με όλους τους δυνατούς τρόπους. Μετά από υπαναχωρήσεις, διαπληκτισμούς και διαπραγματεύσεις, η ειρήνη επιτυγχάνεται και το γεγονός γιορτάζεται με ένα βακχικό γλέντι.

Ταυτότητα παράστασης:

Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης

Σκηνοθεσία: Μιχαήλ Μαρμαρινός       

Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός

Σκηνικά: Γιώργος Σαπουντζής  

Κοστούμια: Μαγιού Τρικεριώτη   

Φωτισμοί: Thomas Walgrave

Κίνηση: Χρήστος Παπαδόπουλος

Καλλιτεχνική Συνεργάτις: Έφη Θεοδώρου     

Βοηθός σκηνοθέτη: Θεοδώρα Καπράλου   

Α’ βοηθός ενδυματολόγου: Μυρτώ Σαρμά

Β’ βοηθός ενδυματολόγου: Κατερίνα Αριανούτσου

Διανομή (με αλφαβητική σειρά)

Γιάννης Βογιατζής, Gemma Carbone, Αθηνά Δημητρακοπούλου Λένα Δροσάκη, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Άννα Κλάδη,  Λένα Κιτσοπούλου, Σοφία Κόκκαλη, Λενιώ Λιάτσου, Ειρήνη Μαρκή,  Αθηνά Μαξίμου,  Γιώργος Μπινιάρης, Ελένη Μπούκλη, Ηλέκτρα Νικολούζου Θέμης Πάνου,  Αγλαΐα Παππά, Λένα Παπαληγούρα, Μαρία Σκουλά, Έλενα Τοπαλίδου

*Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας

Δείτε το βίντεο από τις πρόβες της παράστασης εδώ

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2016 μπορείτε να δείτε εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες για την περιοδεία μπορείτε να δείτε εδώ.

 

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ