Ο Πωλ Μπέιτι είναι ο πρώτος Αµερικανός συγγραφέας που τιµάται µε το Man Booker Prize, τη σηµαντικότερη ετήσια λογοτεχνική διάκριση του αγγλόφωνου κόσµου, για το µυθιστόρηµά του The Sellout. Η απονοµή πραγµατοποιήθηκε στο Γκίλντχολ του Λονδίνου χθες, Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016, µε την απόφαση των κριτών να είναι οµόφωνη. Η Αµάντα Φόουρµαν, η πρόεδρος της επιτροπής, ανέφερε µεταξύ άλλων ότι «το βιβλίο του Πωλ Μπέιτι είναι ένα µυθιστόρηµα για την εποχή µας. Μια σύγχρονη σάτιρα, ακούραστη και ευφάνταστη, το χιούµορ της οποίας µεταµφιέζει επιµελώς τη ριζοσπαστική σοβαρότητα του συγγραφέα της. Ο Πωλ Μπέιτι εξουδετερώνει µε τρόπο αχαλίνωτο τις πάσης φύσεως “ιερές αγελάδες” βάζοντάς στο στόχαστρό του τα φυλετικά και πολιτικά ταµπού µε οξύνοια, ζωντάνια και αµεσότητα». Σε άλλο σηµείο η ίδια δήλωσε: «Το µυθιστόρηµα του Πωλ Μπέιτι ανήκει σε µία πολύ σπάνια κατηγορία βιβλίων: είναι ένα σατιρικό µυθιστόρηµα, ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρηµα που εν γένει δεν γίνεται πάντοτε σωστά, το οποίο επιχειρεί µια καταβύθιση στην καρδιά της σύγχρονης αµερικανικής κοινωνίας µε µια τέτοια σαρωτική ευστροφία που έχω να δω από τον Σουίφτ ή τον Τουέιν».
Το βιβλίο είχε τιµηθεί το 2015 µε το Εθνικό Βραβείο του Κύκλου των Κριτικών στις ΗΠΑ. Στα ελληνικά θα κυκλοφορήσει στις 21 Νοεµβρίου από τις Εκδόσεις Καστανιώτη υπό τον τίτλο Ο πουληµένος, σε µετάφραση του Νίκου Α. Μάντη.
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Ένα απρόβλεπτο µυθιστόρηµα γραµµένο από τον Πωλ Μπέιτι, έναν ιδιοφυή συγγραφέα της κωµικής λογοτεχνίας στο απόγειο της δηµιουργικότητάς του. Ο πουληµένος είναι µια δηκτική σάτιρα για την ταυτότητα της σύγχρονης Αµερικής, για την εκκεντρική ανατροφή ενός νεαρού άντρα και µια άνευ προηγουµένου δίκη στην ιστορία των Ηνωµένων Πολιτειών. Το βιβλίο είναι «βέβηλο» και καυστικό. Θέτει υπό αµφισβήτηση τα ιερά και τα όσια του Συντάγµατος, την αστική ζωή, το κίνηµα για την υπεράσπιση των ατοµικών και πολιτικών δικαιωµάτων, την φυλετική ισότητα αλλά και τη σχέση πατέρα και γιου. Ο αφηγητής –γεννηµένος στο «αγροτικό γκέτο» του Ντίκενς, στα νότια περίχωρα του Λος Άντζελες– αποδέχεται µοιρολατρικά τη µοίρα του περιθωρίου. Μεγαλωµένος από τον πατέρα του, έναν αµφιλεγόµενο κοινωνιολόγο, και έχοντας περάσει τα παιδικά του χρόνια ως πειραµατόζωο σε αιρετικές ψυχολογικές µελέτες για τον ρατσισµό, πιστεύει πως η πρωτοποριακή εργασία του πατέρα του –και η συγγραφή ενός βιβλίου που θα κάνει πάταγο όταν κυκλοφορήσει– πρόκειται να επιλύσει όλα τα οικονοµικά τους προβλήµατα. Όταν όµως αστυνοµικοί σκοτώνουν τον πατέρα του, αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι το µόνο που έχει στα χέρια του είναι ο λογαριασµός µιας φτωχικής κηδείας. Παρακινηµένος από την εξαπάτηση και την παρακµή του γενέθλιου τόπου του, ο αφηγητής αποφασίζει να διορθώσει άλλο ένα κακό: το Ντίκενς έχει κυριολεκτικώς σβηστεί από τον χάρτη, ώστε να αποφύγει η Καλιφόρνια µια επιπρόσθετη ντροπή. Με τη βοήθεια του πιο διάσηµου κατοίκου της περιοχής του –του Χόµινι Τζένκινς, του τελευταίου επιζώντα των «Μικρών Κατεργαραίων», µιας θρυλικής οµάδας παιδιών-θαυµάτων του βωβού κινηµατογράφου– αναλαµβάνει µια εξωφρενική πρωτοβουλία: την επαναφορά της δουλείας και του φυλετικού διαχωρισµού, κάτι που θα τον οδηγήσει, ως κατηγορούµενο, στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.