Πριν λίγες μέρες έριξε αυλαία το Kasos Jazz Festival 2023. Ποια ήταν η ιστορία πίσω από την δημιουργία του φεστιβάλ; Που πραγματοποιήθηκε; Ποιοι καλλιτέχνες συμμετείχαν; Ποιοι ήταν οι οργανωτές, καθώς και πολλά άλλες ερωτήσεις οι οποίες θα απαντηθούν μέσα από το άρθρο.
Ένα εγχείρημα όπως η δημιουργία ενός φεστιβάλ αποτελεί ιδέα μουσικόφιλων ανθρώπων που ήθελαν δημιουργήσουν στη Κάσο για πρώτη φορά το δικό της δωρεάν τζαζ φεστιβάλ! Ανθρώπων για τους οποίους η μουσική για δεκαετίες ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας τους, όπου ο ρομαντισμός αποτέλεσαν σημαντικό ρόλο για την υλοποίηση ενός τέτοιου εγχειρήματος που έβαλε την Κάσο φέτος με την δημιουργία του φεστιβάλ τζαζ στο χάρτη των μουσικόφιλων. Το φεστιβάλ αρχικά υπήρχε πολύ καιρό πριν, γεννήθηκε μέσα από συζητήσεις μουσικόφιλων που ήθελαν να δημιουργήσουν ένα φεστιβάλ στη Κάσο σ’ ένα νησί που διατηρεί τη μουσική του παράδοση.
Η τοποθεσία που πραγματοποιήθηκε το φεστιβάλ ο χρόνος έχει σταματήσει, ένα ταξίδι που το χθες συναντά το σήμερα δημιουργώντας την αίσθηση ότι χρόνος ξεκινάει την ώρα που θα γίνει το νεύμα από τον διοργανωτή ώστε ο ηχολήπτης του φεστιβάλ και ζωντανή ιστορία της ηχοληψίας στην Ελλάδα κύριος Γιάννης Συγλέτος να χαμηλώσει τη μουσική έως ότου σταματήσει να ανοίξουν τα φώτα και ν’ ανεβεί στο σημείο στην «μόνιμη τσιμεντένια σκηνή» όπου που οι βάρκες δένονται για να ανασυρθούν από την θάλασσα από το βαρούλκο σ’ εκείνο το σημείο στο γραφικό λιμανάκι της Μπούκας ακούστηκαν μελωδίες από το ούτι, το grand πιάνο, το κοντραμπάσο, της βιόλας, το σαξόφωνο, της ντραμς, αλλά και του σημαντικότερου μουσικού οργάνου που έχει ο άνθρωπος που είναι η φωνή!
Πριν φτάσουμε στις ημέρες που ξεκινούσε το Kasos Jazz Festival υπήρχε η επιθυμία των διοργανωτών για το καλύτερο αποτέλεσμα όσον αφορά τον ήχο αλλά και η εξασφάλιση μουσικών οργάνων του Kasos Jazz Festival στους καλλιτέχνες για να μεταδώσουν στο κοινό του αναλλοίωτο το συναίσθημα της μουσικής τους.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Ο ηχολήπτης του Kasos Jazz Festival κύριος Γιάννης Συγλέτος έμπειρος ηχολήπτης μετρώντας πολλά χρόνια στο χώρο της ηχοληψίας έχοντας στο βιογραφικό αμέτρητες συνεργασίες μετέτρεψε τον ήχο του φεστιβάλ σε ήχο που προερχόταν από ένα εξωτερικό χώρο όπως ήταν το λιμανάκι της Μπούκας αλλά ο ήχος ο οποίος προερχόταν από έναν κλειστό συναυλιακό χώρο.
Το εγχείρημα του Kasos Jazz Festival το αγκάλιασαν αρχικά οι καλλιτέχνες που υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό την διοργάνωση για πρώτη φορά ενός φεστιβάλ τζαζ στη Κάσο και μετέπειτα οι άνθρωποι που συνέβαλαν στην διοργάνωση ενός εγχειρήματος τολμηρού καθώς ήταν η πρώτη φορά που θα λάμβανε χώρα ένα τέτοιο φεστιβάλ!
Οι προετοιμασίες ήταν πυρετώδεις όπως για κάθε λάτρη της μουσικής που διοργανώνει για πρώτη φορά ένα φεστιβάλ στο νησί το οποίο συνδεδεμένο με τους αγώνες για την απελευθέρωση του 1821 και το ολοκαύτωμα του νησιού από τους Τουρκοαιγυπτίους το 1824 στο οποίο συμπληρώνοντας το 2024 τα 200 χρόνια από το ολοκαύτωμα της Κάσου.Το φεστιβάλ περιελάμβανε τέσσερις μοναδικές συναυλίες το διάστημα Αύγουστος – Σεπτέμβριος 2023.
Η Τάνια Γιαννούλη άνοιξε το Kasos Jazz Festival την Τρίτη 8 Αυγούστου παρουσιάζοντας για πρώτη φορά μετά την κυκλοφορία του Solo άλμπουμ που φέρει την διεθνή αναγνώριση. Η Τάνια Γιαννούλη έδωσε ένα μοναδικό ρεσιτάλ πιάνου που καθήλωσε το κοινό με τα ηχοχρώματα και τους αυτοσχεδιασμούς μεταφέροντας ακέραιο το συναίσθημα στον θεατή αλλά και στα παιδιά που κάθισαν προσηλωμένα παρακολουθούσαν την συναυλία!
Το δεύτερο σκέλος του Kasos Jazz Festival ξεκίνησε με δυο συναυλίες οι οποίες δόθηκαν την Τρίτη στις 5 Σεπτεμβρίου με την δεύτερη συναυλία του φεστιβάλ Melina Paxinos quartet και τον Μιχάλη Καταχανά με το κουαρτέτο του Samebito. Την βραδιά την άνοιξε η Μελίνα Παξινού παίζοντας σαξόφωνο συνοδευόμενη με το κοντραμπάσο του Γρηγόρη Θεοδωρίδη τα drums του Δημήτρη Κλωνή και το πιάνο του Δημήτρη Βερδίνογλου δίνοντας μια αίσθηση αναγέννησης πλημμυρίζοντας από το σαξόφωνο της Μελινας Παξινού δίνοντας την αίσθηση ότι δεν βρισκόσουν σ’ ένα νησί του Αιγαίου αλλά σε κάποιο συναυλιακό χώρο της Γερμανίας. Η δεύτερη συναυλία της ημέρας ήταν ο Μιχάλης Καταχανάς με τους Samebito όπου Ο Μιχάλης Καταχανάς με τη βιόλα συντονίζοντας την ηλεκτρική κιθάρα του Αλέξανδρου Δανδουλάκη μαζί με το κοντραμπάσο του Γρηγόρη Θεοδωρίδη και τα drums του Δημήτρη Κλωνή δίνοντας πρωτότυπες μελωδίες από Χατζηδάκι μέχρι Tchaikovsky και επιρροές από τον Ξενάκη που μαζί με το αυτοσχεδιασμό δημιουργώντας ένα soundtrack συναισθημάτων.
Η αυλαία έπεσε την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου με τον σχήμα Petros Klampanis Tora Collective live συμμετέχοντας η Αρετή Κετιμέ φωνή και ο Θωμάς Μελετέας στο ούτι. Ο Πέτρος Κλαμπάνης κατέδειξε μια διαφορετική προσέγγιση της παραδοσιακής μουσικής φωτίζοντας άγνωστες πτυχές των κομματιών χωρίς όμως να αλλοιώνει ο χαρακτήρας τους. Η παρουσίαση του τελευταίου άλμπουμ του Πέτρου Κλαμπάνη με την ερμηνεία της Αρετή Κετιμέ η οποία σε μια έντονη συναισθηματικά φορτισμένη στιγμή έκανε το κοινό του Kasos Jazz Festival να λυγίσει.
Το πρώτο Kasos Jazz Festival ήρθε για να αναπληρώσει το κενό που προέκυψε όσον αφορά την τζαζ μουσικής αναδεικνύοντας το Kasos Jazz Festival ως ένα φεστιβάλ που θα διοργανώνοντας σε ετήσια βάση αποτελώντας ως θεσμός ο οποίος θα φιλόξενοι καλλιτέχνες απ’ όλα τα ήδη της τζαζ μουσικής προσφέροντας μεγάλες συγκινήσεις στο κοινό του Kasos Jazz Festival αλλά και πολλές εκπλήξεις
Ανανεώνουμε το ραντεβού μας το καλοκαίρι του 2024.