March on Rome: Ο Μαρκ Κάζινς εξερευνά τις ρίζες του φασισμού στο νέο του ντοκιμαντέρ

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης και ιστορικός Μαρκ Κάζινς βρίσκεται στα στούντιο Cinecittà στη Ρώμη για τα γυρίσματα νέου ντοκιμαντέρ με τίτλο «March on Rome» (Πορεία προς τη Ρώμη) που θα εξερευνήσει τις ρίζες του φασισμού αναλύοντας ταινίες, φωτογραφίες και άλλα ντοκουμέντα που βρέθηκαν σε ιταλικά αρχεία.

Το ντοκιμαντέρ «March on Rome» – που συνδέεται με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την περίφημη εξέγερση στα τέλη Οκτωβρίου 1922, με την οποία ο Μπενίτο Μουσολίνι ανέλαβε την εξουσία στην Ιταλία, σύμφωνα με το Variety, θα αντλήσει υλικό από τη φασιστική προπαγανδιστική ταινία «A Noi» του σκηνοθέτη Ουμπέρτο Παραντίζι, παραγωγής του 1923 ως επίσημο ντοκουμέντου του φασιστικού κόμματος για τον εορτασμό της «Πορείας προς Ρώμη».

Ο Ιταλός συγγραφέας και σκηνοθέτης Τόνι Σακούτσι, ο οποίος ξεκίνησε το πρότζεκτ και έκανε σχολαστική έρευνα για αυτό, είναι σεναριογράφος του ντοκιμαντέρ μαζί με τον Κάζινς. Ο Σακούτσι διασταύρωσε την ταινία του Παραντίζι με άλλες πηγές της εποχής για να αποκαλύψει λεπτομέρειες της ταινίας που παρέχουν μια εντελώς νέα εικόνα για την ιστορία εκείνων των δραματικών ημερών, σύμφωνα με την περίληψη.

«Προφανώς πολλές από τις εικόνες της ταινίας «A Noi» είναι εκτενώς παραποιημένες. Αλλά μερικές από τις σκηνές που είναι πλήρως σκηνοθετημένες αποκαλύπτουν όλη τη δύναμη της μεγάλης προπαγάνδας και της εξύψωσης του ανδρισμού, “που ήταν πάντα στο επίκεντρο των επικοινωνιακών στρατηγικών του φασισμού”» αναφέρεται.

«Είμαι ενθουσιασμένος που κάνω μια ταινία για την κουλτούρα των εικόνων [και της προπαγάνδας] στην Ιταλία» δήλωσε ο Μαρκ Κάζινς σημειώνοντας ότι το ντοκιμαντέρ δείχνει πόσο ισχυρός είναι ο απόηχος του φασισμού σήμερα, αλλά αποκαλύπτει επίσης το μεγαλείο του κινηματογράφου όταν χρησιμοποιείται με ευφάνταστο τρόπο.

Το «March on Rome» θα είναι το πρώτο ντοκιμαντέρ για τη διεθνή αγορά παραγωγής της Palomar Doc, το τμήμα ντοκιμαντέρ της ιταλικής εταιρείας παραγωγής τηλεοπτικών σειρών και ταινιών Palomar.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

x
Το CultureNow.gr χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη πλοήγηση στο site. Συμφωνώ